Bil clay/lera

Först tänkte ja säga att det kanske finns frågor om detta tidigare då jag sökte men hitta inte det jag sökte. Grejen är att jag har hört mycket om sådan lera man ska dra över bilen så suger den upp skit ur lacken som vanlig tvätt o vaxning missar och alla reklam kort man ser så blir ju leran svart trots noggrann tvätt. Så tänkte fråga er här inne ni som har testa är det verkligen sådan mirakel grejer ? för jag är en sådan person som tvättar min bil var helg just för det ska vara rent. och även innan vaxning känns plåten slät och fin som en barnrumpa och har sedan tidigare kört med rengörings medel polish o vaxer så den är ju spegel plank och fin. men igen det sägs ju det finns mer i denna värld en det vi kan se. Så skriv gärna av era erfarenheter. gärna av er som är pedant med bilen så man verkligen vet om de gör skillnad.



Svar på inlägget: Bil clay/lera



På ditec där jag jobbade lite snabbt i början av arbetslivet hade vi just sådan lera. Den var främst till att ta bort asvalftsprickar (stavning?) som fastnat i lacken som jag förstod det. Drog man över med denna leran så gav den även med sig små repor, så en polering efteråt skadar inte. Men resultatet efter blir som nytt. Ska be min förre detta rekondchef/vän Crille svara i tråden så fyller han nog ut mitt svar bättre. Svar: används för att ta bort nedfall, tjära o flygrost mestadels.. känns d inget på lacken e d ju ganska meningslös procedur som trådskaparen själv skriver.. kan bli ytliga repor så en polering e inte fel efteråt.. inget man ska göra mer än när d absolut krävs för en hemmapulare tjära ska ju släppa med, för ändamålet, korrekt avfettning.. men på en bil som aldrig sett en tvättsvamp så räcker d inte alltid.


ok tack för svaret hoppas fler kommenterar deras erfarenheter man är alltid öppen för nya produkter trots gammal bil.


Men om man tvättar en bil vanligt från grunden avfettar och kör med högtryck och sedan schampo mm blir de inte lika rent då eller är denna leran en genväg för slippa o slita sönder sina händer ?


ok tack då vet jag lite får ut o känna på bilen första i morgonbitti rätta mig om jag har fel nu men om man vaxar och förseglar en bil jätte noga hjälper det och hålla bort flyrost och liknade smuts partiklar då ? eller äter sig sådant rakt igenom lite som fågelskit ? när jag ändå har lera upp det finns ju lera som kostar 200kr för 100gram och sådan man kan få 200gram för 180 är det någon större skillnad båda är utan slip i eller betalar man för märket ?


När bilens lacken måste bli riktigt rent, är det bäst för att använda lera. Jag använda lera alltid när jag polera bilen. Där är olika sorter lera: mjuk, medium och aggresiv. Mjuk lera är billigaste, aggresiv kan bli dyrrt. En tip: när du känna på bilens lacken, gör det med händer i en plastic påse Här har du lite info över lera, det är på Engelska: http://www.detailingworld.co.uk/forum/s . php?t=4829


ok ska testa det trixet just nu är det minus o tror alla uppskattar om man spolar en gata när det är minus ute


Som de andra redan påpekat används lera för att få bort asfaltsprickar, flygrost och andra föroreningar som fastnar på lacken som inte avfettning eller shampo tar bort man när tvättar. Man brukar känna dessa föroreningar på lacken genom att den känns knottrig. Och även om man inte känner med handen kan det finnas behov av att använda lera, ta en tunn fryspåse på handen och känn på lacken, då känner man lättare.... Lacken blir riktigt ren och slät efter att man använt lera, men som sagt väldigt små microrepor brukar följa med. Men dessa repor är väldigt enkla att polera bort. Och glöm inte att använda smörjmedel när du gnider leran mot lacken (gnid väldigt lätt, tryck inte och låt den glida omkring av sig självt) som t.ex. vanligt bilshampo eller annat smörjmedel speciellt för lera. Använd rikligt med smörjmedel! Leran ska kunna vandra enkelt och fritt över lacken. När du känner att leran går smidigt och utan motstånd är det dags att gå vidare. Är bäst och enklast att börja med en mjuk lera som sagt.



Bilvård tvätta, polera och vaxa bilen

Innan du sätter igång att tvätta, laga och vaxa bilen är det viktigt att du har rätt utrustning och utrymme. Är du osäker på vad som skall göras, kontakta en bilvårdsfirma!

« Tillbaka