Köpråd: BMW x5/x3 lite frågor!

Hejsan, ser att det diskuteras flitigt på detta forum så tänkte skapa mig en användare för att få lite hjälp. Äger just nu en 2004 VW Golf 1.6 FSI och är väl rätt nöjd med bilen, men då jag har en förkärlek till stora bilar och BMW så går tankarna till x3 alt x5. Att jag prövade nyaste modellen av x3 igår gjorde inte suget mindre direkt. Är ute efter dem lite äldre modellerna då jag endast är 21 år och pengar växer inte på träd, så har lite frågor angående bilen/bilarna. Man får höra av vissa att detta är jättedyra bilar att äga, och av vissa att dem inte alls är nå dyrare än övriga märken, vad anser ni om detta? Då jag bor i norrland så är det rätt jobbiga vintrar här, då undrar jag hur x3/x5 är i vinterkörning? En perfekt vinterbil eller bara en i mängden? Nått övrigt man bör tänka på innan man införskaffar sig en begangnad x3/x5? Råd och förslag är oerhört välkommet! Absoluta maxbudgeten ligger på 150.000:- men ser gärna billigare. MVH Peter



Svar på inlägget: Köpråd: BMW x5/x3 lite frågor!



Ingen?


Nu lär du få lite smisk för trådbumpning av en moderator (och dessutom kanske du ska tänka på att många jobbar och har inte tid att g.org:a runt 12-tiden på en tisdag). Jag tror att drivlinemässigt (d.v.s. hur de tar sig fram) att X3 och X5 är likvärdig. Men har en känsla av att X5:an är med gedigen - och dessutom har bättre plats. Obekvämt baksäte dock, men man sitter bra i fram, på BMW-vis. 4-hjulsdriften är konstant och kraften fördelas med vanliga bromsarna och jag inte är helt ute och cyklar - så som skogsbil kanske den inte är optimal. Men för en jobbig vinter i på vanliga vägar klarar de sig utmärkt. Om inte skatten avskräcker dig för mycket bör du kanske kika på en med 3-liters dieseln, den ska vara ruskigt stark och i övrigt en bra motor. Annars kanske du ska titta på Subaru, Audi Q (eventuellt Allroad-modellerna också)? Finns ju dessutom "vanliga" BMW med 4-hjulsdrift. Men jag förstår att du gillar SUV-känslan. Se om du inte kan testa en Subaru Forrester. Dåligt med diesel bland Subaru för 150 tkr tror jag dock. 2.5XT är det ganska bra smörj i.


Då ber jag om ursäkt för det och skall inte upprepas! 3-liters dieseln säger du? Mest kollat in bensin motorerna men det är kanske är bättre med en diesel? Om vi säger såhär, kanske en jättedum fråga men vilken av diesel och bensin brukar vara billigast att äga? samma pris på skatten? Kör rätt mycket, men kan inte ge exakt antal mil på hur mycket jag kör, men det blir rätt mycket, kommer mest troligt börja pendla en del också! I vilka fall bör jag ta bensin och i vilka fall bör jag ta dieseln? Ursäkta för dumma frågor. Skall kika på dem också men i första hand ute efter x3/x5! MVH Peter


Ganska dyr försäkring på en sån bil om du bara är 21 år men pengar kanske inte är ett problem? Lite överdrivet med en sådan vinterbil i Piteå kan jag tycka, den är ju för fin att köra terrängkörning med.


Bil och försäkring kommer stå på farsan för att minska kostnaderna. Överdrivet möjligen, men en bra vinterbil är aldrig fel, och inte egentligen därför jag vill ha en sådan, utan för att jag älskar dem bilarna! MVH Peter


Jag har en X3 och det är en helt underbar bil, den är en fröjd att köra vintertid. Det spelade ingen roll att motorvägen var täckt med 20cm snö i vintras, den gick som om det vore barmark och riktigt djup snö som till exempel att svänga av vägen och köra rakt in i skogen gick utan problem. Och då var det ändå snö långt över bilens trösklar, och min bil rullar på friktionsdäck. När det kommer till ägandekostnader är X3 riktigt billig, medan X5 tvärt om kan kosta en hel del att driva då den är mycket mer avancerad. Sedan är X5 även mycket mer stöldbegärlig, vilket gör försäkringen dyr. Stora servicen till min bil, som visserligen har en fyra under huven, kostade 4000:-. Min X3 är dock från 2009 och har alltså xDrive-systemet som kom under 2006. Tidigare system är inte dåligt, men har absolut inte samma kapacitet som det nyare. Kom ihåg att en X5 för 150.000:- tyvärr inte har xDrive; Det kom på nya E70 men en sådan kostar drygt det dubbla. När det kommer till motorer tycker jag du skall välja BMW´s bensinsexor främst. Om du kör mycket kan en diesel förstås löna sig, men dem har inte samma mjuka gång som bensinmotorerna. På grund av att X3 är smidigare, roligare, mer ekonomisk och mer bil för pengarna (T.ex; Den har xDrive) tycker jag du skall välja en sådan!


Man tackar och bockar för din åsikt Rquired! Antar att jag kommer ganska rejält över budget med modeller över 2006.. Så det får bli en äldre modell, till att börja med:) Finns det några "kända" fel på dem äldre modellerna av x3 man bör kännas vid? Och vid vilka miltal ska dem stora servicarna göras? MVH Peter


Oj, jo det gör du nog. En stor fördel med X3 är att den är såpass felfri som den är, X3 ligger alltså i topp bland exempelvis Corolla i Sverige och likadant i Tyskland. Där finns inte några större fel som inträffar ofta. M54, den motor som sitter i 2.5i och 3.0i, har haft några fall av frusen vevhusventilation. Det inträffar om du inte sköter oljebytena riktigt korrekt, men jag känner inte till några kända fall på X3 E83. På 3 och 5-serie inträffar detta på grund av att en del av vevhusventilationen är utsatt för kyla; Det ser inte likadant ut på X3. Några andra kända fel finns inte på M54, som särskilt i 3.0-utförande är en löjligt härlig maskin. M57 är stark och förhållandevis snål men inte lika rolig som den pigga bensinsexan, några M57 har rasat på grund av att ett spjäll som sitter i insuget och har med utsläppen att göra trillar loss och ner i förbränningskammaren. Detta förbättrades 2004 och alla X3 bör alltså vara av den förbättrade varianten, men det finns även något fall där de förstärka spjällen lossnar. Man bör dock inte vara allt för orolig, M57 är en av BMW´s mest sålda motorer och märket säljer 1.5 miljoner bilar per år. Trots det har endast 16st. originalmotorer har rasat (Källa: BMW), ett okänt men högre antal trimmade motorer har också rasat. Det är ändå en droppe i havet jämfört med antalet fungerande exemplar... Den 4cyl. dieseln M47 har också spjäll i insuget, men inte samma problem. Pålitlig och snål dieselmotor, lite mer bensinmotor-karaktär (varvvillig) än konkurrenternas 4cyl. diesel men inte någon rolig motor i mina ögon utan mer bruksmaskin. Den sista varianten är 4cyl. N46 som sitter i 2.0i, denna har inte några direkta svagheter men det har förekommit några ägare som klagat på att motorerna går ryckigt. Detta har oftast visat sig vara Valvetronic-givarna som sitter i framkant av motorn och kostar 500:-/st att byta. Även tändspolar har bytts i något fall, men N46 sitter trots allt i många modeller från BMW och verkar generellt pålitlig. Service på X3 E83 görs med en intervall på 2500L förbrukat bränsle. Stegen är; Oljeservice, Inspektion 1, oljeservice och inspektion 2. Den stora servicen (Insp.2) brukar alltså inträffa runt 10.000mil (2500Lx4).


Återigen tack för dina välutformade svar! Verkar ju inte vara en bil som har allt för mycket problem, har hört att folk är mycket nöjda med sina x3or, sällan jag hört det motsatta. Hittat en X3 2.5i -04 för 110.000, gått 18500 mil. Tycker du att detta är en bil som gått för långt eller kan det vara värt det ändå? Det är en bensinare.






18.000mil blir 2000mil per år och är snarare rätt normalt för en modern bil, BMW är en bra bil och med rätt underhåll är det ingen sträcka att höga ögonbrynen för en sådan bör klara dubbla mätarställningen utan problem.


Ska iväg och se vilket skick bilen är i, enligt han var den i väldigt bra skick. Lutar mer och mer åt en x3 än en x5 iaf!


Tänk på att du kan bli helt utan ersättning vid olycka om du skenförsäkrar bilen.


Vad menar du med skenförsäkra bilen? Den kommer ju vara fullt försäkrad.


Han menar att din far försäkrar den fast den är din, misstänker försäkringsbolaget detta kan du bli utan eller få sänkt ersättning vid olycka.


Aha, då fattar jag! Vore ju illa om det var så. Någon som har tips på bra och "billiga" försäkringar som man kan kolla upp? MVH


Det är dåligt med sådant för personer som är under 25år tyvärr, BMW original (IF) är dock billiga för en del men å andra sidan svindyra för andra. Ta en titt!


bor du hemma ? Om du gör det är det inga problem att försäkra på sina päron... min försäkringsgubbe rekomenderade det till och med !


CHEEVA Jag kommer flytta hem så fort någon tar min lägenhet, så aa jag kommer bo hemma! BMW orginal? skall kika!


Det är för att din försäkringsgubbe tjänar pengar på att du tecknar försäkringar av honom så han vill gärna få ner priset och du tecknar din försäkring via honom. När det väl händer något kan dom sätta sig på tvären även fast ni bor på samma adress, jag vet för jag har varit med om det trots att det var motparten som var vållande när dom skulle ersätta min bil. Dom sa även till mig att det var ok att sätta bilen på farsan när man bor hemma men det skiter dom i när det händer något. Banda det samtalet då när dom säger att det är okay så kanske man kan stå på sig vid ev skada.



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka