Köpråd: Saab 9-5 Aero Kombi VS Audi A4 Quattro S-Line Avant?

Är ute efter en vettig bruksbil. Men vilken av dessa två ska man köpa och varför? Ser gärna seriösa svar fria från fanboys. Saab 9-5 Aero Kombi Årsmodell: 2004-2005 Motor: 2.3 liter 4 cylindrar turbo 250 hk. 0-100: 7.3 sek. Drivning: Framhjulsdrift. Bensinförbrukning blandad körning: 0.90. Längd: 483 cm. Bredd: 179 cm. Höjd: 150 cm. Tjänstevikt: 1705 kg. Audi A4 Quattro S-Line Avant Årsmodell: 2001-2004 Motor: 1.8 liter 4 cylindrar turbo 190 hk. 0-100: 8.3 sek. Drivning: Fyrhjulsdrift. Bensinförbrukning blandad körning: 0.94. Längd: 455 cm. Bredd: 177 cm. Höjd: 143 cm. Tjänstevikt: 1620 kg. Om man bara kollar på siffrorna så känns det som om Saaben är den vettigare av dom två. Den ligger även lägre i pris. Men vad tycker ni?



Svar på inlägget: Köpråd: Saab 9-5 Aero Kombi VS Audi A4 Quattro S-Line Avant?



En bild säger mer än tusen ord! Quattro is fantastic by Masken87, on Flickr Audin utan att tveka, snyggare, bättre kvalite, fyrhjulsdrift visst lite dyrare men har betydligt bättre andrahandsvärde.


Jag ser ingen direkt fördel med SAAB 9-5, den är en storlek större och mer otymplig utan att vara en rymlig bil med bra lastutrymme eller baksäte för den sakens skull. Audi A4 är inte stark på den punkten den heller, men hade du behövt en bil med stora utrymmen är både 9-5 och A4 fel. Audi A4 är i mina ögon smidigare, roligare (Körglädje räknas inte i hur snabbt den accelererar i ett visst intervall) och även bekvämare. Den är också modernare och upplevs som mycket mer välbyggd än SAAB, om man sedan kollar faktisk kvalité verkar det vara dött lopp mellan SAAB och Audi då bägge dessa modeller har sina svagheter. Fyrhjulsdrift har sina nackdelar i form av högre förbrukning och fler slitagedelar, men det har också en fördel i att du slipper framhjulsdrift vintertid och Audi A4 finns faktiskt med framhjulsdrift den med: Så står valet och väger på denna punkt ser jag en FWD A4 som det bättre valet än 9-5. Väljer du en Audi slipper du också allt i från risken för ett osäkert andrahandsvärde, risken för dålig tillgång på reservdelar och eventuella pikar från grannar för att du köper en SAAB i dessa tider. Det sista må vara en löjlig anledning att välja bort en bil för, men de två första tycker jag är värda att tänka på. Jag hade köpt Audi, gärna en quattro så man kan ha lite roligt vintertid med.


Även om saab:en är billigare i inköp så tror jag att man förlorar desto mer när man ska till att sälja. ägande kostnaderna lär väl inte skilja allt för mycket heller när det gäller förbrukning, skatt och försäkring då det är en Aero. Så jag tycker då Audi:n är det vettigast valet.


9-5orna håller ruskigt dålig kvalitets känsla. Innan vi köpte våran 9-3 -08 så provade vi en 9-5 -09. Och i jämförelse med 9-3an så kändes 9-5an som en gammal DAF lastbil. Så i jämförelse med tysken så borde skillnaden vara enorm! Har du provkört båda bilarna?


Av dessa två bilar så hade jag personligen valt Audi:n pga kvalitén, bättre andrahandsvärde, roligare bil året runt, speciellt vintertid "quattro"


Hade valt audin av samma anledning som många andra, quattro, den formligen pissar på saaben vintertid, särskilt sådana vintrar som de senaste två åren. Sedan som andra påpekat är det ingen risk att bli ståendes utan reservdelar efter att man tex kört på ett rådjur med audin, den risken blir mer och mer överhängande vad gäller saaben. För om saab går omkull vilket är mycket troligt, rekonstruktion hit eller dit så är det en tidsfråga innan det inte finns reservdelar att få tag i med undantag för skroten...


För egen del har jag lite svårt för fyrhjulsdrift eftersom den ökar förbrukningen. Hur många gånger kör man fast per år??? Händer ju inte, trots att jag kör stad/land och motorväg. Visst kommer man fortare iväg och minskar risken för att köra fast med 4wd. Mitt problem vintertid brukar dock vara att stanna, inget annat. Ok, om man har mer än 500 hkr med fanatiskt mycket vrid, då börjar driv på fyra hjul vara rimligt om än inte livsviktigt. Saab är så billigt så även om andrahandsvärdet är kasst så får du en några år nyare och snabbare bil till mindre pengar. Jag hade köpt Saaben, men så är jag också på avigt humör just idag!


Kanske jag som har missat informationen, men hur mycket får bilen kosta samt hur långt får den ha rullat ?


Jag hade kört på A4an, är dock audiägare så jag får anses som partisk. Något som man har nytta av året runt med quattro (eller annan bra fyrhjulsdrift) är att bilen känns bra mycket stabilare och lugnare även en bra bit innan det släpper när man gasar på lite för mycket. Helt odramatiskt, bara kraft rakt ner i backen varesig det är bra eller dåligt underlag. Kolla även på A4 B7 2,0t, de börjar komma ner i bra prisnivåer nu om man kan tänka sig en 05-06. De är dessutom snålare än 1,8t(s) trots högre effekt.






Vad jag vet har inte 9-5an det problemet efter 04, sen hade inte aeron samma problem som den vanliga modellen. Sen hade ju 1,8t detta problemet med. Longlife ftw.


enda anledningen att jag skulle valt audin är för den har quattro. annars är saaben bättre på alla puntker. kamkedja istället för rem är även ett stort plus


Okej, ber om ursäkt. Läste fel årsmodell... Då säger jag Saaben.


Älgolyckor ökar och det är stor skillnad enligt diverse undersökningar mellan Saab/Volvo och resten då det fortfarande bara är de två som testar bilen mot älgolyckor. (Huvudanledningen till att jag kommer köpa Saab även i fortsättningen.) Delar finns nog med tanke på alla Saabar...


Jag hade garanterat köpt Saab! Svensk kvalitet och glädje, andrahandsvärdet behöver man inte oroa sig så mycket för nu när saab är köpta. Samt att en billigare bil minskar mindre i värde än en dyr bil... Audi är i min mening för folk som vill ha en tysk men inte har råd med Merca eller Bmw. Saab är robusta, starka och roliga! Precis som föregående talare är det största problemet på vintern att stanna, inte att komma iväg.


Tog bara viltolyckan som ett exempel, kan lika gärna vara en tall eller betongsugga som hoppat upp på vägen, plåtskada som plåtskada, räcker ju med ett klantarsel på en parkering som är emot "lite lätt" för att man ska få byta hela stötfångaren och en lykta eller två. Finns redan en hel del exempel på folk som haft problem med att få tag i reservdelar till sina Saabar, finns exempel på det här på garagets forum. Vad gäller ökande andel krock med älg så köper jag inte det helt då älgstammen redan är på stark nedgång i hela landet, inte minst där det finns vargrevir, men visst, en risk finns ju alltid att man lyckas krocka med nån av de stackare som finns kvar. Mot vilt finns dock ingen bättre säkerhet än höjd medvetenhet och avsökning, det är t.ex därför som jägare inte är inblandade i lika många viltolyckor som en genomsnittlig bilist. Vad gäller fyrhjulsdriften så nej, den är inget måste och allt det andra, det är dock väldigt trevligt att ha just på vintern även om det på intet sätt gör att man kan köra på dåliga däck, snarare tvärt om. Problemet är inte att ta sig fram, det gör man hur eller hur, få stopp på skiten är en annan femma...


Haha du lär inte ha kört många bilar om du tycker Saab är roliga att köra men visst, alla upplever "körglädje" på olika sätt och du i en Saab. Sen att folk som köper Audi inte har råd med Mercedes eller Bmw haha. Vart har du fått det ifrån ditt troll Nuförtiden så lirar Audi i samma klass som Mercedes och Bmw. Mina 2 cent.


Jag menar bara att Saab 9-5 är en bra byggd och säker bil. Klart att det finns roligare bilar att köra, men för en nöjd bilägare betyder inte körglädjen allt. Jo, är kanske gammalmodig. Audi är säkert bra bilar med racing i grunden, men jag anser att om man har pengar och ska köpa en lite finare tysk bil, då väljer folk BMW eller Merca, iaf jag! Ny för tiden skiljer det inte mycket, som du säger, men det har det gjort... håller fast vid att nyrika kör Audi


Det var ju de som jag mena, alla uppskattar "körglädjen" på sitt egna lilla vis Jag tycker personligen att Audi, Bmw och Mercedes gör fantastiska bilar sen är det mest smaksak beroende vilken av dessa man väljer. Visst är det så att Audi inte alltid varit en "premium" bil om man kollar tillbaka i tiden, men efter 99-00 så tycker jag att de började bli det i alla fall. Nyrika kör Audi, nja håller inte riktigt med där, R8:an, RS5:an, RS6:an "C6" tex, är ju inte direkt billiga bilar att köpa eller äga för den delen. Nu blir det lite för mycket offtopic men men.


Precis! Det stämmer säkert det du säger. Men dom bilarna byggdes också för att kompensera Mercedes och BMW tungviktare som producerades långt innan. Ja, det är dumt. Låt originaltråden fortsätta



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka