Köpråd - första bil.

Tjo! Förra sommaren jobbade man som f*n för att få ihop pengar till körkortet. Det gick jättebra och den 20 januari tog jag körkortet och kan nu köra omkring på gatorna med min tillfälliga Toyota Corolla från 1989. Corollan i sig är ju rolig att köra och är ganska "rapp" då den väger runt 1 ton. Men då man sätter ner foten på gasen så tar det ett tag innan man kommer till en relativt hög fart. Dvs den är slö. Det finns även flera fel på bilen, t.ex kopplingen, fjädringen, däcken, växellådan, motorn går på 3 cylindrar. etc etc.. Så nu i sommar vill jag komma till nästa steg efter körkortet. Nämligen en Bil. Jag har spekulerat på Nissan S13, Audi A4 Avant (B5). Bmw 318i. Mercedes 190E och lite annat. Men jag har ju aldrig kört någon utav bilarna. Jag vet ej hur de är att köra och lär aldrig ha pengar eller tid för att veta det. Så jag undrar vilken bil ni skulle rekommendera till första bil? Är sugen på en coupé men även kombi i vissa fall (T.ex A4an). Helst ska det vara runt 10-15.000kr så att man har pengar över till annat. Den ska vara relativt snål att köra och inte så dyr med reservdelar.. Mvh Johan!



Svar på inlägget: Köpråd - första bil.



Ingen som har något att tipsa om?


Köp INTE en 318... iaf om du tänker på en e36a med m40 maskinen, det är sämsta maskinen bmw någonsin gjort! Köp hellre en 320, 325, 328, med sexan, går väldigt fint, relativt pålitliga och ganska bränslesnåla!


Är den så dålig? Vad skiljer det i pris (genomsnitt) på 318 och 320? Bor ju uppe i norra sverige så vissa bilar kan vara svårtillgängliga


Ja tyvärr, du borde nog försöka undvika M40-maskinen. Men 316i och 318i finns även med en riktigt bra motor i form av M43 från årsmodell 1995, den lilla halvkombin "Compact" hade alltid M43 sedan den kom och 318is har en motor kallad M42 som är betydligt piggare än en vanlig 318i. Både M42 och M43 är mycket slitstarka motorer och båda har en kamkedja till skillnad från M40 som använder sig av kamrem. Personligen är jag dock väldigt glad i en 6cyl. motor, en 320i kostar visserligen lite mer i drift (Någon hundralapp till i skatt, lite högre förbruknng) men är också piggare och har en helt annan motorgång och karaktär. Det är dock svårt att säga att en viss modell är bäst, väljer du BMW i slutändan så köp den bil som är i bäst skick oavsett om det är en 316i eller en 320i. I prisklassen 10.15.000:- kan det nog bli lite svårt att hitta en motorstarkare BMW i ok skick däremot...


Audi A4 1,8t är mycket vanlig på verkstaden pga turbohaveri och oilsludge, och de 6-cylindriga motorerna börjar ofta läcka olja.


En Lada Niva då? haha Nej fan till ordningen . En nissan S13 hade nog ifall inte jag valt att köpa som första bil eller som bruksbil. Ofta rätt hårt körda och en del rost. Sen tycker jag dom ligga för helvete högt i pris med. Även mycket problem med lager som ger sig pågrund av för klen oljekylning. Som projekt / driftbil hade jag gärna köpte en S13 men inte som bruksbil. Som nämnds tidigare har ju audibilarna haft en del problem oilsludge. Så jag får nog vara beredd att hålla med grabbarna över här. En BMW kan vara det bästa valet. Som bruksbil hade jag nog då valt att satsa på¨en 525a eller en 325a typ årsmodell 95 - Dock helst då utan Vanos då det så klart är roligt men krånglar mycket på äldre bmw bilar vad jag läst. På en 325a eller 525a har du dessutom ett väldigt skönt axx register efter ca 3500 varv


Har varit inne lite på S13. Med bruksbil menar jag inte att jag ska låta den vara helt i det skick som då jag köpte, utan skaffa t.ex nått bättre avgasystem, öppet luftfilter, och eventuellt vad som nu går att göra den "fräsigare" Men jag får kolla in lite mera på BMW 32x eller uppåt, de verkar ju vara bra enligt vad jag hört nu ^^


Okey.. Dock skall du satsa på en S13 så får du nog lägga pengagränsen lite högre. svårt att få en s13 i okey skick som fungerar för 10-15 tusen. Får lägga runt 30 000 för en i okey bruksskicka vilket jag personligen tycker är alldeles för mycket pengar för en sån bil. Då hade jag hellre valt att köpa en för kanske 15 000 och renoverat motor och fixat andra saker för resten av pengarna. Men det är jag


Här har du ett exempel på en S13. Bilen ser väl helt okey ut men har drabbats av det klassiska felet med vevlagerras (antagligen på grund av för lite oljekylare och för hård körning) Killen som äger bilen verkar ju plöjt ner en del pengar på den men trots motorraset och att bilen är obesiktigad och oskattad så vill han ändå ha 35 000 tusen kr. (kan ju vara ett drömpris men) http://www.blocket.se/jamtland/Nissan_2 . 15&w=3






En Honda Civic är det väl inge fel på? En med vtec är ju roligare och drar väl runt 0.6-0.7 och billiga att försäkra


Att Vanos skulle krångla är mycket ovanligt, det är en annan sak med S-motorerna (M3 med flera) som dels är känsligare och dels nästan alltid körts väldigt hårt i sitt liv men standardmotorerna (Som förvirrande nog har ett M som prefix, tex. M50) brukar hålla väl. Och skulle Vanos ge upp, ens på en M3, innebär inte det ett haveri utan att motorn går sämre och ibland att Vanos-enheten låter mer. Att renovera en Vanos innebär inte att motorn behöver rivas, ofta är den så enkelt som att Vanos-solenoiden (Som sitter längst fram på motorn) är dålig. Jag hade utan tvekan försökt hitta en BMW med Vanos, klart det inte innebär endast fördelar men till vardags blir dom mycket trevligare och snålare att köra!


Okey.. Då får jag be om ursäkt för mitt tidigare inlägg. Hade för mig att vanos ofta krånglar på äldre modeller men det kanske är fel då. Tack för rättningen Rquired!


Audi Coupé?


Har kikat på dem också! , länka gärna någon vettig på blocket


Denna till exempel: http://www.blocket.se/alvsborg/Audi_90_ . =9&w=3 5-cylindrig 10V-motor på 136hk/180Nm i vridmoment


Härlig kärra!, Men är det inte dåligt med motorn då den bara har 2V per Cylinder?


Det innebär egentligen bara att den drar mycket bensin och inte flyttar på sig särskilt snabbt. Se upp med kallstartsventilen, inte kul att ha en bil som skuttar som en känguru när den är kall!


Tjena Tjena Jag tycker du ska satsa pa nagon av dessa bilar tex Volvo 850 GLT eller Volvo 240 eller 740 eller varför inte en Liten Peugeot 206 MVH Daniel K.


Hey! Jag vill nog tro att en Mercedes w201 190E kan vara ett trevligt alternativ! Det finns ju med 1.8, 2.0, 2.3 och 2.6liters motor, så mycket att välja på 1.8 och 2.0 (4cyl 90-122hk) är nog lite trötta, funkar säkert som bruksbil om prestanda inte är intressant. 2.3 (4cyl 136hk) är trevlig och går fint. Tror den modellen är bäst all-rund (prestanda/förbrukning). 2.6 (6cyl 160hk) går riktigt fint och är rolig att köra men drar märkbart mer soppa. Du bör hitta en i bra skick för 10.000-15.000kr, och reservdelar är inte speciellt dyrt men tänk på:* Klonk i bakaxel, det kan va diffen som är dålig, alternativt bussningarna i multilink-axeln. * Om bilen är sänkt så kolla tråget, det sitter VÄLDIGT lågt på dem. Lycka till med köpet, vad det än blir!



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka