Köpråd: Suzuki Swift 1.3 -05 =)

Hej! Har en saab 9-3 -02 som tömmer plånboken allt för mycket för en ungdom som mig därför har jag valt och köra något mindre och snålare. Då såg jag denna http://www.blocket.se/stockholm/Suzuki_ . 11&w=1 Den verkar ju vara riktigt billig jämfört med andra swift jag hittade på blocket, och att den har inte gått alls så långt. Frågan är då vad jag behöver veta och tänka på, vad fördelen och nackdelen med denna bil är? Får höra lite olika men inget som är "confirmed" så jag skulle verkligen uppskatta lite hjälp på traven Med vänliga hälsningar!



Svar på inlägget: Köpråd: Suzuki Swift 1.3 -05 =)



Frågan är om det blir så mycket billigare? På grund av att SAAB har lite dåligt andrahandsvärde är det nog realistiskt att du får ge 30.000:- mellan, och frågan är om verkligen en liten 90hk-motor dricker mindre i praktiken än en SAAB Turbo (2002 fanns väl endast Turbo/T7?)? En liten motor får man ofta pressa mer, och då är jag tveksam till om skillnaden i förbrukning så länge du inte kör ren stadskörning. Kör du en del landsväg är frågan om inte en SAAB till och med kan dricka mindre på grund av hög utväxling och mer effekt.


Downsizing är nog helt rätt tänkt. Har man pengarna att lägga ut så lönar det sig säkert. En saab kan aldrig dra mindre än en bil som drar 0,6 blandat om man inte pressar den i 140 på motorvägen kanske. Kör man mycket stad och landsväg så är det ingen tvekan om att suzukin blir billigare, men kör du inte så mycket bil så kan det löna sig att behålla saaben totalekonomiskt.


Eu-körcykel har fått kritik tidigare för att inte stämma överens med verkligheten, jag har inte kört en Swift 1.3 men har i många andra fall varit med om bilar med små motorer som är snåla på pappret men dricker markant mer i verkligheten om man inte kör som Tant Agda 85år. En orsak till detta är att körcykeln anpassas efter den aktuella bilen, men i verkligheten ändrar man inte alltid körstil bara för att man byter bil. Kör jag personligen en bil med stark motor kan den hålla mitt tempo utan minsta lilla ansträngning vilket i många fall gett en snittförbrukning som är lägre än den angivna, medan en motorsvag bil får pressas hårt för att passa mig vilket kan förmå exempelvis en på pappret snål Volvo DRIVe att dricka en bit över 0.6L/mil trots övervägande landsvägskörning. Därför rekommenderar jag TS att provköra ordentligt först, blir verkligen skillnaden i förbrukning så stor som du tänkt dig? Och om inte, är det fortfarande värt ett byte?


Jag visste inte att körcykeln är anpassad efter typen av bil, det har jag aldrig hört förrut, den är väl samma hela tiden om det ska vara någon poäng med den i jämförande syfte. Tänker du att körcykeln ger mindre bilar en fördel på något sätt då? Liten bil = mindre energibehov pga lägre vikt. Liten motor = utnyttjas effektivare då man får gasa mer vilket ger mindre sugförluster och det är mindre rörlig massa. Enda undantagen är som sagt om du kör väldigt fort så att dels motorvarvet ökar och luftmotståndet börjar dominera. Då kan en liten högbyggd bil börja dra lika mycket eller kanske tom mer än en större mer strömlinjeformad, men den brytpunkten går väldigt högt upp i hastighet normalt. Vid landsvägskörning, stadskörning och vanligt motorvägslunk kommer den mindre bilen dra mindre.


Jag har tänkt fel, EU-körcykeln (NEDC som den heter) använder sig utav fasta hastigheter man accelererar upp till och håller. Vill någon veta mer kan ni söka på beteckningen inom parantes, det finns däremot någon annan körcykel som använder sig utav % av bilens effekt och toppfart. Här missgynnas ofta större och starkare bilar, eftersom dem skall upp i högre farter genom kraftigare accelerationer än en mindre och svagare bil. NEDC har dock en alternativ metod anpassad för mindre och effektsvagare bilar den med, vilka bilar den används till och om småbilar som Swift hör dit hittar jag dock inget om. Jag rekommenderar ändå en provkörning för att vara helt säker, jag gjorde just så när jag köpte en BMW 3-serie för några år sedan nämligen. Jag var trots allt lite tveksam till en större motor, men när en 328i drack mindre vid allt utom ren stadskörning kändes en 316i eller 318i med 4cyl. helt inaktuell när en BMW dessutom "skall ha" en sexa i mina ögon. Jag förstår fysiken bakom det du skriver Zoopåse, men håller inte med helt. Jag upplever att det är med en större och starkare motor man har möjligheten att accelerera "lagom" mycket för att snabbt komma upp i fart och sedan lägga i den växel där bilen går som effektivast (Vilket inte alltid är högsta växeln). I en liten bil med lite effekt blir det mer ofta att man fäller högerfoten för att hänga med i trafikrytmen och det blir aldrig ekonomiskt. Att hans SAAB dessutom har en turbomotor(?) ger ytterligare en fördel när det kommer till effektivitet, i alla fall rent fysiskt. Utan som sagt testa, det kan väl knappast skada?


Håller med Rq här. Ska du köra i högre hastigheter så gurglar nog japsen i sig en del. Har sålt Suzuki och kört en antal Swift och de är rätt surriga i högre farter. Dessutom ska du köra in värdeminskningen på Saaben vars värde just nu är katastrofalt. Tveksamt om det lönar sig även om bränslet blir lite billigare varje månad.



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka