Köpråd: BMW 528 E39 -98:a Touring

Hej! skulle vilja ha lite info om BMW 528 Touring Automat -98:a. Ska kanske byte min Saab 9-5 2,0T kombi -99:a mot en sådan. BMW:n har gått runt 30****mil vad bör man tänka på?? drar dom mycket bensin?? Är tacksam för alla svar som ges Mvh Bentsen



Svar på inlägget: Köpråd: BMW 528 E39 -98:a Touring



Ta en titt på www.autopower.se och klicka dig in på begagnatguiden så finner du de mesta du behöver ha koll på..


Automatlåda driver förstås upp förbrukningen en del, men du bör kunna ligga på 1L/mil med en sådan BMW trots det. Jag körde min 328i-95 på 0.89L/mil totalt och det ingick både kortare sträckor samt relativt tung gasfot i den siffran, sedan beror det förstås helt på hur och vart du kör. Enligt min erfarenhet dricker en SAAB 9-5 mer bränsle än vad min 328i gjorde under samma förhållanden med samma körstil åtminstone, så jag tror en 528i och en 9-5 är rätt jämna i förbrukning.


Tänk på att rost är i stort sätt garanterad, i alla fall på bakluckan.


tackar för svar min sambo som kör mest och hon har ingen tung gasfot kör mest i stan, va tror du den drar då??


Enligt "Alla bilar 1999" drar den 1.03 blandad körning. Så stadskörning? 1.15? Jag letade länge efter en rostfri E39 för någon månad sedan. Fanns inte. Köpte ingen. Hade nog röstat på att behålla Saaben om den går ok. Eller sälja och köpa en snål bil till tanten. Ju nyare ju snålare gäller även automat. Tänker du ändå på bytet så prova BMW:n länge. Minst en halvtimma. Låt den stå på tomgång med värme avstängd medans du kollar allt annat. Osv... Rq:s lilla beamer gick extremt billigt. Morsans 523iA Sedan -98 gurglar i sig ca 0.92 och det är ren landsvägskörning och "kärringkörs"


stadskörning kan du nästan räkna med 1.5 liter milen tyvärr


Beror ju på om bilen är slut eller inte. Kan man ju inte avgöra enbart genom provkörning. De går ju gott i det flesta fall. Men törstig är den. Sen undrar jag vilken mupp som vill byta sin "fina" E39 mot en erkänt strulande och i-princip-inte-värd-något Saab? Har bilen något mindre bra att bjuda på kanske? Byt inte. En blocketlänk hade nog inte varit fel i detta fallet.


Nja, BMW's automatlådor i dessa är inte direkt konstruerade för stadstrafik. Min -03 525 som ex ligger runt 1.35-.1.5l i Stockholmstrafiken och den är inte direkt slut med sina 14k mil. Motorväg dock hamnar den dock runt 0.85-1l så ett snitt på c:a 1.2l brukar jag landa på om jag kört en del motorväg osv, vilket jag i och för sig tycker är helt ok för en tung pansarvagn med aut.


Jag hade en e39 525 -02:a med den nyare motorn M54, sen bytte jag till min 9-5:a jag har nu, och saaben går billigare och då kör jag nästan bara motorväg. och Bmw´n hade gått 9000mil






Tack för alla svar De blir att ja behåller 9-5:an tills man får något annat förslag.. den går mycket billigare, får ner den till 0,7l/mil på landsväg


En bekant till mig har en E39 528 manuell. Med blyfot vill den då ha 1,38L/m. Blandad körning. EDIT:Sen ser jag som såhär på det hela, allt beror på vad man är ute efter. Har haft en E39a själv, faktiskt rostfri en välbevarad Full M:are dock bara en 520. Om jag jämnför komforten i den, motför min Saab 9-3 Aero som var 5år nyare så är det rätt stor skillnad skulle jag vilja säga. Saabens stolar är skitbra, men tystheten i kupén är det bara BMW som har. Inge gnek och knak. Skulle vilja säga att de är värt soppa förbrukningen om man vill trivas i bilen. Åter till början, allt beror på vad man är ute efter! MVH J


Håller med dig. Jag hade en 540 e39 -98, nu har jag en Saab 9-3 vector -08 och den går inte jämföra med bmwn i komfort.


Kan nog leva med SAAB komforten när den drar mindre än 528:an Bensinen kostar ju fan nästan 16kr/l har bara en lön just nu då sambon är mammaledig


Tja, 9-5an går ju extremt billigt, så det är ju svårt att slå. Annars är bmwn bättre på ungefär allt annat. Inkl driftsäkerhet. Frågan är om bmwn inte blir billigare i slutändan med tanke på saabs tveksamma kvalité..


God tanke!


Jag var tvungen att byta: dämpare/fjädrar fram, soppapump, kondensorn till AC, innan mig hade man bytt alla spridare, tändspolarna, huven och skuffen på rostgaranti, det på en svensksåld e39:a som gått under 10000 mil, så kom inte och snacka om att bmws kvalitet är något att stå efter.


Låter som extrem otur. Aldrig hört talas om någon har behövt byta allt de innan 10000mil.


Inte jag heller. Familjen hade en 523i -99 som kördes i 12 000 problemfria mil innan den såldes. Tråkigt att kondensatorn behövde bytas innan 10 000 mil, i min bil har den hållt i 30 500 mil... Rent generellt finns det fler saker som kan komma att strula i en bil med turbo, speciellt när den har några år och mil på nacken. Jag har ägt en 9-5 som hade gått 20k vid inköp, sen rasade turbon 500 mil efter inköp. Bytte alla vakuumslangar, för de var sprödda. Dämparna bak hann också bli dåliga, redan bytta en gång och såg relativt nya ut. Fanns inga länkarmsbussningar kvar heller, de var tvärslut så att säga. Sedan började kliman blåsa endast på framrutan, fanns tydligen flera potentiella orsaker. I mitt fall hade jag behövt demontera hela instrumentpanelen för att fixa det... Så jag tröttna tillslut och sålde bilen. Detta i en fd svenssonkörd och till synes välvårdad 9-5a.


Intressant med alla övertygade påståenden om att BMW måste vara mycket törstigare, dessa värden har Teknikens Värld mätt upp: BMW 528i Touring 1998 med automatlåda: 1.10L/mil blandad körning (TV Nr.11/98, PDF finns ej) SAAB 9-5 2.3t sedan manuell låda: 1.07L/mil blandad körning (TV 23/00, PDF finns på deras hemsida) I samma test från år 2000 skriver Teknikens Värld att "SAAB´s effektökning har skett utan att förbrukningen ökar nämnvärt", och refererar då till ett test av den svagare motorn där förbrukningen var 1.03L/mil. Så jag lägger till: SAAB 9-5 2.0t sedan manuell låda: 1.03L/mil blandad körning. En 250kg tyngre och 43hk starkare BMW med automatlåda borde alltså dricka 7cl mer per mil, det kan det kanske vara värt för att slippa växla själv? Och skall man nu gå in på ämnet BMW vs. SAAB så bör en automatlåda med mer vikt och högre energiförlust resultera i mer än 4cl/mil (BMW anger +1dl/mil för automat). En frisk manuell 528i borde således dricka mindre bränsle än både en frisk SAAB 9-5 2.3t (0.4dl/mil skillnad) och en frisk 9-5 2.0t (0.7dl/mil skillnad) i praktiken förutsatt att antagandet om 1dl/mil är korrekt. Ovanstående förutsätter självklart att bilarna är i bra skick, en defekt 528i kan säkert hinka i sig mängder med bränsle på samma vis som en defekt 9-5 kan ta mängder av bränsle (och olja).



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka