Köpråd Saab 9-3

Har provkört en saab 9-3 2.0 linear som har gått 8000. Pris 75000. Bilen är i bra skick. Är detta pris rimligt? Nåt som förbryllar mig är att tillverkningsåret är 2003 och modellår är 2004.



Svar på inlägget: Köpråd Saab 9-3



Modellårsskifte är normalt sett 1/7, dvs det är inget konstigt att en m04 är tillverkad 2003.


Listpriset på en 2.0t Linear som rullar 8000mil är 53.900-61.500:- och då förutsätts självklart att bilen är i fint skick. Med tanke på SAAB´s nuvarande situation vet jag inte om jag köpt en SAAB överhuvudtaget även om den varit billig, vem vet vad som händer eller vart andrahandsvärdet tar vägen i framtiden, på en bil från 2004 finns väl dessutom åtminstone en rostskyddsgaranti kvar, inte är den enbart 7år på SAAB? Och reservdelar, viss brist finns redan idag även till lite äldre modeller och vad som händer med SAAB Parts vid en konkurs ligger i Riksgäldens händer. Att då köpa samma SAAB och ge 75.000:- eller 13.500-21.000 för mycket känns som en riktigt dålig affär.


Håller med om att det är mycket pengar för en 04a, den står på bilfirma. Ringde förra ägaren som berättade att hon skött bilen pedantiskt med allt och hon hade inte haft några konstigheter med den. Bilen är i kanonskick. Jag har listprisat många saab 9-3 och alla är värderade långt under prissättning. Om man bortser från saabs framtid med allt vad det kan innebära, är det fortfarande ett dåligt köp? Får ej ner priset av bilförsäljaren, fick endast igenom 4 nya dubbdäck.


Jag tycker att när en vara kostar mer än den är värd är den ett dåligt köp rent generellt, och eftersom det är en SAAB blir det ytterligare värre. I en tid när många bilhandlare helt vägrar byta in SAAB eller bjuder halva värdet på bilen är 75.000:- ett tokigt högt pris. En bilhandlare är enligt lag skyldig att ge dig garanti bland annat, om SAAB går omkull gäller inte deras garantier längre och då får bilhandlaren betala själv; Och om det då dessutom inte finns några delar att tillhandahålla så står bilhandlaren där med en bil de inte kan reparera och en förbannad kund. Därför är bilar som SAAB en stor risk alltså. Det som får mig att trycka detta är ett dåligt köp är:-På grund av ovanstående är risken stor att bilhandlaren gett en struntsumma för bilen han idag försöker sälja dyrt, är föregående ägaren beredd att avslöja inbytespriset kan detta verifieras. -Bilen är 31% för dyr i förhållande till normalpris, det är enkelt att tänka i kronor räknat men i procent är det tydligt att det är ett saftigt överpris. Säg då att en svårsåld SAAB idag kanske är värd enbart 45.000:- vilket knappast är helt orimligt, då är det ett överpris på 67%... -Du köper en bil som riskerar att bli utan garantier, delar, kunskap (i form av att SAAB kommer med t.ex uppgraderade delar och mjukvara) och auktoriserade verkstäder. En bil som dessutom riskerar att sjunka ännu mer i andrahandsvärde. Vill du göra ett försök på denna bilen hade jag först kollat upp hur länge den varit i bilhandlarens ägo, har han haft den länge vilket brukar vara fallet med svårsålda bilar har du ett klart argument. Men du kan även ställa honom just den frågan "Du är skyldig som bilhandlare att ge mig garanti, vad händer om denna bilen går sönder i framtiden och SAAB inte finns kvar". Han kommer i så fall sannolikt påstå att delar kommer alltid finnas, se till att få det skriftligt så att han står där och inte kan komma undan när din bil kräver någon styrbox som inte tillverkas längre och kräver SAAB för att kunna programmeras in till just din bil! Men oavsett så är det du som tar en risk och du som riskerar att behöva bråka i framtiden för att få rätt, jag hade undvikit SAAB av den anledningen. Det finns så mycket annat på marknaden, SAAB har sin charm men jag tycker man skall vänta tills man vet vad som händer.



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka