Köpråd: BMW CAB 320 Råd & bollning av ideer.

Tjena gott folk! Jag har bestämt mig för att köpa en cab nu när de är lite billigare då det är vintersäsong. Jag har fastnat för BMWs 320-325 modeller av den " äldre modellen" då min budget inte tillåter mer. Jag är helt ny inom bmw, och speciellt cab. Vad är typiskt för just dessa modeller? Är det stor skillnad mellan motorn på 325 och 320 ( Vet det skiljer antal hästar ) Sen kommer den typiska frågan som ofta ställs. Vad ligger en BMW försäkring på för en medelålderman med en hel del skadefria år? De alternativen jag kollat på är: http://www.blocket.se/malmo/BMW_320_IM_ . 11&w=3 och http://www.blocket.se/kristianstad/BMW_ . 11&w=3



Svar på inlägget: Köpråd: BMW CAB 320 Råd & bollning av ideer.



Inget dumt val, E36 är en trevlig modell som brukar hålla väl och dricker lite bränsle. Det finns dock en del saker man bör kontrollera, men läser du "Begagnatguiden för E36" på www.autopower.se får du en bra bild av det hela. Jag tycker det är en stor skillnad mellan 320i (Både M50B20 och M52B20) och 325i (M50B25), 2-literssexan går extremt jämnt och har ett härligt ljud (Som en sexa självklart skall) men någon raket är den inte, går du upp till 2.5l så får du ett helt annat drag och denna motor "pockar" på att piskas på ett annat vis än 20i som tack vare att den är lite trött har mer av en glidarkaraktär. Sedan finns två andra motoralternativ som kan rymmas inom din budget, som du ser ovan nämnde jag motorbeteckningar. Den första varianten M50 finns i två varianter, M50 och M50tu där skillnaden är att den senare har BMW´s Vanos-system som ger mer kraft på låga varv och lägre förbrukning enkelt förklarat. En del kan argumentera för att äldre BMW-sexor utan Vanos som kräver höga varv innan det händer något är roligare och jag håller med, men till vardags är en Vanos-sexa både snålare och trevligare (Starkare). 320i har 150hk och 325i 192hk, 1995 kom dock M52 som är en uppdaterad variant utav M50 och som endast finns med vanos. Här har 320i fortfarande 150hk, men 2.5L-sexan heter istället 323i och har 170hk på pappret. I praktiken sägs dock 23i ha 185hk, eftersom många originalbilar har bänkats med den effekten. M52 går dessutom snålare än äldre motorer. Toppmodellen heter istället 328i och en E36 kombi med denna motorn har jag, den ger 193hk och 280hk och är på 2.8l. Skillnaden mot 323i är således inte så stor tror du? Men den är enorm vilket bland annat syns vid ett accelerationstest, 28i är strypt för ett bredare register och upplevs som mycket stark i alla lägen. I en glidarbil som en cabriolet känns denna motor klockren och det är därför jag nämner den! Ett tips är att köpa en bil i så fint skick som möjligt med en bra historia, många BMW har varit hårt körda och fått servicen nedprioriterad. Kort och gott hellre en riktigt fin 320i M50 än en 328i som säljs av någon gasglad ungdom som lever på studiebidrag... Försäkring är svårt att uttala sig om, det brukar dock mest vara yngre som får höga premier på körglada bilar men det är mycket annat som spelar en roll. Det mest exakta priset tror jag du får om du själv tar en prisuppgift på lite olika försäkringsbolags hemsidor, jag kan själv rekommendera BMW Originalförsäkringar; Kanske inte billigast men med bra villkor. Lycka till med köpet!


Kan inte säga mer än wow & enormt stort tack.. Lärde mig en hel del nyttiga saker. Men ang försäkring, jag har inte möjlighet kolla upp det själv just nu handlar det om 5000, 10 000 eller 15 000. Någon medelåldersman borde väl ha bmw försäkring här? Mvh


Jag glömde en sak ovan och skrev fel på en annan, dels att Vanos kom 1993 till M50/320i-325i och dels så skrev jag att "alla M52 har vardags" där det självklart skall stå "Vanos". Försäkring är svårt att gissa, vill du ha ett riktpris skulle ovanstående 328i Touring kosta knappt 3000:- vid trafikförsäkring, 3500:- vid halvförsäkring och strax under 5000:- för helförsäkring om den stod på min far som är 55år, bor i ett lugnt område och har nästan full bonus (En mindre olycka med plåtskador för två år sedan i registret). Sedan kan det variera beroende på vart du bor och vilken motor du har, jag kan dock tänka mig att en cabriolet kan kosta mindre än en Touring eftersom den är ovanligare (=Färre incidenter och lägre premie) men har du den ståendes på gatan kan det göra mycket på premien eftersom en kniv genom suffletten är dyrt att åtgärda. Skall du köra bilen över vintern är en Hardtop att föredra, dels spar det på suffletten och dels finns det ingen risk att någon försöker köra en kniv genom denna glasfiberkonstruktion. Eller ok, om någon verkligen vill förstöra så lyckas de alltid hitta ett sätt men nu skall vi inte vara negativa.



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka