Rubba/Polera/Vaxa För första gången, tips?

Tjena! Ska ge mig på att rubba och vaxa bilen för första gången imorgon! Har Sonax flytande rubbing samt Sonax flytande hårdvax. Har en Biltema oscillerande maskin med 2 huvud (http://biltema.se/sv/Bilvard/Tvatt-och- . mm-170882/) med vaxpåläggare och polerhättor av frotté. Något mer jag behöver? Har även lite microfiberdukar från turtle, och deras vaxpåläggare (för hand) Så, är det allt jag behöver? Hur lägger jag enklast på medlen? Tejpa lister m.m.? Mvh Dahlin



Svar på inlägget: Rubba/Polera/Vaxa För första gången, tips?



Det första så åk till Meknomen och leta efter gula polerhättar att ha på maskinen. De är från Turtle. Bra hållbarhet på dom är de. Dessa används för rubbing och polish. Lister tejpas med långtids maskeringstejp. Vanlig maskeringstejp kan bli så klibbig om den får sitta på förlänge. Rubbingen läggs på en liten lagom klick på på polerhättorna på maskinen. Jag själv har också denna maskinen. Där kör jag på högsta varvtal. Dock så skall man ha maskinen i ständig rörelse. Så du inte bränner lacken. Vaxet läggs på samma sätt. Fast du lägger på det för hand med vaxpåläggaren. Har dock ett litet tips om att du kan lägga på det med maskinen också. Kolla även efter svarta polerhättor också på Mekonomen. De är mjukare än de gula och är lämpliga för vax och lackförsegling. När du skall köra med maskinen så ha den inställd på det lägsta varvtalet för vaxet inte har något direkt slipmedel och inte behöver någon friktion som rubbing och polish behöver för att få upp glansen i lacken. Vaxet är bara ett skyddande lager som man lägger ovan på lacken. Mvh Mr_Lööf


Den dubbelmaskinen är nästan omöjlig att bränna en lack med och skulle jag köra med den maskinen eller råda någon annan så skulle mitt tips vara att inte hålla maskinen i ständig rörelse. Låt maskinen jobba och bearbeta ytan istället för att man hela tiden förflyttar maskinen. Det funkar bättre enligt mig. Lycka till!


Slinker in en fråga här jag med. Jag är lite skraj/nervö för att använda rubbing på kärran då jag är rädd att göra repor med det. Visst på en 20 år gammal sliten bil att man kanske vågar, men jag har inte modet för att testa på min bil från 2010, men har vissa områden där det är väldigt slitet efter det som sprutar upp från däcken. Finns det olika "snälla" varianter, några man absolut inte bör använda ? HUR ska man använda det ?


Vad är det för bil? Repor gör man inte med en rubbing, rubbing tar man bort repor med! Kör du med en vettig rubbing på en dubbelmaskin och använder vanligt folkvett så är det ingen fara!


Det är bilen i min profil, så ingen värsting.. men man vill ju ine ha massa repor.. JAg är osäker på om jag kommer åt med maskin.. har bara en sån stor sak http://biltema.se/sv/Bilvard/Tvatt-och- . 240-17281/ har dock funderat på att köpa in en http://biltema.se/sv/Bilvard/Tvatt-och- . mm-170882/ Dom där stora proffsvarianterna vågar jag mig nog inte på.


Ja köp den med två huvuden.. Betydligt bättre. Och den lacken du har är så hård så du kommer inte att få några repor efter rubbingen. Det viktiga är att köra med rätt trissor. Kör med mediumhårda till rubbingen och sen mjuka till vaxet! Går det åt pipan så får jag väl svänga förbi när jag är ute å åker i landet..


Då får jag ta och ge mig på det snart Nått fel att köra med biltemas rubbing ? (har nämligen liggande sen gamla kärran)


Det är bara du och dina krav som kan besvara den frågan.. Vet inget om deras rubbing men vet vart deras polish kommer ifrån å den funkar.. Och alla produkter fungerar ju så det är som sagt helt och hållet frågan om vilka krav man har.. Kör med den då du har den redan är mitt tips å sen köper du en bättre till nästa gång när du fått blodad tand!


Får testa det.. Har kört en del med Sonax Polish för övrigt och varit grymt nöjd med det blänket det ger. nu ska jag hitta nått bra vax sen med. Har i brist på annat biltema där med just nu. Har tittat lite på mequiers produkter då många verkar väldigt nöjda med dom.. dock verkar ju priset vara rätt saftigt med .P





Det finns en helt grymt bra guide på garageforum. Sök på den här på forumet. Där står precis allt hur du ska göra!


Sitter o bläddrar runt för fullt o läser här.. det mesta man kan hitta


Lycka till! Glöm bara inte tvätta bilen ordentligt innan....


Enligt mig är som inte så dyra om man betänker hur länge dom räcker och hållbarhet och resultatet..


Låter bra det.


Har hållt på med Sonax grejer i typ två år nu (polerar polares och föräldrars bilar). Gillar deras schampoo och polishen. Men deras hårdvax går inte att gämföra med Meguiars deep crystal vax. Nästan samma literpris som sonax, men mycket bättre resultat. Dock är sonax mycket mer lättarbetat! //Tobias


Köpte Sonax produkter då jag haft bra erfarenhet av deras polish, Tycker dock rubbingen inte gjorde värst mycket nytta Det blankade väl mest upp lite, men några smårepor elelr dyl fick jag inte bort. Om man kör rubbing eller polish, hur pass oskyddad är lacken då ? Tänker på om man får en del gjort men inte hinner vaxa pga väder. Låt säga att man kört rubbing/polish på huven o skärmar sen ändras vädret drastisk o man inte har garage. Hur länge klarar det sig innan man bör göra det igen innan man drar på vax ? Är det ett par timmar det handlar om eller handlar det om någon/några dagar ?


Du öppnar ju upp "porerna" i lacken, så av egen erfarenhet kan jag säga att allt arbete gick åt helvete! Det tog inte alls speciellt lång tid! Du måste få upp ganska bra med värme för att Sonax ska göra nytta.. Går inte att använda en oscillerande polermaskin från biltema, då du aldrig får upp någon värme med dessa.. //Tobias


Värmen är inget positivt. Det är en bieffekt utav friktionen. Så det är friktion som måste uppnås.. Angående hur bråttom det är att vaxa så beror det på vad du har för lack och vad den utsätts för däremellan! Men kör du rubbing och polish så har du inga öppna porer som ställer till nåt på några dagar iaf..


Det är riktigt bra priser på maguiars produkter med tanke på vad de gör med bilen! Helt klart de bästa skiten jag har använt:) Och en rubbing lämnar visst repor, inte några grova saker, men nog blir de repor allt! Därför är de bästa man kan göra en trestegspolering, enligt mitt tycke.. Rubbing, iomed att du har klarlack så är lacken ganska så tålig så en relativt grov rubbing är att föredra om de ska ge något resultat utan att behöva rubba ihjäl sig. Hård/mellanhård trissa beroende på hur nedgången lacken är. Och hög hastighetpå maskineriet Sen en fin polish som tar bort småreporna efter rubbingen. Mellanhård/mjuk trissa Mellan hastighet Och sist ett bra lackskydd så du skyddar lacken då de flesta billiga vaxer inte håller lika länge. Mjuk trissa, Lägsta hastighet Se till att du torkar av bilen riktigt innan du lägger på lackskyddet, jag använder en detailer till de ändamålet och en riktigt fin mikrofiberduk, enbart för att va säker på att ha fått bort allt:) Ultimate serien ifrån meguiars kan ja rekomendera, har polerat ett tiotal bilar med de och de är lättarbetat och de blir ett riktigt bra resultat!



Bilvård tvätta, polera och vaxa bilen

Innan du sätter igång att tvätta, laga och vaxa bilen är det viktigt att du har rätt utrustning och utrymme. Är du osäker på vad som skall göras, kontakta en bilvårdsfirma!

« Tillbaka