Mögel i "ny" bil

Hejhej, alla trådar om mögel jag hittar handlar alltid om någon gammal 240 som står i vinterförvarning eller liknande. Men jag har en Ford Focus ST, från -06 och det har börjat mögla i bagageutrymmet.. När jag hade den inlämnad på lite lackjobb så tyckte dom att den immade igen ovanligt fort efter den stått ute en stund, vilket den alltid gjort, men inget jag reflekterat över, men de hittade iaf möglet. va fan är det som händer? jag använder bilen som vanligt, den står inte/har inte stått avställd under någon tid överhuvudtaget, jag kör iaf några gånger i veckan. Är jag ute och kör, sen parkerar den i en timme eller liknande så är den helt igenimmad när jag kommer tillbaka. Jag antar att det läcker in fukt någonstanns(som inte kommer ut?), har någon något bra tips på hur man ska gå till väga? eller känner igen samma sak på någon focus? bifogar två mobilbilder, det man ser är direkt in till höger, respektive vänster, så det är på exakt samma ställe på båda sidor.



Svar på inlägget: Mögel i "ny" bil



Shit, det där verkar lurigt! Sitter det ingen typ av "vädringsluckor/öppningar" i den trakten bakom hjulhusen? Det gör det iaf på min bil... kan ju vara något lurt där. Jag tror nog jag hade lämnat in den antingen hos bilverkstad eller kollat med någon husvagnsfirma för de brukar väl leta mögel och fukt i husvagnar/bilar.


Har råkat ut för ett liknande fel på en skoda på jobbet då saknades packningen runt ventilen som ska släppa ut luften när man stänger dörrarna så de hade läckt in vatten så reservhjulet låg under vatten till och med


Kolla om du känner att mattan någonstans är fuktig? Att möglet sitter baktil betyder ju att felet är baktil. Fukten kan ju komma in lite vartstans. De första ställerna är ju som tidigare skribenter vetilationshålen eller vädringsluckor som ngn skrev. Annars kan du ju vara dränering, otät packning vid tankröret, otätt vid stötdämparinfästningar, läckage från bakrutor (även sidorutor), packningar för ballycktor som inte håller tätt. Finns säkerligen fler ställen som det kan läcka ifrån, men man måste ju börja någonstans. En så pass "ny" bil ska inte ha mögelproblem.


Kolla lister runt bakluckan, skruva ut mattorna å leta fukt! inte ska du köra runt me mögel i bilen, blir ju sjuker av sån skit


när byttes kupefiltret?


Tack för svaren, jag ska undersöka mer noggrant i helgen, och riva ut det som går, har inte haft tid ännu. angående kupéfiltret så har jag ingen aning, jag har bara haft bilen i ett drygt år nu. men jag skulle gissa på att det är vid bakrutan där någonstans det läcker eftersom det är på exakt samma ställe på båda sidor. Frågan är ju bara om det börjat nerifrån eller uppifrån..


Rotade igenom bilen idag, tog bort mattor och kåpor i bagageutrymmet, plocka bort lampor osv. hittade ingen fukt, eller spår av att det runnit vatten någonstans. Kände dock att mattorna i resten av kupén va lite fuktiga, så det kanske kan va så att det varit fukt i bilen en längre tid, typ följt med massa snö in förra vintern, och har aldrig blir urvädrad? nu står iaf bilen i varmgarage med två kupévärmare i, så allt blir ordentligt torrt, så får vi se om imman fortsätter. Men har någon något förslag vad jag ska göra med delarna som blivit mögliga, hur blir jag av med det, utan att lämna spår på dom?


Det är bara att torka bort, då kan ju använda vanlig diskmedelblandning, ta en med lukt om du vill att det ska lukta gott.


Fast problemet med mögel är väl att det är en svamp.. det "lever" ju, och får man inte bort alla porer så kommer det ganska snabbt tillbaka?





www.fordclubsweden.se http://club.ffcs.se/ Kolla dom forumen, finns många som har bra koll på Focusen där.


Därför du ska använda medel? så att du dödar svampväxten. kom ihåg att tvätta bort den hjälper ju inte i längden, då det har kommit dit en gång. Så du måste ju hitta den huvudsakliga orsaken.


Ah, ok, så man får bort och år öd på det med vanligt diskmedel, mycket bra Har rotat igenom hela bagaget och hittar absolut inga spår av vatten någonstans, hittade dock att golvmattorna i kupén va lite fuktiga, så förmodligen så har det varit fukt i den en längre stund och den har aldrig fått torka ur, den står i varmgarage med flera kupévärmare i för att torka ur den ordentligt, så får jag se om det kommer tillbaka....


Kolla även om du kan låna en avfuktare samtidigt du kör med värmarna alt. en s.k. torrboll så ser du hur mycket vatten som samlas upp. Angående möglet så är det väl bäst att leta upp något bakteriedödande medel. Länkar även ett test på mögeltvättmedel dock i samband med utomhus målning men är ju samma princip så. Och ja diskmedel funkar riktigt bra till detta. http://www.folksam.se/testergodarad/byg . mogeltvatt


kolla hur kupefiltret ser ut och om dräneringen till acn är täpp, då rinner allt kondensvatten oftast ut på golvet i bilen å då blir de lätt mögen å en jävla lukt.


Har haft ett liknande otroligt skumt läckage på min förra bil som var en Ford Focus C-max 2005,köpte den ny och efter ca 16 månader och 1600 mils körning så upptäckte jag av en händelse nåt mkt skumt. Skulle visa en kollega på jobbet vart reservhjulet satt på C-maxen och då jag lyfter på mattan så ser jag att HELA baljan är fylld med vatten,inget smutsvatten utan kristallklart,rent vatten.....vattnet har runnit fram under baksätena vid varje inbromsning och gett mögelskador på hela bagagemattklädseln samt klädsel under baksätet...tyckte också rutorna immade igen och att det luktade unktet i de bakre regionerna på bilen precis som du gör. Fick allt åtgärdat på garantin men det värsta var att märkesverkstaden inte kunde ge en förklaring till vart vattnet kommit in,efter reparationen så höll jag nogrann koll men inget mer vatten läckte in under tiden jag ägde bilen vilket kändes helskumt att inte fått en förklaring på mysteriet. Själv misstänker jag att vattnet läckt in där torkararmen till bakrutetorkaren är fäst vid bakrutan,där finns en tätning som tydligen på de tidiga årsmodellerna av Focus och C-max var dåliga....min bil blev faktiskt inkallad ca 2 månader innan jag upptäckte läckaget just för att byta ut tätningen..detta gjordes som en återkallelse och borde även vara gjord på din Focus om du eller tidigare ägaren åkte till verkstaden och fick detta fixat efter kallelsen man fick i brevlådan. Vet inte om detta hjälper dig men du kan försöka kolla ifall det är via bakrutetorkarens tätning vattnet läcker in annars har jag inga fler tips att ge dig. Lycka till och hoppas problemet löser sig!


Tillför du ingen ytterligare fukt så kommer du inte ha problem med mögel i fortsättningen. Dvs - läcker det inte in vatten i bilen = inga mer mögelproblem. Och enda sättet att få bort mögel är att ta bort det på mekanisk väg. Dock skulle jag rekommendera att spruta på nåt medel som dödar alla sporer då det alltid finns en viss fuktighet i en bil!


lättaste sättet att kolla om det läcker in är att du tar vatten slangen så lägger du den på taket (lägg något i mellan så lacken inte repas), ta maskerings tejp(absolut inte silvertejp eller något sådant för då är det väldigt svårt att få bort lim resterna) och tejpa fast slangen så vattnet rinner ner över hela bakänden på bilen. du kommer se om det läcker in om du har rivit ut inredningen i bagaget.


Det finns ett medel som heter virkon s http://www.jumpinn.se/shop/PBvirkon_s.pdf , Som dödar svamp. Det går attt köpa i välsorterade ridsport affärer, och jag tror att det finns på apoteket. Kostnad 50:- för en påse,Som räcker RUSKIGT länge för hemma/bil underhåll. - Jag använder det till det mesta,illaluktande löpar skor,AC "kylskåpslukt" i bilen, kylskåpsrengöring hemma.



Bilvård tvätta, polera och vaxa bilen

Innan du sätter igång att tvätta, laga och vaxa bilen är det viktigt att du har rätt utrustning och utrymme. Är du osäker på vad som skall göras, kontakta en bilvårdsfirma!

« Tillbaka