Hur använder man lackstift på bästa sätt?

Hej Fick igår tillbaka min ganska nyinköpta bil (dock begagnad men i bra skick) efter polering, vaxning och lackskyddsbehandling. Jag upptäckte idag att den finns ett stenskott på huven. När jag köpte bilen fick jag dock med ett lackstift som den tidigare ägaren använt sig av. Nu undrar jag hur man använder sig av detta på bästa sätt för att bättra på stenskottet. Har sökt runt lite på nätet och en del föreslår att man först gör rent "skadan" med t.ex. T-spirt innan man duttar dit färgen med hjälp av t.ex. en tops. Är detta ett bra tips eller räcker det om jag torkar av stenskottet med en blöt, mjuk, handuk innan jag duttar ditfärgen från lackstiftet? Vore väldigt tacksam om någon kunde tipsa om t.ex. en "lackstiftsguide" på nätet. Mvh Isak



Svar på inlägget: Hur använder man lackstift på bästa sätt?



Göra rent och försäkra sig att inte skadan går ner i plåten. Jag skulle nog rengöra med thinner eller silikonrengörare. Späda ut färgen i lackstiftet och bättra med en mycket fin pensel eller tandpetare. Länken nedan tyvärr på tyska men kanske ger en hint. Finns väl kanske på engelska också om man ids leta:http://www.youtube.com/watch?v=TGD9wapfEyw Bättra med tops? Är skadan så stor?


Använd INTE tops för att "måla" med! Det är för stor anläggningsyta!


Hur mycket skall man späda ut färgen i lackstiftet? Jag vet tyvärr inte vad du menar med "försäkra sig att skadan går ner i plåten", ja man ser ju plåten, eller det tror jag iallfall för det är grå färg som syns vid stenskotten men de har nog inte "skurit" ner i själva plåten. Behöver man föresten rostbehandla innan för att förhibndra att rost bildas under det färglager man lagt på?


Vad jag menade var om stenskottet gått igenom grundfärgen också. Om inte så duger det att bättre med färgen från stiftet. Späda färgen för att den ofta kan vara ganska tjock och då fyller du skadan med mycket färg. Och skall du sedan på med klarlack på det så blir det ju ännu tjockare.


Bästa sätt att använda lackstift. 1. Släng det i backen några gånger så den skakas bra. 2. Hoppa på det några gånger för att se om det är kvalitet på korken. 3. Sen går du till kärringen och frågar om du får måla en nagel, går hon med på det så måla endast 1 nagel. 4. Jämför sen nageln med färgen på bilen. 5. Är det rätt så rengör du noga och lägger i försiktigt med en liten pensel.


Då måste jag även införskaffa lite klarlack innan jag börjar för just nu har jag bara ett lackstift. Skall se om jag kan ta kort på det för jag vet faktist inte om stenskottet gått ända ner till plåten. Om det gjort så kan jag inte använda lackstiftet då eller?


Lackstiftet kan du alltid använda. Vilken färg och vilken bil gäller det? Metalliclacker brukar det vara klarlack på och om jag inte har helt fel så är det väl det på nya vattenbaserade färger.


Det är en röd "Opel Astra Twinsport Enjoy" från 2005. Men klarlack måste jag väl hursomhelst köpa och lägga på efter att jag duttat dit färgen från lackstiftet?


Klarlack är väl inget måste. Hmm har inte Opel klarlack då kanske. Från annat håll:http://www.autopower.se/forum/topic.asp?id=159124





Saxat från tråden bearz nämnde (tack förresten): "Fick ett par tips av Jörgen på Stockholms Bilvård.. 1. Använd inte klarlacken. 2. Blanda ut färgen med lite lite T-Röd så den inte blir så tjock. 3. Dutta i stenskottet med en tandpetare som någon skrev ovan" Så då behöver jag inget annat än lackstiftet och T-röd som jag både kan blanda ut färgen och rengöra stenskottet med innan applicering. Märkligt att man inte behöver rostskyddsbehandla skadan innan dock?


Rostskydda behöver du om stenskottet har gått igenom grundfärgen men det kan ju vara svårt att se alla gånger.


Men hur ser man om den gjort det då?


Du ska inte blanda ut lackstiftet med någon förtunning! *skaka stiftet 1 min *använd en liten pensel med små strå på (alt tandpetare) *lägg i försiktigt utan att vara skakig på handen *låt torka Är stenskottet stort, lägg i, i omgångar. Klarlack behöver du inte lägga på eftersom det lyser upp mer av den färgen du lägger i.


Varför skall man inte blanda ut den då, det är ju vad de flesta föreslår överallt?


Om stenskottet har gått ner till plåten så bör du ju slipa rent först med tex ett slipstift och en "dremmel". Sen på med lite grundfärg och sedan lackstiftet. Annars så lär det bara komma rost underifrån och skadan blir större efter något år.


Har aldrig hört att man ska blanda ut ett lackstift. Blandar du ut bensinen oxå? skakar du pennan 1 min så är den inte så tjock. Blandar du ut den blir den tunn å så täcker det inte.


Skall undersöka nogrannare om skadan gått ner i plåten. Vore ju skönt om man slapp slipa och grunda med grundfärg utan istället bara dutta i lite färg från lackstiftet. Kan inget om bilar, detta är min och sambons första, så om det krävs slipning får jag nog tyvärr lämna in den hos någon kunnig lackfirma. Stenskotten är hur som helst pyttesmå, ca 1,5 mm i diameter max, och jag har endast två på motorhuven närmast vindrutan.


Jag förstår inte varför folk ska överdriva såpass. Om du har fått stenskott, gör såhär: 1: Rengör stenskottet med lämpligt medel (förslagsvis T-röd el förtunning). 2: Ta en LITEN tunn pensel (inte den medföljande!) och ta lite färg på den och måla i stenskottet LITE. Låt torka i 10-15 min för att sedan fylla i det så gott du kan. Låt torka. Obs: Detta är viktigt att måla flera lager annars uppnår du sällan rätt "färg" på din målade yta. 3: Ta nu ovansidan på lackstiftet (som ju i 80 fall av 100 är ett våtslippapper) och våtslipa ner färgen FÖRSIKTIGT för att få en skapligt jämn yta. Använd rikligt med vatten. 4: Måla på lite klarlack för att skydda din målning. Låt torka. Våtslipa gärna försiktigt när det är genomtorrt för att jämna ut det lite. 5: Till sist tar du lite polermedel och lite vax på ytan för att skydda din lagning-. Det blir sällan 110% att måla med lackstift. Men det blir MYCKET bättre än tidigare, och det är ju det som räknas. Lycka Till.


Ovansidan på lackstiftet har tyvärr inget våtslippapper. Saken är den att jag inte har någon av de saker du nämner NiKeMaN varken klarlack, polermedel, polertrissa och polermaskin och det känns lite överdrivet att köpa allt det där för två så små stenskott. Vissa säger att det bara är att med hjälp av en tandpetare eller en tops dutta i lite färg från lackstiftet. Jag undrar helt enkelt om det räcker för detta är något jag skulle kunna göra själv ihop med min sambo. Är det dock ett helt företag där man måste köpa in en massa grejor samt ha kunskaper i att polera då är det långt över vad jag kan och jag får istället då lämna in den till någon lackeringsfirma. här i stan



Bilvård tvätta, polera och vaxa bilen

Innan du sätter igång att tvätta, laga och vaxa bilen är det viktigt att du har rätt utrustning och utrymme. Är du osäker på vad som skall göras, kontakta en bilvårdsfirma!

« Tillbaka