Uppskattar lite köpråd ang billjud med mål att få ett rent ljud snarligt hifi.

Hej, som rubriken lyder så har jag nu börjar inhandla lite billjud och har än sålänge köpt en:Dls nobelium 12i bas Dls ultimate nobelium 5,25" Hertz 4" Har en s40 blackline och tänkte ha 5,25" kittet bak med mellanregister och diskanter, 4" i instrument panelen. Har även tänkt köpa några mid range basar/ 2 vägs koaxialer till dörrarna, (5,25"). Har inte inhandlat någon huvudenhet eller slutsteg samt ett par 5,25" till fram dörrarna. Har en budget på 10-13/14 tusen. Vill inte ha något dunka dunka ljud utan rent ljud med lagom och djup bas. Funderar även på att dämpa dörrarna om det gör någon större skillnad. Har handlat för 4300:- så har ca 6000-1000 kvar. Mvh Rasmus!



Svar på inlägget: Uppskattar lite köpråd ang billjud med mål att få ett rent ljud snarligt hifi.



lite feltänk tycker ja.. sätt kitet fram istället för 4" koaxerna.. kitet e ju bra mycke bättre-


Tack för svar, det är ett par 4" hål i isntrument panelen och 5,25 hål i dörrarna och får inte in högtalarna i hålet för högtalaren tar i glas rutan då


men du sätter ju 5,25" i dörren å diskanten i hålet på brädan, bara göra en liten adapter.


Okej, för jag tror jag hade 58mm ut till "kanten" på dörren, och typ 40mm till plåten i dörren och högtalarna bygger 62 mm. Är det enkelt att göra en liten adapter och flytta ut gallret lite? Jag ska ju köpa ett 5,25 kit till, helst med diskant i högtalaren för att spara plats vilka rekommenderas? hur mkt ska jag lägga på en huvudenhet? Basen kräver 600wrms i 4 ohm, ska man köra den i 2 ohm och resten av högtalarna i 4? Räcker ett 5 kanal slutsteg? Vill helst ha en skärm på huvudenheten med .) Tack för svar btw:)


4" koaxiak/kit på brädan är inngen dum idé, ljudbilden blir hög och skapligt stabil. Men i dörrarna ska du ha midbasar, inget annat. Koaxialer fungerar väl också men då bör du ha ett lågpassfilter till dom så dom inte spelar samma frekvenser som 4"arna på brädan. Bak kan du sätta nåt billigt kit eller koaxiler om du absolut måste ha nåt. Ang. din bas så är det den som bestämmer impedansen, alltså belastningen på steget. Om det är enkel 4Ohms spole så bör du leta efter ett steg som ger åtminstone 600Wrms i 4Ohm. Vad det sen ger i 2 och 1 Ohm är ointressant. Samma gäller för högtalarna, har dom 4Ohms spole så blir det 4Ohms last på steget (om du nu inte kopplar in flera högtalare/basar per kanal, då kan du förändra belastningen).


Okej, men de kittet jag har köpt det är mid basar står det nu när jag läste lite tydligare, ska jag sätta de i fram dörrarna och fyrorna uppe på instrumentbrädan. vart ska ajg sätta diskanterna som följde med i kittet?


Om du ska använda middarna från det kittet så kan du strunta i diskanten, sitter väl diskanter i fyrorna? Annars så sätter du det kittet bak och köper lösa midbasar till framdörrarna.


I närheten av 4"arna, testa lite olika placeringar/riktningar innan du monterar fast dom.


tror jag kör på midbasar / 4" fram och något annat kit bak, men vilket slutsteg och huvudenhet rekommenderas?






Gällande huvudenhet, ta och slå en kik på Kenwood 6047, innehåller det mesta och låter dessutom bra! Vill du ha ännu bättre ljud så kan jag rekommendera Alpine, t.ex. 117Ri. Den bör man dock komplettera med signalprocessor för att få vettiga filter och EQ.


Alpinen såg intressant ut, men ville helst haft en bildskärm upptill, Men signalprocessor, hur monteras det? Ursäkta om jag tjatar men är mest hemma på hemmabio delen


Om du ska ha med skärm och dessutom något vettigt så kommer det dra iväg i pris, blir inte mycket över till slutsteg då. Signalprocessor monteras mellan huvudenhet och slutsteg. Kenwooden har dock det mesta inbyggt så där behövs ingen separat signalprocessor. Alpinen fungerar så klart utan men framförallt delningsfiltren blir mycket bättre med separat processor, som du dessutom styr från huvudenheten.


Okej, men hur mycket bör man lägga på ett vettigt slutsteg? 3-4?


I ditt fall om du är ute efter ljudkvalitet så är det DLS A4 om du ska köra allt på samma steg.


kollar vi på steg som kostar 10 k som föregående hade jag nog hellre satsat på http://www.ljudstudion.se/audison-4ch-s . c-229.aspx riktigt fint steg


Så man får räkna med att lägga ca 7000 på ett steg? Blir det ev. billigare om man kör flera? Alternativ är ju att beställa från ebay, har gjort det förr och är riktigt nöjd och man spar ju en del:) Nästa fråga, basen ligger på 600wrms och högtalarna 100wrms, räcker det med de slutstegen?


Ett vettigt 4-kanals steg får du för ca 3k, ett bra för 5k+, sen så blir det bara bättre och bättre. Nu är väl jag kanske lite partisk men ta och slå en kik på Alpines PDX steg, små smidiga och välljudande med grym kontroll. Audison steget ovan låter dock säkerligen bättre men kostar en del mer.


DLS Ultimate A4 och Audison steget är ju på samma nivå. Vill man ha mer separation så hade jag sagt DLS CA23 och DLS CA11 dock lite mer budget steg dock ej dåliga på något vis


om man kollar på a4 dls på ebay kan man få det för 5500 med frakt ungefär, men det är ju 4x85w. Räcker det för att driva allt?



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka