Litet rostproblem (ordagrant)

Jo, vintern har som sagt varit eländigt jävlig mot bilen. Jag misstänker att kylan i kombination med ett stenskott och lite rost satt fart på något som jag måste stoppa. Det gäller en Mercedes A-klass från 99 som för övrigt inte har tecken på någon rost alls. Jag upptäckte dock nyligen att två-tre stenskott på vänster sida av bilen (inget på andra sidan) börjat utveckla någon form av krypande rost. Det är emellertid extremt små vilken man också kan se på bilden jag länkar till. Nu är frågan, är detta rost som krypit ut under lacken som en stjärna? Ser ut som små sprickor som inte spruckigt ännu. (jag antar att det är så eftersom själva stenskottet är rostigt) Slutligen, vad kan man göra åt det i det här stadiet? Är det värt att göra något ingrepp, om i så fall hur? Hur snabbt utvecklas sånt här till ett större problem? BILD: http://img815.imageshack.us/img815/6816/rost.png



Svar på inlägget: Litet rostproblem (ordagrant)



Rost har en tendens till att krypa väldigt fort, plus att rosten fortsätter under lacken. Själv skulle jag tagit hand om det på en gång innan det kryper för mycket, speciellt nu på vintern med salt på vägarna. Slipa bort all rost, slipa även lacken en bit utanför den synliga rosten, lägg på en grund (helst med rostskyddande medel), våtslipa detta och sedan lacka i bilens kulör. Färgkod står skrivet i sifferform på en plåt i motorutrymmet / bagaget.


OK tack för svaret. Vad behöver jag inhandla för att detta ska gå i lås? Jag har färg i en sådan där liten penselburk (fr stenskott etc.) Slipar man bort rosten för hand då? Hur ska man gå till väga? Jag vill helst slipa bort så lite som möjligt, är lite rädd att jag bara kommer sabba mer än vad jag kommer fixa nämligen. För att få det hela jämnt och med rätt kulör polerar jag som en tok efteråt?


För att få ett bra resultat som inte syns så är sprayburk att föredra. Pensla går det också, men svårt att få det jämt. Det du behöver är: Slippapper (för fordonslack, gråa), våtslippapper (svarta), helst sprayburk (mekonomen blandar/beställer rätt kulör [vet ej om alla kan]). 1: Om du köper slippapper med klister på baksidan kan du klippa till små ringar och fästa dessa på fingerspetsen och slipa på så sätt ett litet område. Annars får du slipa försiktigt. 2: Samma procedur med våtslipningen efter du har grundat den plåtrena ytan. 3: Applicera färgen i flera tunna lager (minst 3 stycken), låt torka ~15min mellan varje lager. Efter sista lagret färg, låt färgen få härda riktigt ordentligt över natten. 4: Sen kan du polera bort eventuella defekter för att få en bra finish på det hela. Hoppas detta gav dig en inblick hur man går till väga. Har lite svårt att förklara genom text Edit: Obs!! Detta gäller inomhus i plusgrader, annars får du göra om detta för rosten kommer komma tillbaka om det inte gör noggrant!


Tack för svaret! jag tänkte nog att det får göras när det blir lite varmare ute och när man har en långhelg hemma hos föräldrarna. Har själv inte tillgång till varmgarage. Rosten är just nu inte större än en väldigt liten lillfingernagel, och därtill spridd i den där stjärnformen under lacken. Tror det det kan hålla sig så fram till mars/april?


Ska inte ha hunnit sprida sig så mycket. Men visst, det kan gå fort. Bara hålla koll på det tills du ska börja.


Sweet tack!



Bilvård tvätta, polera och vaxa bilen

Innan du sätter igång att tvätta, laga och vaxa bilen är det viktigt att du har rätt utrustning och utrymme. Är du osäker på vad som skall göras, kontakta en bilvårdsfirma!

« Tillbaka