Behöver man avfetta bilen på sommaren?

Tjenare. Jag undrar om det är nödvändigt att använda avfettning före svampning då man tvättar bilen på sommaren. Jag brukar tvätta familjen gemensamma V70, och jag brukar alltid avfetta hela bilen både på vinter och på sommaren. Nu har jag dock börjat tvivla lite grann på om det verkligen är nödvändigt att behöva avfetta karossen på sommaren. Jag pratade nyligen med grannen (som tvättar sin bil väldigt ofta), och han sade att han aldrig brukade använda avfettning på sommaren, utan bara på vinter för att få bort salt och asfalt. Även andra personer har sagt att de bara sköljer av bilen för att så bort den värsta smutsen (på sommarn), och att svampen tydligen skall sköta resten. Men jag tycker ändå att det vore lite konstigt att "bara" skölja av bilen innan man svampar. När jag tvättar bilen så gör jag det vid behov, vilket innebär att det kan dröja ett tag och att bilen ibland är ganska skitig när den tvättas. Då känns det faktiskt bäst att först använda avfettning, så man minimerar risken att dra runt massa skit med svampen vilket i sin tur skulle ge repor. Vad säger ni, kan jag skippa avfettningen på sommarn? Om det har någon betydelse så använder jag vanlig vattenslang, med sprutmunstycke. Skulle det kanske vara värt att investera i en högtryckstvätt, om en sådan möjligtvis skulle kunna effektivisera smutsborttagningen med hjälp av högre tryck? Mvh, Europa.



Svar på inlägget: Behöver man avfetta bilen på sommaren?



Jag säger att det beror på vilken avfettning du använder. Kallavfettning behöver man inte använda sommartid. Däremot så är det ju inte fel att använda någon annan avfettning för att lösa upp både djur och skit från lacken.


Okej, vad bör man ha då istället? Mikroavfettning?


Sj. avfettar jag alltid varje tvätt oavsett årstid MEN sen är det lite beroende på hur skitig bilen är. Är den relativt skitig efter en regnperiod så blir det Prickbort under list och hela rumpan + baklucka. Ovanför list kör jag med OK/Q8 naturavfettning, använder även denna om bilen är lite lätt dammig..bilen känns inte riktigt ren om den inte avfettas lite lätt. Sen används ju insektsborttagning fram och fälgrengöring. På sommaren är väl en alkalisk avfettning att föredra för att få bort trafiklim och dammrester Mvh


Eftersom du inte tvättar så ofta + att du bara använder vattenslangen så borde du använda avfettning tycker jag, köp högtryckstvätt, helt klart värt..


Jag har aldrig hört talats om nån som avfettar på sommaren om man inte har prickar på hela bilen, har själv jobbat med rekond och lackskyddsbehandligar i flera år men då avfettar man ju ordentligt för att bilen ska vara riktigt ren innan man grovpolerar den men de gör man ju så ofta direkt. Annars så kan du ju använda Turtle wax super wash, den där blåa flaskan som funnits i bra många år, den har ju lite avfettning i tvättmedlet och funkar bra, låt det inte torka bara.


Avfettning på sommarn använder jag bara om det har kommit tjärfläckar och sånt på bilen. Annars är det bilschampoo och vax som gäller. Vintern är det avfettning nästan var gång.


beror väl på hur mkt tjära som fasnar på bilen.


Avfettning året runt På vintern mot salt & på sommaren mot tjärafläckar. Det tråkiga med det hela är ju att avfettning löser upp bilvax .. Men avfettning + högtryckstvätt & sen svamp o schampo efter det kör ja året runt


Varför skulle man inte använda avfettning på sommaren, skit som skit, lös upp det med en mild blandning avfettning, sen beror det ju på vilken avfettning man har som löser upp vax, jag har aldrig upplevt att mitt vax/lackskydd blivit sämre pga avfettning en gång i veckan :S //Andro





Tack allihopa för era hjälpsamma svar. Jag har för tillfället endast kallavfettning hemma, vilken jag tänkte använda till nästa tvätt. Dock verkar det som om jag har fel avfettning till denna årstid, då det verkar som alkalisk avfettning på sommaren är bäst. Jag har tidigare läst i trådar om avfettning där alkalisk avfettning också har nämnts, men jag vet inte riktigt vilken etikett alkalisk avfettning har - dvs står det alkalisk avfettning på flaskan hos den lokala macken, eller heter alkalisk något annat, t.ex superavfettning? Kan även passa på att fråga ang. användning av insektslösande medel. Har köpt insektsspray av märket turtle, men som hos många andra av deras produkter står det ingen instruktion. Kan man spraya på avfettning över insektsmedlet (dvs först spraya på insekt på fronten, sedan ta hela bilen med avfettning och låta insektmedlet sitta kvar), samt hur länge kan man låta insektssprayen verka?


köp 5 liters dunk med solvynol green eller terra. s.k alkalisk avfettning. så späder du den själv. mkt billigare än köpa färdigspätt skit på macken o 100ggr bättre. kostar ca 200 spänn. späds 1:10-1:60


Insektsprayen är starkt som attan, löser den insekter, nöter den på lacken också, så det brukar vara ca 5 minuters verkan, oftast gör det ingenting om du lägger avfettning på det, går det inte bort första vändan är det bara att du gör om proceduren..


Mycket bra tips! Vart kan man köpa denna dunk?


ProRecond exempelvis.


Kör avfettning året om, turtles lite vänligare avfettning på sommaren och superavfettningen på vintern. Har då inte märkt av att vax/lackskydd försämrats innan nästa påläggning. Tvättar väl en gång i veckan/varannan vecka ungefär.



Bilvård tvätta, polera och vaxa bilen

Innan du sätter igång att tvätta, laga och vaxa bilen är det viktigt att du har rätt utrustning och utrymme. Är du osäker på vad som skall göras, kontakta en bilvårdsfirma!

« Tillbaka