Inom vilken tid borde en ny bil lackkonserveras?

Hej! Är en väldigt lycklig ägare till en ny Golf GT... Har funderat ett tag på det här med lackkonservering...det dimper ner reklam från olika firmor som erbjuder den typen av behandling. Vissa skriver att "Första sex månaderna avgör lackens framtida kvalitet" och liknande. Rent spontant känns det som att de vill att folk nästan ska hamna i panik och boka i en tid på en gång. Hur är det egentligen? Hur länge kan man vänta innan man kör en lackkonservering? Blir det lika bra resultat även efter ett halvår eller t.ex. efter två år? Hinner lacken påverkas så negativt under åren att det inte går att återställa med ett ordentligt grundjobb? Har aldrig lackkonserverat mina bilar innan och undrar därför. //Deadmarsh



Svar på inlägget: Inom vilken tid borde en ny bil lackkonserveras?



Vad jag vet säger alla biltillverkare att man absolut *inte* ska lackkonservera en ny bil och att garantin försvinner om man gör det. Har t.o.m. sett något tv-inslag om det för längesen. Men sköt om bilen i ett år och sen kan du nog börja tänka mer på konservering..


ingen fara. bara du lägger ett lackskydd som "andas"


Lite offtopic men är Fireglaze ett lackskydd som andas?


nog kan du lägga det nu innan du hinner få mkt tvättrepor osv osv.


Brukar inte vara någon fara med nya bilar, vänta någon månad ifrån att den är lackad tills man lägger skydd brukar räcka. vet inte hur ny din bil är men säker 2-3 månader sedan den tillverkades? Du kommer inte förstöra lacken, snarare tvärt om skydda den mycket bättre om du lackförseglar den. Står emot mer nerfall ifrån träd osv. och nu på vintern även allt salt. Om du skall lämna till firma så kontrollera gärna lite och hör dig för om vilka som gör ett bra jobb, billigast är som sagt inte alltid bäst. Är lite konst kunna köra med maskinen också, har sett skräckexempel där folk har lämnat in bilen till amatörer och fått den i stort sett förstörd. Kört igenom på vissa ställen och kört emot plastdetaljer osv. Det där med att man inte får röra lacken på nya bilar är för att tillverkarna ska gå fria sen om något skulle inträffa, tror nästan bara det är volvo och någon till som har kvar det?!


alla nya bilar bränns i ugn så nå snack om att lacken inte är klar är oftast bara något många använder för att "skrämma" upp folk, bilarna byggs på löpande band så kör på med lackskyddet. kör på ett ställe du vet ger bra resultat som har ett bra ryckte och du känner dig trygg o lämna från dig bilen


allt som lackas bränns i ugn. nytt som gammalt. och bara för att den stått i ugnen så betyder det inte att lacken hár härdat. det tar betydligt längre tid än så.. upp till 3 månader efter lackering. Men lackskydd på ny bil har ja aldrig vart me om några problem. Jag har lagt de på MÅNGA bilar där kunden inte ens hämtat ut sin nya bil Har 7 år i bagaget inom yrket.


Det är väl endast Volvo som säger nej till lackbehandling på deras bilar för då ska inte garantin gälla men det går bra om de själva får lägga sin sk lackbehandling.


Behandlade våran V70 då den var ny -08 med ett vanligt högkvalitativt vax. Sedan fick den en försegling ett år senare. Lackgarantin kan vara i fara om man behandlar med försegling för tidigt, men förmodligen går det alldeles utmärkt. En ny lack är ganska känslig de första månaderna, även om den är bränd i ugn, MEN lacken härdar efter och blir stenhård efter några månader, så har man dragit på sig en massa repor den första tiden så kan de vara nästintill omöjliga att få väck senare, så på med ett bra vax direkt du fått hem bilen, och efterbehandla ett par ggr det fösta året, sedan försegling är mitt tips.





grattis till nya bilen, finaa de där. lättast är väl att höra med de som sålt bilen?


Lackkonservering bör göras när du har hämtat bilen från firman. Angående lackgaranti så tar vi över den på ditec.


Ja det är det, för att det är 1 komp. lackskydd. Dock 2 komp som Ditec och Mr.Cap ska man vara försiktig med. Första 12månaderna efter lackning så andas lacken väldigt mycket och lägger man på ett 2komp. så kan det vara så att man stänger igen helt, vilket är negativt. Dock så har många nybilar stått redan de där 12månaderna. Men kolla gärna tillverkningsdatum och ha ett 1 komp.lackskydd det första året.


Stämmer bra det. Har hört att det var Ditec som satte spiken i kistan när man la 2komp lackskydd på nya bilar som inte hade andats klart...


Att lackförsegla en bil inom 1 år är inga som helst problem om det inte är en svensk lada förstårs. Ja en volvo alltså:lol:Men du har ju köpt en tysk kvalitetsvagn så då är det bara possitivt. För har en tysk bil engång blivit repig så är det en mardröm att rätta till det sen. Deras lacker är STEN hårda. Har aldrig varit med om att någon bil har behövt komma tillbaka för att ett lackskydd har sabbat lacken. Inte ens på en svensk lada. Men för att du ska kunna känna dig extra trygg så lämna in den till ngon som ger garanti på arbetet. Typ Kontec, Ditec osv. Dockundvik MR crap:lol: nä de är väl okej men ska det vara något så ska det vara garanti. Sen så om nu något skulle hända; hur tusan bevisar en biltillverkare att det är lackskydd sm har orsakat felet? Nä ju tidigare ju desto bättre så det är bara ringa och boka tid.


Försäljaren av min Civic tyckte att man skulle vänta max några veckor (antar att vintern spelar lite roll där). EDIT: Det är dock inte samma sak som att jag håller med



Bilvård tvätta, polera och vaxa bilen

Innan du sätter igång att tvätta, laga och vaxa bilen är det viktigt att du har rätt utrustning och utrymme. Är du osäker på vad som skall göras, kontakta en bilvårdsfirma!

« Tillbaka