Köpråd: VW Vento -95 vs Seat Cordoba -98

Hej! Visste inte vad jag ska bestämma mig för och då tänkte jag be om lite tips. Nämligen är det så att jag har 15000 och två bilar att välja mellan. Alternativ 1: VW Vento 1,8 GL Årsmodell 1995 Har rullat 18 000 mil Välvårdad är den, vit färg, helt rostfri Sportluftfilter Alla bromsar och bromsbelägg är nya Nya sommardäck Michelin på alu-fälg Bra m+s däck på plåtfälg Besiktigad för en vecka sedan Skattad till slutet av mars Servicebok och alla kvitton finns Pris: 14 000 kronor Alternativ 2: Seat Cordoba 1,6 SXE Årsmodell 1998 Har rullat strax över 9000 mil Välvårdad, röd, finns lite rost i vänstra skärmkanten, skulle kunna åtgärdas innan jag tar över bilen Regelbundet servad hos en auktoriserad verkstad Slitna sommardäck på alu-fälg Nya m+s däck på plåtfälg Obesiktigad, kan ordnas innan jag tar bilen Avställd Pris: 14 000 kronor Båda bilar är svensksålda. Vi har redan haft en Vento i familjen, dock 92:a, min pappa tyckte att den var slö och sålde den efter ett par månader. Egentligen kan jag inget om dessa bilar. Vet någon av Er mer om deras för- och nackdelar? Sitter fast för både låter bra - Vento är ju en tysk bil, det säger väl mycket) och Seat har inte ens 10000 mil på nacken. Dock läste jag något om E10 som ska ersätta 95-oktans bensin. Cordoba är inte med i bilar som kan köras med E10. Innebär det då att man måste tanka 98-oktans bensin? Hjälp mig!



Svar på inlägget: Köpråd: VW Vento -95 vs Seat Cordoba -98



Seat är idag inget annat än en VW med ett Seat-emblem, det gäller även Cordoba som alltså är en VAG (Volkswagen automobile Group) -produkt. Alltså "tysk" den med. http://en.wikipedia.org/wiki/SEAT_C%C3%B3rdoba Seat är inte lika vanlig, nyare och har rullat hälften så långt men är samtidigt byggd på VW-komponenter. Jag hade köpt den för samma pengar. Cordoban skall självklart vara påställd och godkänd vid besiktning innan du köper den, annars är en sådan inte värd ett dugg! Angående bränslet så kan du läsa lite i tråden om detta här på Garaget under "Allmänt". Som du ser där spekuleras det i att en bil kommer dricka mer på E10 på grund av den högre inblandningen av etanol än vad den gör på 98. Detta kommer göra skillnaden försumbar eller åtminstone liten i praktiken, höjer de dessutom priset på E10 jämfört med 95 oktan blir skillnaden ännu mindre. Oavsett så hade jag inte kört på miljöblasket!


Vento


Okej, så Seat är också en tysk bil, så att säga. Försöker inte hitta nackdelar, men faktum är att den är avställd, och enligt registret behöver jag 900 kronor för att få den tillbaka i trafiken. Besiktningskostnaden hade nuvarande ägare stått för. Angående bränslet: Jag läste en artikel på Dxpressen där det stod "Dessa bilar kommer att kunna köras med nya E10:n". Konstigt nog sade de att, när det gäller Cordoba, bara årsmodeller -02 och framåt kommer att kuna tankas med den. Vad gör man då?


Precis, Seat kan kallas tysk. Jag tror du gör helt rätt i att försöka hitta nackdelar, och 900:- är ingen liten summa i sammanhanget. Jag hade som sagt krävt att Cordoban varit besiktigad och i trafik utan skulder om den skulle varit aktuell för mig, Seat är ingen populär bil på den svenska marknaden och således ingen bil man säljer dyrt utan det är köparens marknad i ännu större utsträckning. Han är visserligen generös som erbjuder sig att laga rost och besiktiga bilen, men jag tycker han får stå för den summan med. Jag sade Seat eftersom båda verkade välvårdade, det är samma grund men denna har rullat hälften så långt. Det är ingen garanti, men det bör innebära mindre slitage men det är inte säkert. Jag tror däremot CarpeDiem och många andra hade valt Vento eftersom VW är ett större märke, modellen är i mångas ögon snyggare och det finns mer eftermarknadsdelar till dem. Av samma anledning tänkte jag att det kunde vara roligt att ha något lite ovanligare. Men om jag får fråga, har du övervägt andra bilar än VW/Seat? Det finns mycket att handla för 15.000:-!


Venton,det går ju att göra dom rätt snygga faktiskt. Slö är dom säkert,det är väl den med 89hk motorn(?) Men det räcker tycker jag som en första bil att åka runt i.


Nuvarandr ägare till Seat är en mekaniker som köper bilar som inte går att starta/är rostiga/har 2:or från sista besiktningen. Han åtgädar felen och säljer de vidare. VW:ar är alla lika varann angående saker som t ex dragläge, hur känslig är ratten - sådana saker i alla fall. Hittills körde jag Golf II, III, IV, V, Jetta, Passat och Vento. I Seat satte jag mig första gång igår då jag fick provköra den till mig erbjudna bilen. Den kändes stabil i ratten,rymlig var den också. Nybilskänslan får man med tanken på miltalet. Men i växellådan var den lite konstig. Ägaren visade mig alla besiktningsprotokolen samt kvitton på alla service hos VAG. Ändå kändes växellådan lite skumt. Den hoppade ur 2:n en gång och då "skrek" motorn litegrann. En kompis till mig som följde med sa att man får räkna med lite annorlunda känsla eftersom det är en low-budget VW. Därför tvekar jag lite. Och dessutom vill killen sälja den för 14000, trots att det är en 98:a och har bara 9000 mil på nacken. På Blocket hittar man inte samma modell för mindre än 17000. Jag har kollat andra bilar, har kikat över Blocket i 4-5 månader nu. Eftersom det inte är bara jag som ska använda bilen är det inte bara min åsikt som gäller. Morsan vill helst ha något med rymlig bakdel, dock ingen kombi då hon inte tycker om dem. Och helst inga "blattebilar"(alltså inga japanska bilar, ingen BMW, inga Ford Escort RS ) Dock har vi samma åsikt när det gäller VW. Jag hade egentligen tagit någon Volvo 850 eller S70 om jqg hade råd med en, men hon håller inte med. Så ja, det får bli en av dessa två.


Det är absolut inte samma kvalite på en äldre seat o skoda som det är på vw även om drivlinan o många detaljer är i grunden samma , lillebrossan har en cordoba 02 som andrabil o morsan har en arosa som andrabil o kvaliten är betydligt bättre på motsvarande golf o lupo, så jag hade valt venton .


En mekaniker som köper in billigt lagar o säljer är inget ovanligt, men jag skulle dra öronen åt mig liiiiite iaf, speciellt nu när du skriver att bilen är "billigast på Blocket" trots att den har klart lägst mätarställning...Växlar som hoppar ur kan förvärras, på en 9000 mila bil skall inga växlar hoppa ur... Man kan utgå från att mekanikern som säljer bilen vet mycket väl VAD han säljer o har därför satt priset därefter, en eloge för detta men det hjälper ju föga om nu felet (om det nu finns något?) skulle förvärras... Edit: Testa lådan på Cordoban på följande vis i VARJE växel. Ligg kring 2500 varv o gasa upp "häftigt" (typ till 4000) o släpp sedan abrupt på gasen, motorbromsa ner till ca 2500 varv, upprepa sedan flera gånger. Om växlarna inte hoppar ur när du frestar på lådan så här så kan du vara rätt lugn att allt är som det skall, hoppar någon växel ur däremot så är lådan på G. Gasningarna skall vara "häftiga" så det blir ett litet "ryck" i drivlinan, på en frisk låda så sitter växlarna i....


Självklart skall priset tas igen någonstans och VW upplevs säkert lite mer välbyggd, men vad jag förstått är det som betyder något samma komponenter. Som du säger är drivlina med mera detsamma, och det tyckte jag var det viktiga för om instrumentpanelen är lite sämre på Seat spelar ingen större roll. Sedan har jag alltid tyckt att VW är fruktansvärt tråkiga och plastiga invändigt, även idag. De håller helt enkelt inte tillräckligt med kvalité för att vara värda mer pengar tycker jag. Jag hade ändå tittat runt lite, som på denna Saab:Fördelar: Mycket krocksäker, komfort, inte lägre kvalité än VAG och ett av marknadens största bagage om du inte vill ha en kombi. Stabil och trevlig långfärdsbil. Nackdelar: Värdelös väghållning, men ovanstående är inga vägvagnar heller å andra sidan. Framför allt säkerhet och komfort hade jag värderat mycket högt, bagage värderar din mor högt. 18500:- för just denna Saab bör gå att pruta ner till 15.000:-, annars finns det mängder med 900/9-3 för under 15.000:- med men jag tyckte denna verkade fräsch. 9-3 är att föredra över 900 nämligen! http://www.blocket.se/stockholm/Saab_93 . 20&w=3






Ta en titt på en highline inredning så ändrar du nog uppfattning när det gäller vw inredningar ,


Jag hade defenitivt valt VW Vento ! Speciellt för att den är helt rostfri, har sportluftfilter, alla bromsar och bromsbelägg är nya samt nya sommardäck Michelin alufälg. Tycker det verkar seriöst och vettigt köp. Kan tänka mig att Cordoban är lite lik min Skoda och det är absolut inget fel på den, men det måste inte vara ett bättre val just för att den är nyare och mindre mil på mätarn !


Gamla Seat Cordoba,Ibiza osv rostar otroligt mycket mer än motsvarnade vw från -90 talet. Det är min uppfattning iaf. Mvh


Ja, det håller jag helt med om. Morsan hade en Ibiza för ett par år sedan som rostade något gruvligt.


Har haft två Passat (Förra generationen, 2006-2010) Highline* i jobbet, inte ett dugg imponerad. Och då är ändå nutida Passat betydligt närmre konkurrenterna än vad VAGs bilar var på 90-talet. Som sagt, det var imponerande hur de kunde få material som läder, alcantra och trä att kännas så tråkigt och sterilt. Bra bilar är och var det dock, men inredningen har jag aldrig kommit överens med. *Är nästan 100% på att de hette Highline, högsta utrustningsnivån hade vi tur att få på båda i alla fall. Var två lagerbilar nämligen. Oavsett har jag kört Golf4 V6 highline med, samma sak där.


Japp, den där var ju rätt fin. Grejen är att bilen är i Stockholm - och jag bor i Malmö


På vilket sätt tycker du att inredningen i den här golfen http://www.blocket.se/gavleborg/Golf_V5 . 21&w=3 är sämre än om du jämför med den här bmw http://www.blocket.se/malmo/Bmw_E46_99_ . 21&w=3


Respekt90: Den bilen var ett exempel, jag lovar dig att det finns Saab i Malmö med. Jorgen72: Som motfråga, menar du med ovanstående inlägg att du tycker en Golf men nypris på vi överdriver 150.000:- höll samma nivå som en bil för en kvarts miljon, på pappret? Om inte borde du själv kunna peka ut skillnaderna interiört på dem. Diskussionen känns helt onödig, varken E46 eller nyare Golf är aktuella och du kan knappast påstå annat än att Vento och Cordoba känns som billiga bilar inuti?


Ja jag tycker helt klart att golf inredningen är minst lika fin som bmw o desutom tycker jag att bmw är betydligt rost känsligare men jag håller med dej att diskussionen är helt onödig o därför är det bättre att vi lägger ner


Låter som att Venton är ett bättre val. Men du skriver att din mamma också ska äga denna bil eller använda (vilket inte låter något vidare men men man gör som man vill) så hennes krav är att den ska ha lite större bakdel, Venton är en sedan medan Cordoban är halvkombi och dessa bilar är snäppet mindre än normala bilar så varför inte satsa på en riktig sedan eller en riktig halvkombi istället ifrån exempelvis Volvo, Saab eller kanske Audi? dessa lastar troligtvis mer än båda dessa bilar och har större kupe överhuvud taget.



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka