Tvätta nära brunn? hur brukar ni göra?

Ska flytta till ett hus, där ägaren säger att man inte ska tvätta så mycket, då det kan förorena vattnet, smaka schampo/avfettning om det, och jag är ju en tvättgalning, så detta skulle va mardrömmen för mig.. Hur brukar ni göra? hur långt ifrån kan man stå från brunnen och tvätta utan att riskera detta? vart är bäst att tvätta på, grus / gräs? Eller finns det något man kan göra så det funkar att tvätta hur mycket man vill ändå?



Svar på inlägget: Tvätta nära brunn? hur brukar ni göra?



Det enda jag kan komma på just nu är väl sån där miljö schampo som inte skadar naturen eller så. Men jag misstänker att sånt schampo är rätt svagt..


Okok, men kanske är bra mot miljön, men inte så hälsosamt att dricka kanske? :p vill inte att drickvattnet ska smaka schampo


Jag tvättar oftast i nån gör-det-själv hall på närmsta mack. Visst, det kostar någon hundring, men för mig är det enda alternativet.


Mjo, men usch så tråkigt det är.. brukar göra det på vintrarna, om man är en polernörd/tvättnörd som mig, så kan man tvätta flera gånger under en vecka på sommrarna.. blir lite dyrt då, samt är det härligt att stå ute, hemma med en kopp kaffe på sidan av medans man tvättar


Äh va inte så känslig.


Det är ju också bra att jag skaffat sånhär och använder den flitigt :p och vill helst inte sluta.. hah :p http://www.garaget.org/video/127547


Jag har tvättat bilarna många ggr hemma på gårdsplanen, vi har egen brunn. Har aldrig känt någon konstig smak och då har vi 5 bilar hemma som tvättas ganska ofta med avfettning. Har ju råkat bli en hel del oljespill också. Våran brunn är 60-70 meter djup tror jag och vi får 800l/h i den ifall det kan hjälpa dig. Om man har en grävd brunn som bara är 5-6m djup kanske det kan bli problem men med en borrad brunn tror jag inte det blir problem.


Ett alternativ för dig som tvättar väldigt mycket är ju att bygga en tvätthall/garage om det inte finns? Jag har garage men det fanns ingen golvbrunn, så jag bilade upp golvet och satte ner en brunn och gjöt nytt golv. Annars kan du ju bara gjuta en spolplatta med brunn i, de är inte alls komplicerat:) men om du inte kan tvätta bilen på gräsmattan känns det som dom har misslyckats ganska rejält med brunnen?


Första steget för dig är att kolla om bostaden har grävd eller borrad brunn. Är den borrad så kan du tvätta hur mycke du vill och kommer aldrig få några problem då man tar från grundvattnet. Allt material som vattnet ska passera på vägen ner filtrerar vattnet och gör det drickbart. Vi snackar 20-100m material beroende på vilket borrhål. Snackar vi grävd brunn så är det ingen fara så länge brunnen är hel. Vattnet ska komma in genom bottnen och gör det de är det ingen fara. Om brunnen läcker in ytvatten så kan det ge smak av schampo. Dock så har man förmodligen andra problem då så som bakterier och jordsmak, även kallat humus. Om det nu ändå är en grävd brunn som läcker och det inte är några stora problem. Så hur långt från tvättplasten ligger brunnen? Är det mer än 15m ska du inte vara orolig. De skulle vara då om det går ett dike raka vägen förbi och rinnen in. Men som sakt, då har ni andra problem. Det jag säger kan ni lita på då jag jobbar med brunnar, vvs, värme m.m.





Jag bor själv i skärgården och vi är väl ca 15 hushåll på samma brunn. Vi har ca 5 brunnar i området, och vi har både bevattningsförbud och petiga grannar som skäller om man spolar, fyller dammen eller poolen eller liknande. Tvätta bilen hemma är inte ens att tala om - det rinner ner kemikalier i marken men framförallt tar dricksvattnet slut fort, säger de. Jag är trött på att tjafsa så är det helg och ja inte är på jobbet så kör jag med mina tvättprylar till Gör-Det-Själv hallen på OkQ8 en mil hemifrån. Inte helt illa, då det är mycket bättre förhållanden för tvätt där - ingen blåst som stör, inget grusigt underlag som kan smutsa ner sakerna, ingen sjöblöt uppfart efter att man är klar och ingen sol som torkar in vatten och schampo innan man ens hunnit spola av! Tvättar min bil på ca 10 minuter så det blir 20 spänn plus ut och infart och påfyllning av vatten till svampen, säg 40 :- totalt Helt OK för mig.


Okay, ska sanningen fram så är det ju bäst att tvätta i en tvätthall. Man får inte tvätta så att vattnet rinner ner i dagvattnet men vad jag förstår så ska du bo på landet eftersom ni skall ha eget vatten. Är det på detta viset så är det bättre att tvätta på en grusplan än på en gräsmatta för gruset fungerar lite som en markbädd man har till "Enskilt avlopp" som man ofta har på landet. Av två onda ting så ta grusplanen om du har. Jag är inte säker på några avstånd eller så som kan göra att det smakar schampo. /Benny



Bilvård tvätta, polera och vaxa bilen

Innan du sätter igång att tvätta, laga och vaxa bilen är det viktigt att du har rätt utrustning och utrymme. Är du osäker på vad som skall göras, kontakta en bilvårdsfirma!

« Tillbaka