Köpråd: Rymlig kombi för husvagn, max 50 000

Vi är ute efter att byta bil och skulle vilja ha lite tips. Det ska vara en kombi som får dra 1350 kg med B-kort, rymligt bagage eftersom vi har hund. Är lite less på min Primeras 140 trötta avelshingstars oförmåga att köra om en permobil på 50-väg, så nu vill jag ha lite mer krut under huven... behöver inte vara något extremt bara den rör på sig. Dessutom bör den vara relativt ekonomisk i drift med tanke på att jag kör 2500-3000 mil per år. Har tittat på SAAB 9-5 2,0T även Aero:n; Passat, men då verkar det endast vara V5:an som jag får dra min vagn med; Octavia 1,8T (slö?). V70 finns ju alltid men jag är inte så imponerad av den. Audi A6 är lite av en dröm men jag har många bekanta som avråder mig. Jag är inte ute efter att ni ska välja bil åt mig medan jag pillar naveln och passivt väntar, utan jag skulle vilja ha lite förslag. Känns som jag kört fast nu och ingenting duger. Så all input emottages tacksamt.



Svar på inlägget: Köpråd: Rymlig kombi för husvagn, max 50 000



Tänkte precis skriva en primera, köpte mig själv en sån. Men såg att du redan hade en =P


Jag har P11-144 från 1999. Är inte jättenöjd med den; den är slö, tar in varje minsta vägljud och har rätt taskig fjädring. Kan vara min bil som är exceptionellt kass dock. Ser att du har en P12. Hur upplever du den?


Riktigt go komfort, känns dock lite plastig innuti, automataren är ett alternativ, riktigt go bil att köra :-) Inte så värst dyra heller! Går faktiskt att göra fina, letar 18-19" fälgar till den nu, men får se!


Jag kan hålla med dig om att en P11 är rätt slö och väldigt bullrig, men fjädringen/chassiet tycker jag är väldigt kompetent och både bekväm och ger (för biltypen) riktigt vass väghållning. Kan det vara som så att din är lite sliten? Tycker dock du skall satsa på motorvolym, som Volvo´s turbofemma eller ännu hellre någon form av sexa. En Saab hade jag inte valt som dragbil, beror visserligen lite på modell och utväxling men som ett exempel kan en kompis Saab 2.0t knappt gå på 2an i 20km/h utan det går väldigt tungt. I samma fart kan min 328i ligga på femman (Japp, 5an) utan gas utan att gå lika tungt, den skillnaden har du i elasticitet av 800 kubik och 2 extra cylindrar! Turboförespråkarnas standardsvar på detta brukar vara "Men jag är inte så lat att jag inte orkar växla". Men självklart behöver man växla en stor, stark motor med utan frågan är "Hur ofta/till vilken växel", hur kul är det att behöva peta i ettan i låg fart och svängar, behöva gå ner två steg för en omkörning och hur mycket törstigare blir inte en bil av att man behöver piska den på detta vis? Då är det markant mysigare med lite styrka! Såg att du inte gillade Volvo, annars är en vanlig V70 inte dum. Har själv mycket bra erfarenhet av BMW, en 3-serie som den jag har är lite efter när det gäller utrymmen men får dra 1500kg, är billig i drift och är inga problem att köra under 0.9L/mil. En 5-serie dricker marginellt mer, men är på gränsen när det kommer till dragvikt på B-kort. Även Mercedes är en dröm att dra släp med, kanonbilar som tyvärr är rostkänsliga. En annan fördel med BMW och Mercedes som gör dem till klassiska dragbilar är bakhjulsdriften, av just den anledningen att en släpvagn trycker ner bakänden och lyfter fronten vilket alltså ger grepp på drivhjulen hos en RWD. En lite starkare FWD, tex. en Saab eller Audi turbo, så spinner istället hjulen så fort det är blött, ligger lite grus på vägen och så vidare. Inte ett dugg roligt att stå vid en påfart till en större väg och inte våga köra ut för att man inte litar på att bilen skall få ner kraften och kunna accelerera upp i fart tillräckligt fort! Alternativet är en Audi quattro då Saab inte har någon fyrhjulsdriven modell, men med fyrhjulsdrift kommer också en törstig bil året runt; Även när du inte drar släp. Sedan brukar Audi-entusiaster alltid prata om att V6an inte är bra utan läcker olja, är törstig och rekommendera de mindre turbomotorerna, vilket kanske inte är optimalt när du nu söker en dragbil?


Saab finns visst som fyrhjulsdrivna (A) dock inte i den prisklassen


En 9-5 Aero skulle jag säga, min föräldrar drog en hel del vagn med sin som de hade och var grymt nöjda, den gick dessutom bra mkt. snålare än den v70 2,4T -01 de hade innan.


Inte alls omöjligt. Nu har jag bytt ut allt möjligt i chassiväg, dock till skrotdelar för att klara besiktningen samt kapa de värsta topparna.


Citroen C5 V6. 210 Hk. Ett wildcard.... Men de problem som finns med dessa är tändspolar och lite krångel med bakrutan om det är kombi. Lite törstig om man drar på annars runt litern. Mvh Alexander Fd. Citroenförsäljare.



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka