Köpråd: BMW E46 eller E39

Hej Jag ska köpa ny bil och det blir troligtvis en bmw. Men jag väljer mellan minst en Bmw 320 eller minst Bmw 525 och jag kan inte bestämma mig. Jag kör mycket landsväg och då ska väl 5-serien vara lite skönare men den är dyrare och jag tror inte att jag behöver den storleken riktigt. Det är kombi jag vill ha Hur är 3-serien på motorvägar och landsvägar? Vill inte ha den skakig m.m. Jag skulle vilja ha för- och nackdelar på båda sorter, vilka fel har dom, hur stor skillnad är det på ägande kostnader m.m.: Kan även tänka mig andra modeller kom gärna med förslag Tack på förhand //Peebo



Svar på inlägget: Köpråd: BMW E46 eller E39



3-serie är stadig i hög fart och ligger "tungt" på vägen precis som tyska bilar är så uppskattade för, och är varken bullrig eller obekväm. Har dessutom samma utrustningsnivå som en 5-serie, en bra farthållare och allt sådant trevligt finns tillgängligt i båda modellerna. Undvik dock 320i 2.2L då denna har en lägre utväxling än övriga motorer och blir således törstigare och bullrigare i högre fart. Men en 5-serie är helt enkelt samma sak fast bättre, den är stadigare, bekvämare och tystare. Det är en klart märkbar skillnad, och kör man mycket landsväg eller motorväg hade jag valt en sådan över 3-serien såpass stor tycker jag skillnaden är. Ägandekostnaderna är dem samma, snudd på exakt. I praktiken, i alla fall i dessa farter, är skillnaden i förbrukning försumbar och försäkringskostnaderna kan förstås skilja men oftast är de snarlika. 3-serie är t.ex oftast hårdare körd (=mer olyckor) än 5-serie men å andra sidan har många E39 Angeleyes, navigation och dylikt som visat sig vara något enormt stöldbegärligt så det jämnar ut sig. Vanliga fel och problem hittar du på www.Autopower.se under "Begagnatguiden", det finns en för både E46 och E39. Sedan kan jag också flika in att försök hitta en 330i, förbrukning och driftkostnaderna skiljer inte mot de klenare motorerna (Med reservation för försäkringen) och treliterssexan är verkligen extra trevlig! Som på alla moderna bilar så finns det något att säga om rosten med. E46 har klarat sig fint, på tidiga exemplar förekom det att huven blev skavd mot ljusinsatserna och att detta sedan rostade men det bör vara åtgärdat på garantin. I övrigt rostar den på modernt vis, det kan komma blåsor lite varstans men sköt den så bör du klara dig fint. E39 är lite värre, den har dels samma problem som E46 men brukar även rosta i skarvar. Kolla nederkanter av dörrar och baklucka, ser du ingen rost här så tro inte att bilen är rostfri: Tyvärr döljs rosten ofta av det kitt som tätar dörrarna och där BMW (idiotiskt nog) inte skyddade plåten under mot rost. Lycka till i jakten!


Ok, det känns fortfarande ganska jämnt mellan dommen vet iallafall då att jag ska strunta i just 320:n.


Just 320i 2.2L, det vill säga den med 170hk. Den äldre med 150hk har samma varv som sina starkare syskon (323i/328i) vid högre fart.


Aha får kolla extra på det men kollar nog hellre på en 325 eller större i så fall


Jag förstår dig, och det är helt underbart att ha lite extra resurser under huven kontra (de flesta) medtrafikanterna men det kan endast 325i och uppåt bjuda på!


Haha aa det är inte fel. När är dom stora servicarna på bmw och vad brukar dom ligga på. Det blir väl troligen årsmodell mellan -01 och -04


Dessa bestämmer själv när de vill ha service utefter körsätt. Den vill ha service efter 2500L förbrukat bränsle, alltså ger hårdare körning högre förbrukning och kortare intervaller, stadskörning samma sak och så vidare. BMW har fyra servicesteg som går runt och återkommer:-Oljeservice -Inspektion 1 -Oljeservice -Inspektion 2 Och sedan en oljeservice igen efter Insp.2 alltså. Oljeservice innebär i princip enbart olja och filter, Inspektion 1 är en noggrannare service och koll av bilen och Inspektion 2 omfattar även tändstiftsbyte. Priser är svårt att uppskatta, som ett exempel gav jag 4000:- för en Insp.2 till min X3 och eftersom de bilar du tittar på har en sexa och rymmer mer olja/fler tändstift så skulle jag gissa på runt 5.000:- för en sådan. En sak som kan vara bra att veta är att från och med 2004-04 så gav BMW 12års rostskyddsgaranti, innan dess enbart 6år.


Har både en e39 och en e46. -01 540 och -01 320. E39:an är ett riktigt landsvägslok. Man åker riktigt bekvämt i den. Den är stor och tung så inget att "busköra" med på krokig väg, även om den hänger i rätt bra ändå. E46:an känns som en gokart i jämförelse. Betydligt lättare och smidigare. Rolig att köra på krokvägar,men går naturligtvis bra även på långkörning. Jag tycker att 320:ns motor räcker till bra, ingen raket men kommer rätt bra på högre varv, låter underbart vid 6000rpm. Använder E46:an till det dagliga pendlandet och E39:an till söndagskörning. Båda har sportchassie. Provade en E46:a utan men det var ingen hit. Gungig och oprecis. Satsa på sportchassie och sportstolar. Men du måste nog prova båda modellerna för att se vilken du gillar bäst.


Ok, det är fortfarande svårt men har ju inte provkört dom båda än så det verkar som om det får bli det avgörande






Finns det nån hemsida där man kan se vilken utrustning som är original, t.ex som ''automatisk baklucka''? Vet att det inte nödvändigt med sådana grejer men känns lyxigt


Jag valde lite mellan E46 och E39. Tycker för övrigt att E39:orna är snyggare Men eftersom jag pendlar ganska långt så fick det bli en E46, onödigt att släpa på några extra hundra kilo som man inte "utnyttjar". Sen om man upplever bilarna väguppträdande på olika sätt (särskilt E46) så kan det bero på att man bytte styrservo ett antal ggr över åren, olika stötdämpare (trots motsvarande chassipaket), samt att bilarna börjar bli gamla och olika slitna. Köp en E46 coupé! Varför? (lite overkill iofs )


Jag ska åka och kolla på en E46 -00:a som har gått 32 000 mil, är det nåt speciellt jag ska kolla upp då?


Har du kikat något på Autopowers begagnatguider? E46:http://www.autopower.se/Guider/begagnatguiden/E46/ Vid 32000mil kanske det är läge att se över kamkedja med spännare osv. Kan även vara lönt att höra sig för om vattenpumpen bytts någon gång.



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka