Behöver köpråd Saab 9-5 Vector sedan 2008 20 000 mil.

Hej. Har fått möjlighet att köpa en Saab 9-5 Vector sedan 2.3t Biopower 184 hk, årsmodell 2008 av en släkting. Bilen har i skrivande stund snart rullat 20 000 mil i stort sett bara landsvägskörning och motorväg. Det är tidigare en tjänstebil, senaste service gjord vid 19 500 mil, komplett servicebok finns. Helt nya sommardäck är på och vinterdäck i ok skick medföljer. Bilen känns väldigt fräsch både invändigt och utvändigt. Bilen känns också väldigt pigg vid körning. Priset är 50 000 kr. Vad tycker ni om detta? Bör man vara skeptisk till att köpa en bil som gått så pass långt på bara 4 år? Eller är det skitsamma då bilen är servad enl bok och jag känner ägaren? Är det ett bra pris? Kommer själv köra ca 1500 mil om året. Hur mycket kan man tänka sig att den är värd om 3-5 år? Mvh Pacino



Svar på inlägget: Behöver köpråd Saab 9-5 Vector sedan 2008 20 000 mil.



50k låter som ett mycket skäligt pris. Hellre en bil som gått 20k mil på 4 år och servats ordentligt än en som gått 10k mil i centrala Stockholm på 4 år och använts som slit-och-släng bil. 9-5 -04 eller nyare har inte heller den risk för motorbekymmer som fanns på de tidigare årsmodellerna, så den klarar många, många mil till utan bekymmer. Det du kan se upp med är turboaggregatet om det inte redan är bytt någon gång. Det som sitter i lättryckarna (150/185 hk) är inget under av hållbarhet. Kostar runt 10k att byta på oberoende verkstad eller kanske 3-5k om du köper ett renoverat agg och byter själv. Dock inget som jag skulle vara så rädd för att jag hoppade över bilen. Händer det så händer det, och det kan hända på alla turbobilar. Bränslepumpen är en annan klassiker som kommer runt 20-25k mil, men den är inte dyrare än till någon annan bil och kan lika gärna hålla 10-15k mil till. När du sedan avyttrar den har den alltså gått 24500 - 27500 mil. Om du kollar på Blocket vad en 03-05 9-5 sedan med de milen står i och drar av 5k från alla bilar så får du ju en hyffsad bild av vad den kan tänkas vara värd när den är 7-9 år gammal. Och jag tror inte att det skiljer sig jättemycket från 50k? Runt 25-40 nybesiktigad och nyskattad med fräscha däck kanske? Då åker du ju 1500 mil om året för i värsta fall 4 kr/milen i värdeminskning. Inte fy skam! Vector betyder ju hyffsat med utrustning, och nya däck är ju värt 5k bara det. Gillar du bilen och har behov av den så ta chansen, dumt vore väl annat?


Tack för informationsrikt svar. Känns som att 50k är ett bra pris men skönt att få det bekräftat. Lite "familjerabatt" ska man väl få . Turbon är dock inte bytt så det åker man väl troligtvis på så småningom.



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka