Köpråd: Vad tänka på vid köp av äldre automat?

Jag skall inom en inte alltför avlägsen framtid köpa min första bil (har inte kört upp än). Min budget är ca 20-25 000 och jag vill ha en automatbil, så det är ju knappast tal om en sprillans ny bil. Vad ska man tänka på vid köp av begagnad automat? Hur gammal "kan" man köpa? Vilka märken har bra automatlådor? Hur högt milantal är ok? Tacksam för all hjälp!



Svar på inlägget: Köpråd: Vad tänka på vid köp av äldre automat?



Du måste kolla oljestickan iaf. Oljan ska vara klar och ha färgen rödrosa ung. alltså inga missfärgningar. /Benny


Alla bilar har inte oljesticka till automaten Om det finns möjlighet å kolla servicebok där det står när man senast bytte olja i automaten.


Det kanske bara finns på mina då. Har inte nya bilar utan dom har några år på nacken men kör alltid automatlådebilar. /Benny


Servicehistorik - är boken fullstämplad, om inte finns kvitton på oljeservice för lådan? Den ska servas var 10000mil ungefär med oljebyte och helst filterbyte. Är det en volvo så byts inte ojlan i seviceprogrammet så där behövs kvitton eller noteringar på att servicen är gjord utöver stämplar i boken. Det är särskillt viktigt om bilen gått långt 20000mil eller mer. Provkör och känn efter om det vibrerar (shuddrar) mellan växlarna, att växlingen känns är naturligt men det ska aldrig rycka som en vibration. Inte heller för seg eller att varvet går tillfälligt upp som att lådan slirar när den växlar. Har bilen dragkrok eller har gått på autobahn i tyskland kan lådan vara extra sliten så se upp med det.


Okej, så servicebok och kolla oljan! Hur gammal automat kan man köpa då? Har hört att äldre drar mer bränsle och lätt går sönder, men vad räknas som äldre? 70, 80, 90-tal?


Beror på vad det är för bil Volvo 240 med automat är tämligen skottsäkra iaf 84 och nyare. Äldre är ej att rekomendera pga 3 växlad automat


Det kan ju vara en fördel om lådan har lockup så kolla efter det. Finns oftast på bilar med insprutning (från 88 och framåt med mercedes som undantag vilka körde ett tag med 4-stegade lådor utan lockup). Det är klart störande när varvet seglar upp och ner på motorvägen, det blir svårt att hålla konstant hastighet då. En låda som håller men som inte är direkt bränslesnål är th350 på amerikanska bilar, den har dock ingen lockup.


Hur tar man reda på om den har lockup?


Är det några särskilda bilmodeller som du är intresserad av? Det är lättare att ge tips då.






Nej, tyvärr. Jag vill ha en billig (både inköp och rullande kostnader), bra bil med automatlåda bara...


Toyota corolla, carina, camry, i mitt tycke skottsäkra och driftsäkra.


Volvo 960 har en helt okej automatlåda tycker jag. Det är den enda bilen med automatare jag ägt, men inte den enda jag kört. Det är en helt "basic" låda utan massa intelligens o skit. Den växlar upp när den ska, och ner när den ska, känns inte totalt efterbliven utan växlar mjukt och fint utan att slira. Växlar lite hårdare på vintern innan den blivigt varm men det antar jag kan anses som normalt. Min bil har gått 24 tusen mil. Och 2 tusen av dem milen har jag haft bilen, jag har börnat lite och kört o sladdat på vintern med den. Och den funkar bra. Det är Toyota som gör dem växellådorna har jag hört, och det ä väl därför de funkar.


Kan inte annat än hålla med en av mina första bilar var en 244 -84 automat med runt 30k på mätaren och aldrig bytt olja vad jag vet och inte gjorde jag det heller därimot såg oljan helt ok ut på stickan den bilen plågade jag rejält.


Tack för alla tips! Är det bara 240 som har bra växellåda även på lite äldre bilar eller finns det fler modeller? Drar de mkt bränsle?


En 240 drar ca 1 liter milen blandad körning UTAN automat. En 960 drar ca 1,2-1,3 med automat. Kör du som en gubbe får du nog ner det till 1.1 Hur gammal bil tänker du dig? Jag anser en tidig 940/960 som gammal bil. 940 har samma/liknande automatlåda och den funkar också bra. Skulle nog kunna tro att den är minst lika bra som 240ins låda.


AW71 som återfinns i 740-940 är en ganska bra låda, får den bara ett oljebyte någon gång så funkar den fint. Gamla BW35 & BW55 gå bort för att de är 3-steg. Japanernas lådor verkar också vara hyggliga, min kusin hade en -87 Mazda 323 aut, skitbil som drack en massa soppa i förhållande till storleken men lådan funkade fint. BMW då? Jag hade en 728iA som gick att köra kring litern på landväg, rimligtvis bör ju nyare & mindre bilar av samma fabrikat gå billigare?


Det jag sett när jag tittat runt är att det finns mkt bilar från 90-talet som är i den prisklass jag tänkt mig, men även från senare delen av 80-talet.


960 med sexcylindrigt har en elektroniskt styrd växellåda även från första årsmodellen. 940 har mekaniskt styrd låda.


Mycket möjligt, men den verkar funka lika bra ungefär så



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka