Köpråd! Volvo 850/s70 med turbo eller saab 9-3/9-5 med turbo.

Som rubriken lyder. Vilket ska man köra på. Har en budget på runt 30 - 35.



Svar på inlägget: Köpråd! Volvo 850/s70 med turbo eller saab 9-3/9-5 med turbo.



10 kommer säga Saab, 10 kommer säga Volvo. Det kommer alltså bli ytterliggare en fjantig tråd med smutskastning om vilket märke som är bäst hit och dit. Ta och provkör en av varje så får du en egen uppfattning om vad som passar dig bäst.


Väljer du en Saab så akta dig för Trionic 7 motorerna. Dom sitter i 9-3:orna mellan 00-03, och i 9-5:orna mellan 98-05(?) om jag inte minns fel.


Jag har haft ett flertal både Volvo o Saab o jag har väl varit nöjd med både men det finns ett gammalt ordspråk som säger att en Volvo åker man i men en Saab kör man! Mao, det är mycket roligare att köra en Saab mot att åka i en Volvo. Jag skulle definitivt gå på en Saab 9-5. Just för dagen för att du får väldigt mycket bil för pengarna. Saabarna i princip skänks bort o är du bara vaksam på bilens svaga punkter så kan du få en jävligt bra bil för löjligt små slantar. Med den budgeten du har dvs 30 - 35K skulle du säkert kunna få en 9-5 från början av 2000-talet med under 20K på mätaren med en eller två ägare. Själv köpte jag den här 9-5an för några dagar sedan som jag ska hämta i nästa vecka. Saab 9-5 2,0t kombi -99 16.300 mil 2 ägare nybesiktigad, nyskattad + nyservad ny utbytesturbo för 3K mil sedan drar ingen olja dvs ingen oilsludge kamaxelkedjan o kedjesträckaren ska mätas upp innan köpet genomförs fullt ifylld servicebok s + v-däck Jag gav: 21.000 kronor Vad du ska hålla koll på när det gäller Saab, både 9-3 o 9-5 är... Turbon... ett turbobyte kostar ca 10K på Saab verkstad. Är bilen välservad på Saab verkstad? Täta oljebyten rekommenderas. Minst varje 1.500 mil... gärna var 1.000e mil. Oilsludge kan generera ett motorhaveri. Hög oljeförbrukning är en varningsklocka. Kontrollmät kamaxelkedjan o kolla kedjespännaren. Ett byte kostar ca 15K på Saab verkstad. Pixelfel på ACCn kan förekomma... kolla både ACCn o kördatorn. Kupéfläkten är en svag punkt Lycka till!


Alla 9-5:or utom dieslarna är T7:or... Det är inte motorstyrsystemet som är dåligt, det är lågfriktionskolvarna och kolvringarna. Men iaf, kollar man på en 9-5:a så kan man ju läsa köpguiden på stcs.nu


Det är inte bara kolvar och kolvringar som är underdimensionerade i T7-motorn, utan även ventilerna, lagerytor, mindre oljevolym gör motorn till en stor flopp. Motorn är i stort sätt byggd för att hålla max 20,000 mil, och det är om du sköter den utomordentligt. Min T7:a behövde ny kamkedja och balansaxelkedja vid 15,000 mil. Och då var den fullservad enl. bok till 8000 mil. Därefter tog jag över den, bytte vevhusventilation till version. 6 och bytte olja var 1000:e mil. Som jag ser det finns det en enda positiv sak med denna motorn, och det är Trionic 7 systemet. Lätt att knäcka, otroligt lätt att programmera om boxen och få in ett säkert steg 1 program. Finns en jädra massa sensorer som jobbar på P/I-bussen, så du kan läsa av massa intressanta värden i OpenSID.


Alla har vi olika definition av vad köra betyder vilket är ganska självklart. Vi har en 9-5:a -01 som jag tyvärr inte riktigt kan säga är en jättebra bil, har haft 1 tidigare ägare hade gått ~13k mil när vi köpte den och det första som händer är att vevhus + turbo gick åt helv...! Självklart kort därpå fick vi problem med trasiga pixlar i displayen också, men det är ingenting som man direkt bryr sig om. Personligen så är jag inte så jättenöjd med inredningen heller, det är för mycket som sitter löst och designen i sig är väl inte jättefin heller. Bilen gör det den ska, tar dig från A till B när man engång åtgärdat vevhus och försäkrat sig om att turbon är ok. Våran 9-5:a är faktiskt skön att åka med, man åker riktigt mjukt och skönt med lätt vägbuller. Jag har ingen aning om när Saab fixade nya vevhus ventilationen och eventuellt ny display till ACC/Stereo men min rekommendation är att köpa nyare än -01 -02 eller när det nu var. Det är på ett ungefär samma pris på både Volvo och Saab, du får dock en nyare Saab för samma pengar men se då till att få tag på ett välskött exemplar då de flesta inte är speciellt omhändertagna. Som jag sa tidigare, provkör en av varje och bilda din egen uppfattning det kommer du mycket längre på än vad du kan läsa här.


s70n är en mycket trevlig bil. Turbon går snällare ifall den är orginal mot sabbens laddtryck bilen känns hyfsat ny då 850n börjar bli gammal. Men körmässigt är det något speciellt med 850 känns mer hetsig/busig ändå fast det nästan är samma bil. Ett vanligt problem på 850 är vevhusventilation som även kan medföra att packboxar går sönder. s70n har bättre vevhusventilation och därav så håller packboxen hyftsat men inte bra där heller. Pratat nu om packboxen mellan motor och låda. Det finns rekomenderar service var 1000e mil på 850 t5 ifall den körs hårdare. så kolla upp så ägarna tagit väl hand om den. s


Som flera tidigare skrivit... Saab har haft problem med sina motorer. Det är ju fullt klart. Förutsatt att motorn i bilen man köper är i bra kondition skulle jag nog rekommendera oljebyte var 1.000:e mil, ev var 1.500:e mil. Samt att man använder bra olja. Min rekommendation är den samma som alla Saab specialisters - Mobil 1 0W-40 New Life. Vill man vara ekonomisk o förväntar sig att ha bilen några år så kan man privatimportera oljan från Tyskland o komma ner i ?28.20 för en 4L burk (ca SEK260.-). Vad jag tycker är positivt med just Saab 9-5 är väl bl a att bilen rankades som en av världens säkraste bilar. Läs hela testet här. Tanka ner bilden o öppna i ett bildbehandlingsprogram. http://i17.photobucket.com/albums/b65/e . aab9-5.jpg


850 har tuffast design! Men det kanske är lättare att hitta mer lungt körda bilar av del lite nyare modellerna. Men äldre bilar till högt pris kan vara bra, det är så man får tag i riktigt fina, pålitliga exemplar. Ingen aning om hur 9-3 och 9-5 är men i ett test mellan 9000 och 850 jag läste var det 850in som var bäst och helt klart sportigast att köra. Provkör diverse bilar även om provkörning av begagnat inte alltid är helt rättvist då dämpare mm kan vara olika slitet mellan olika bilar.






Jag åkte i en 01:a 9-3 nyligen, och jag uppfattade den bilen som ganska bullrig, även på landsväg. Fjädringskomforten är okej, man sitter ganska bra, men vägbullret är ganska påträngande.


Om får känslorna styra - Volvo S70. Om pengarna får styra - Saab 9-3. För din budget på 30-35 får man enligt mig inte en vettig S70 i fint skick och 850 som trots allt är en rolig bil börjar bli till åren och de flesta med turbo har gått ganska hårt. Därmed är vi över på Saabsidan. Jag valde 9-3 eftersom jag för det första inte behöver en stor 9-5 och för att jag fastnade för Aero/Viggenpaket som finns på 9-3 Aero och Viggen. 9-3 och 9-5 är ganska lika till uppbyggnaden, motorerna är ur samma "familj" med undantag för att 9-3ans turbospisar är på 2.0 liter och 9-5 finns med 2.3 också om man vill. 9-5 är att föredra om man vill ha en lite stabilare bil pga bättre chassi, ett tredje motorfäste (9-3 har bara två) och rymligare kupé. När det gäller SAABs Ecopower/T7 motorer så skall vevhusventilationen vara bytt för att slippa eventuella problem med oljeförbrukning. Ecopowermotorn sitter i alla 9-5 och i alla 9-3 efter 2000 ungefär.


Jämför man sprillans nya modeller så är inte Saab så iskall som media tycks göra gällande. Teknikens Värld hade en omröstning om vilken kombi bil folk mest hade valt. Valet stog mellan BMW 5-serie Touring, Mercedes E-klass Kombi, Saab 9-5 SportCombi, Skoda Superb Combi, Volvo V70 eller "annat" märke. http://www.teknikensvarld.se/nyheter/11 . /index.xml I den omröstningen fick... BMW 5-serie Touring 11% Mercedes E-klass Kombi 4% Saab 9-5 SportCombi 69% Skoda Superb Combi 5% Volvo V70 6% Annan 4% http://www.teknikensvarld.se/nyheter/11 . esults=yes


Jo visst i kombination med en artikel om just 9-5 kombi precis när den släpptes, behövs det ens förklaras varför en sådan undersökning är missvisande? Nåja, framtiden får väl visa vägen... För övrigt undrar jag vad "Saab kör man Volvo åker man" kommer ifrån, ordspråket handlade från början om Bmw och Mercedes och där har det också en grund men Volvo och Saab är i princip samma körupplevelse så här låter det bara dumt. Särskilt när Volvo den aktuella perioden har några roliga FWD och sin trevliga starka femma medan Saab satt med 900ng/9-3og och dess ökända uppträdande. Inga fel på 9-5 men en större bil är sällan samma sak, det lutar alltså mer åt Volvo och borde snarare stå "Volvo kör man Saab åker..."


Om jag inte minns fel eller är felinformerad så kommer uttrycket från en svensk icke namngiven rallyförare. Har fick frågan varför han just körde Saab när Sverige hade två biltillverkare, o då svarade han just med dessa ord.


Kanske stämmer tycker dock det stämmer dåligt in i detta fallet.


Det var väl både lite humor från min sida o ännu mer tragikomik eftersom det bevisligen är årtionden sedan Saab visade framfötterna på prispallen i rallysammanhang. ...


OK, tyvärr för jag tror det hade varit en bättre PR för dem än "release me" och övrig reklam.


Morsan lyckades slå sönder ena sidospegeln på syrrans 9-5 vid ett tajt möte för ett tag sen. Ny sidospegel (utan lackering) kostade närmare 2500kr på Skruvat.se Samma sidospegel till 850/S70/V70 kostar 895kr... Titta på reservdelspriser också, även försäkring. Edit: Jag bytte kupéfläkt på min 850, hamnade på drygt 880kr inkl. frakt. Bytet tog 15 minuter, mitt i vintern, utomhus. Syrran fick ge 3600 för kupéfläkt inkl byte på verkstad, pga att den tydligen inte kunde bytas hursomhelst.


på volvon bytte du själv och saaben byttes på verkstad! en fördel är väl om man jämför samma saker ?



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka