Köpråd: R33 GTR/GTST, R34 GTT, CLK 430, Honda S2000 - Hur är driftsäkerheten?

Hej! Som rubriken lyder så letar jag efter en ny bil och har relativt klart för mig vad jag vill ha. Problemet är dock att jag skulle behöva lite råd om driftsäkerhet och liknande. De modeller jag kollar på just nu är följande:- Skyline R33 GTR 1997 - 5500 mil - Skyline R33 GTS-T - 8000 mil - Skyline R34 GT-T 1998 - 14 800 mil - CLK 430 Cab 2002 - 8000 mil - Automatlåda - Honda S2000 2001 - 5800 mil - Mustang GT Cab 1999 - 8000 mil Finns det någon här som har lite koll på dessa modeller? Det jag är ute efter är en driftsäker och lättmeckad bil med mycket plats i motorrummet. Fyller någon av dessa bilar de kraven? Funderar eventuellt på en sen 60-tal/tidig 70-tals El Camino också, kan det vara någonting? Har haft turen att äga en bil som nästan aldrig gick sönder, de slitdelar som behövdes bytas lämnade jag dock in bilen för. Jag har tröttnat på den översittarattityd som majoriteten av verkstäder/mekaniker har och när jag nu är ute efter mer kraft under huven så är jag intresserad av att göra lite saker själv vid behov. Förstår att det kan vara svårt på Mercedesen eller Hondan, men de har jag fått för mig är fantastiskt driftsäkra. Tack på förhand!



Svar på inlägget: Köpråd: R33 GTR/GTST, R34 GTT, CLK 430, Honda S2000 - Hur är driftsäkerheten?



En 60-70-tals bil så får du skruva. Så är det bara. Kan bara utala mig om Mercan. Den är inte så driftsäker som man kan tro. Tyvärr. Är själv MB-freak men det har gått utför med kvaliteten. Bara så du vet. Elfel pratar vi om då. Rost är väl inget jätteproblem på CLK men det kan ju hänga ihop med hur den används?


Honda känns mest driftsäker av de du räknar upp och håller enligt statistiken förbannat väl, motorn varvar visserligen en del men Honda verkar ha byggt den därefter. En Skyline hade jag inte vågat köpa med dina förutsättningar, dels är den typen av bil ofta trimmad och hård körd, dels är det trots allt ingen svensksåld vanlig bil utan något som importeras i små volymer: Exemplaret och dess historik spelar stor roll! En Mercedes hade jag heller aldrig köpt, jag har precis som dig tröttnat helt på otrevliga verkstäder och Mercedes är bland de värsta vilket var en av huvudanledningarna till att jag sålde min bil. Och "problemet" med MB är att även om de håller väl så är elektroniken inte riktigt lika pålitlig vilket inte är hela världen då en verkstad inte behövs för det: Men en varningslampa för exempelvis motorelektroniken kräver ett verkstadsbesök för att släckas på deras modeller. Eftersom jag har en preferens för BMW hade jag faktiskt funderat på om jag kunde tänka mig en sådan om jag var dig, troligen Sverige´s otrevligaste verkstäder näst efter Mercedes men de är lättskruvade på alla punkter och håller väl samtidigt som det finns bra alternativ till BMW verkstäder/originaldelar. Mycket plats under huven med då de generellt använder rakställda radmotorer. Jänkare brukar dock vara beprövat byggda, driftsäkra och lättmekade. Tror dock du skall fundera lite på vad för bil du är ute efter, en S2000 eller en Skyline är en sportbil och lika bekväm till vardags som att pendla i skärgården vintertid på en jetski. En Mustang eller en CLK430 är mer en rullande soffa, som att pendla i en lustjakt men långt ifrån lika kul när du väl stannar för att leka!


Ja, det kan jag tänka mig. Tänkte mer att man i alla fall inte behöver oroa sig om så mycket elektronik som nybörjare om man har en så pass gammal bil. Kanske är en felaktig uppfattning, men då glömmer jag den bilen så länge. Rost kan nog bli ett problem för min del, jag är ute efter en bruksbil och tänker inte låta den stå i garage fram tills solen skiner. Om elfel är vanliga på den årsmodellen av Mercedes så kanske jag borde glömma även den bilen. Å andra sidan så sägs det att elfel är vanliga även för Fiat, men det var ingenting jag råkade ut för under 2 år/2000 mil?


Det enda problemet jag har med Hondan är att det verkar vara lite si och så med prestandan. Ingen kraft under 6'500 rpm och en motor som verkar vara väldigt lik fyran i Coupén. Hade gärna velat ha en bil som var radikalt annorlunda i sin karaktär (annars känns liksom bytet onödigt). Skyline kollar jag på just för att den är så pass sällsynt. GTR:en är mycket riktigt trimmad, den har dock alla papper och kvitton och verkar vara väldigt seriöst byggd. Jag tvekar dock själv på den modellen eftersom det är just en GTR, vilket verkar höja priser både på delar och försäkring. De GTST och GTT jag kollar på är i otrimmat originalskick, däremot så vet man ju som sagt inte hur hårt de är körda. Har hört om vevlagerras på många R33:or. R34:an har ju gått en del så där finns väl risk att problemen börjar dyka upp om några tusen mil. En Mercedes känns mer avlägsen nu. Elfel är ju precis vad jag vill undivka, då dessa känns som en omöjlighet för mig att laga själv. Dessutom verkar den rosta från insidan tills lacken lossnar, om man skall gå efter amerikanska forum. Kanske en SL500 från 94, då kvaliteten hos Mercedes var bättre? Anledningen att jag kollar på Mercedes är att jag har goda erfarenheter av både GLK (10) och B-klass (06).


Fiat har oförtjänt dåligt rykte tycker jag. Förvisso rostade de upp på en kafferast förr men motor och låda höll. Åkte ToR Italien i en Fiat Uno Turbo med plattan i mattan och det gick prima! Faktiskt sålt Fiat för några år sedan och Chroman jag hade som Demobil var mycket trevlig. Så sant att en 60-70 talare har fel men det kan åtgärdas "vid vägkanten" för det mesta. Men ska du ha den som bruksbil så tänk dig för. De är inte så bekväma och drar mycket. ESP? Not... Beträffande elfel på MB vs Fiat som du nämner hade jag jag satt en slant på Fiat. Lär krångla mindre! Ett av Europas största bilmärken!


Ok, tänkte främst på en 330i Cabriolet, men även den är lite över budget då framför allt med tanke på att den är ett litet steg efter prestandamässigt. GLK verkar faktiskt bra dock, efter att ha kört Mercedes i alla år gav hela familjen upp märket på grund av problemen: Men en GLK har hittat tillbaka och varit av gammal MB-kvalité, det bordar gott för framtiden! En SL500 W129 är dock en kvalitétsvagn, en sådan vore kanske ett alternativ? En Z3 2.8 är inte aktuell heller? Tänkte att du ignorerat den med tanke på att den har 193hp, men då kan det vara värt att veta att motorn är både nerskriven och strypt; Ett insug från tex. en 325i och gärna ett annat grenrör och kanske ett chip så kan du nog nå i alla fall 230hp eller kanske mer; Då i en väldigt lätt bil utan 240hp Honda´s dåliga lågvarvsegenskaper.


SL500 W129 har länge varit intressant, får nog ta och provköra en sådan med V8:an och se hur de känns. Nackdelen är ju att försäkring och skatt är löjligt höga jämfört med de andra bilarna jag har listat (CLK:n är ett undantag). Z3 kollade jag på ett tag, men jag trivs verkligen inte med designen på den. Hade nog bara blickat avundsjukt på förbipasserande Z4:or om jag haft en sådan.


Lite att tänka på när man köper Skyline GTR: Har lärt mig detta från folk jag chattat med i England, Australien, Japan och all den tid jag spenderat på olika Skyline specifika forum, samt en del från Alecci här på GORG och även lite egen erfarenhet. Avstå helst från billiga R32or som rullat massor utanför Japan då de kan få en del problem speciellt i växellådorna. R33orna och R34orna var nästan skottsäkra speciellt R34orna men för dig verkar R33 vara aktuellt. RB26an var byggd för att klara 600hk men när den byggdes för gatan så trimmade de "ner" den till 280hk, så motorn har inga problem från fabriken utan alla de problem du stöter på beror på förra ägaren, motorer som gått på Nissan rekommenderad olja borde vara helt felfria, när du provar bilen ska du börja med att kolla att alla vätske nivåer är korrekta innan du startar motorn. Kolla även kylarvätskan i expansionen på förarens sida av motorn, ta av locket och kolla att ingen olja flyter omkring där om det finns motorolja där så har toppen spruckit då ska du avstå från den bilen. När du startar motorn lyssna noga, en bra Skyline GTR är tyst i motorn och har ett "mjukt" ljud. Bilar som gått över ca 55 000 miles behöver en "refresh" i motorn, vill du inte fräsha upp motorn ska du avstå från de bilarna. Om du ser en trimmad Skyline med orginal vevaxel så ska du känna efter vibrationer och även på nått sett få reda på om bilen varit varvad över 7.800 RPM kan vara svårt att få reda på det dock, det enda sättet att få reda på om bilen varit "övervarvad" är när något går sönder. Om bilen körts på bana så ska du även fråga om diff oljan bytts, den femväxlade lådan i R33 är en fin låda även om den fått mycket kritik om man tar det lungt och inte växlar snabbt så ska det inte vara några problem men när du provkör känn efter lite extra noga på fyran och femman, för att känna efter på bästa sätt måste du köra runt 110-120 km/h ( Finns en del att skriva om lådorna men orkar bara inte ) alla R32-R33or som körts hårt måste ha bytt koppling antingen till en ny orginal eller en tuffare. Ett bra sätt att kolla om motorn mår bra är den sk "4 bar at 4k" regeln som används av alla Skyline köpare i England och Australien. När du varvar motorn till 4000 RPM ska oljetrycket vara 4 bar. Efter att du kört klart så ska du stanna bilen men inte stänga av motorn utan vänta tills motorn lugnat ner sig, ju mer tid det tar destå sämre mår bilen. Men som sagt Skyline GTR är en nästintill skottsäker bil och den var byggd för riktigt hård körning! Vill du ha mer info PMa!


Kika även i Nissan 350z , minst lika rolig bil om inte roligare än tex. Honda S2000.






Tack för informationen! Jag skall skriva ned en kortfattad lista av det och checka av den när jag kollar på Skylines. En fråga bara: Är det så att vevlagerras är vanligt förekommande på R33:or även utan att bilarna har varit trimmade? Är delarna betydligt mer kostsamma på en GTR än en GTS-T av samma modell? Verkar vara lite av ett projekt i sig att leta fram ett orört exemplar.


Ett välvårdat exemplar av den blivande klassikern Volvo 740 uppfyller dina kriterier. Slitstyrkan är vidunderlig och tillgången till reservdelar i det närmaste obegränsad. Maskineriet kan vid första anblicken förefalla lite otidsenlig men vid en närmare inblick så varseblir du tveklöst att den okomplicerade konstruktionen besitter en aktningsvärd hållbarhet. Avsaknaden av finesser minskar onekligen risken för irriterande och plånboksfientliga elfel. Om en komponent mot förmodan havererar så krävs det i regel inget omfattande ingrepp för att lokalisera och åtgärda felet i din tilltänkta Volvo 740. Övriga fördelar? Tja, med ett elegant modifierat yttre så har Volvo 740 stor potential att bli en förnämlig brudmagnet (förutsatt att du uppskattar översminkade yngre töser). Bagageutrymmet är generöst tilltaget och de färskare exemplaren besitter för övrigt ett utomordentligt hållfast rostskydd som Mustang, S2000 och övriga kandidater enbart kan drömma om.


Varsågod bara att säga till om du vill ha mer Vevlagerras förekommer inte på en helt orörd Skyline GTR som vårdats väl det förekommer heller inte i väl trimmade bilar, det finns sätta att undvika lagerras tex att montera en sk "damper" på vevaxeln det gör att du undviker vibrationer (Vibrationer->obalans->lagerras) som ofta förekommer när man kommer runt och över 600hk.


Eftersom jag är allvarligt V-8 skadad så lägger jag en röst på El Camino. Klara fördelar:1, Världens mest tillverkade motor, billiga delar. Om man vill kan man ta hem en motor på Mekonomen. 2, Världens mest tillverkade låda om det är en automat. 3, Löjligt lättmeckad, gott om utrymme och knappt något som kan gå sönder. 4, Klarar att hämta hem en ny soffa. 5, Går fort med rätt prylar utan att det kostar en förmögenhet. 6, Gött ljud.


Angående R33 GTST och R33 GTR så tycker jag inte att delarna är mycket dyrare på GTRen men den har betydligt mer electronik och teknik än GTSTn de kändaste systemen är HICAS (fyrhjulsstyrning) och ATTESA-ETS (Fyrhjulsdriftssystem). GTST är som vilken bil som helst men GTRen måste du älska mer än din flickvän och du måste vårda den väl eftersom det är en speciell bil!


Lite korrigering/tillägg här: Lagerras är inte vanligt på otrimmade RB26:or, men det förekommer. Det är snarare motorvarven än effekten som orsakar lagerrasen. Ett hyfsat "smidigt" sätt att nästintill immunisera bilen mot lagerras är att som 1EVOXIN1 nämnde byta Crank Pulley Damper till exempelvis en ATI-version, men att även uppgradera oljepumpen, allra helst till en Tomei men i andra hand en Nismo, och att installera en extern oljeretur från toppen till tråget. Den andra stora svagheten på RB26:orna är kylsystemet. Man kan säga som så, att en R33 GTR där du uppgraderat kylare, termostat, intercooler, oljepump, extern oljeretur och vevaxeldämpare är mycket, mycket driftsäker - inte bara original utan även upp till cirka 400-420 hk - om den har vårdats väl tidigare.


* salute* By the way, hoppas att allt det andra jag skrev var korrekt!


Fast avancerad teknik i så pass gamla bilar brukar väl inte vara någon rolig historia? Känns som ett fruktansvärt projekt att hitta rätt och hålla en GTR i gott skick. Mycket att tänka på för att den skall hålla överhuvudtaget låter det som, eller har jag missuppfattat det totalt nu? Skall nog fokusera på att hitta en GT-T när jag letar Skylines, blev som sagt lite mörkrädd nu. Vill inte riktigt spendera de pengarna och sedan upptäcka att det välputsade objekt jag köpt var redo att säcka ihop för 2000 mil sedan.


Jag skulle även rösta på en sent 60-tal, tidigt 70-tals El Camino. Går att få bra snurr på sakerna, även bra väghållning, och billigt. Kan tillägga att jag har ägt en själv, 1968 års modell, så om du har några frågor om dem så är det bara att fråga på.


Någonstans måste man ju börja? Ingen är "inte redo" för en Skyline GTR och anledningen till att vi nämner så mycket är för att det är en okänd bil här i Sverige. Tro mig du kommer älska din Skyline GTR och du kommer att vara fast vid den ganska länge och troligen även köpa en R34 GTR senare. Skyline GTR är mer eller mindre skottssäker med de rätta modifikationerna som Alecci nämt tidigare "Uppgraderad kylare, thermostat, intercooler, oljepump, extern oljeretur, damper" RB26DETT är en riktigt rolig motor som du hela tiden kan utveckla. Varför ska det vara dåligt om bilen är gammal och har advancerad teknik? Japanerna var tidiga med mycket teknik ett exempel är som Jeremy Clarkson säger det "flappy paddle gearbox" Toyota hade det som tillval redan 98 för sina JDM Supor. Det jag menade var att GTST och GTR är inga bilar som ska jämföras det är precis som att jämföra Volvo V70 Drive med en Volvo V70 T6 AWD. Japanerna är bäst på elektronik och inget system i Skyline GTR har nånsin krånglat, R32an hade också dessa system.



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka