Laga rost - behöver lite tips

Ska fixa till min bils skärmkanter/nedre delen av dörrarna och har några frågor: Vad har primern för funktion när man lagar rost? har läst på både primern och grundfärgen och det verkar som att dom har samma funktion. Så ger primern ett extra skydd eller är det samma som grundfärgen? Sedan till sandpappringen, vad är det mer jag borde sandpappra förutom spacklet och plåten? alltså ska man sandpappra grundfärgen och/eller lacken man lägger på? Vad för sandpapper borde jag införskaffa för att det ska bli fint? Har en vit Ford Escort, är det värt att köpa originalfärgen eller kan jag ta en vanlig vit färg från mekonomen eller något sånt? just nu är den enbart grundad med grå färg av den förra ägaren och det syns inte så mycket så är det noga med färgens nyans?



Svar på inlägget: Laga rost - behöver lite tips



Primer och grundfärg är precis samma sak. Det är jäkligt viktigt att du slipar plåtrent om du vill ha ett bra resultat. Angående sandpapper får någon annan svara. Till min 940 använde jag svart hammarlack på skärmkanterna, då är det inte lika noga att slipa bort precis all rost och man slipper lägga primer. Ett tips om det inte är den nyaste bilen du ska laga rost på. Lycka till


Hur du behöver slipa beror på vad för material du annvänder. Spackel, färg, klarlack m.m


Jag skulle rekomendera någon av dessa för att effektivt ta bort all rost. Sedan är det bara att spackla våtslipa och sedan lackera. http://www.clasohlson.se/Product/Produc . =133328367


Köp Fords originallack. Köpte till min Golf II på OK/Q8 macken med samma färgkod på burk. Var inte dyrt alls, så varför inte.


Först avlägsnar du all rost så gott det går. Ska man vara riktigt seriös så blästrar man så man får bort alla rost porer. Sedan rengör du ytan med förtunning eller T-röd, slarva inte! Sedan lägger du på ett lager spackel, P&P rekommenderar jag starkt. Sedan slipar du med sandpapper tills du får en jämn yta. Lägger på ytterligare lager spackel, och slipar igen. När du fått en jämn och fin yta med resten utav plåten lägger du på finspackel, och slipar igen med sandpapper. Börja med ett grovt sandpapper för att växla till finare och finare. Sedan lägger du på 2-3 lager grundfärg/primer, var noga med att låta varje lager torka ordentlgit och spruta inte på för mkt, för då blir det lätt rinningar. Sedan lägger du på 2-3lager av den färgen du vill ha, och ev klarlack om resten utav bilen har det. Det är väl en hobby lagning, brukar hålla allt i från 6mån - 6år. Lagade skärmkanterna på detta vis på min fars 945 för 4år sen. Håller än men dock så har färgen bleknat på sistone.


se bara till att få på lite grundfärg innan du spacklar på plåten, minsdkar risken för kondens mot plåten i spacklets porer


går det inte bara slipa med rondell och en slipskiva (grov kapskiva, är osäker om det heter så )


vill du slippa se de där skitfula spackel "öarna" kanterna som nästan alltid blir när man lackerar uppe på spackel så lägger du på lite filler " på sprayburk" den är slipningsbar och fyller även ut mindre spackel porer som det oftast blir i spackel. sen kan du lackera uppe på fillern .. jag brukar göra så och det brukar bli riktigt nice. Det finns inget tråkigare än när spackligen "lyser" igenom. Varje välsoterad färgfirma har det. Vatten slipning (1000-300papper) är overkill om du inte skall fixa till rinningar efter lackering . jag brukar köra med 320 papper med gott resultat.


Har jag aldrig gjort och inte fått några dåliga resultat, jag rengör noga innan spacklet bara





bra vägledning,speciellt från "strongman"! fint o enkelt verkar det! ska prova!



Bilvård tvätta, polera och vaxa bilen

Innan du sätter igång att tvätta, laga och vaxa bilen är det viktigt att du har rätt utrustning och utrymme. Är du osäker på vad som skall göras, kontakta en bilvårdsfirma!

« Tillbaka