Köpråd: Vilken 4x4 är bäst för snö?

Jag är ny på detta trevliga forum så ha tålamod ;-) Om det finns liknande trådar som min tidigare får ni gärna länka, och om min tråd borde ligga i en annan avdelning får väl en moderator flytta den helt enkelt. I somras hämtade jag ut en Mercedes E-Klass Coupé (220 CDI): Jag är väldigt nöjd med bilen och snygg är den också. MEN, jag bor ute på landet. Jag köpte Mercan fullt medveten om risken för en tuff vinter men efter förra vintern som var tuff även här i Skåne kände jag att sannolikheten för en likadan vinter (i Skåne) var väldigt liten och kände inte att jag kunde motivera behovet av något fyrhjulsdrivet. Men, snön kom även denna vinter och jag har problem: Vi har en infart till huset på ca. 100m som jag (och min fru som har en Volvo V50) kör fast på ganska ofta. Vi har en granne som skottar till oss med traktor, men lik förbannat kör jag fast. Det kan vara lite fruset(is på botten och 1dm nysnö, vilket inte tycker ska vara några problem med helt nya dubbdäck, men lik förbannat står jag där fastkörd. Hjulen står bara och spinner, och trots idoga försök att "jucka" bilen fram och tillbaka så står den fast. Jag börjar skotta runt hjulen men ibland står bilen ändå bara och spinner på 2 små isfläckar. Extremt irriterande. VI har dessutom en ganska dålig väg till den dagis min son går på, som snabbt blåser igen, vilket också gör att man blir lite extra utsatt med en vanlig 2hjulsdriven bil. Jag funderar på att köpa något fyrhjulsdrivet istället men har ganska dålig koll på vilka tekniker och bilar som är bra och dåliga för att ta sig fram just i snö. Vad kan man förvänta sig med en 4wd-bil idag? Skillnad på olika tekniker för fyrhjulsdrift? Jag tänker främst på Volvo XC60, Audi Q5, Mercedes GLK eller något annat i den prisklassen. /Kristian



Svar på inlägget: Köpråd: Vilken 4x4 är bäst för snö?



subaru forrester? kanske kan vara något har bara hört bra ang subaru men annars e väll audi ett bra val med MVH Tysken


Nja, suv är väll egentligen inte nödvändigt om ni faktiskt kan ta er fram ibland. Skulle tro att en normal fyrhjulsdriven bil hade funkar utmärkt för er... Typ Subaru Impreza eller Legacy, Audi Quattro valfri modell, Mercedes 4matic, BMW valfri modell med X i modellnamet, WV 4motion, Volvo AWD, Saab XWD... Finns massor, man behöver inte gå på suv direkt för att man kör fast en vanlig tvåhjulsdriven personbil ibland Subaru inpreza är trevliga som tusan med boxerdieseln, tänkte då du redan har en diesel, och imprezan är i ungefär samma storlek som din mercedes Ett tips till ni hittar rätt - prova att koppla ur antispinn när ni kör på dne vägen, brukar gå bättre då för bilen kan gräva sig fram


Audi Q5 är ett otroligt bra val, annars så finns det A4/A6 Allroad eller Subaru Legacy som kanske kan vara ett alternativ? Audi och Subaru är ledande när det gäller fyrhjulsdrift och båda har stabila/potenta system. Här kan du i alla fall läsa lite mer om Audi's system "Torsen" http://en.wikipedia.org/wiki/Torsen och http://en.wikipedia.org/wiki/Quattro_%2 . _system%29


Tack för snabbt svar Jag har kollat lite på "vanliga" 4x4 också (som du nämner, Audi, BMW, Mercedes etc.) och det kan såklart vara alternativ. Jag har ärligt talat dålig koll på om SUVarna har något som skiljer dem från de vanliga 4x4 (låt säga om man jämför en Mercedes GLK 4matic med en E-Klass sedan 4matic) förutom markfrigången? Är det något med utväxling, körprogram eller annat? Subaru har jag tittat på, men det är verkligen ingen premium-känsla i deras bilar, tyvärr. Jag har förstått att kvaliteten är bra och att de har väldigt hög andel nöjda bilägare, men för min del faller det lite på kvalitets-känslan (vilket inte behöver innebära att kvalitetet som sådan är dålig på något sätt). Forester KAN vara ett alternativ, kanske får kolla på den igen. Inte minst p.g.a. av Boxer-dieseln som fått bra kritik. Jag har provat att koppla ur antispinn, men inte sjutton funkar det bättre för det De gånger vi har mest problem är just när det töat, sedan frusit och sedan snöat. Is i botten. Men även om det varit fruset länge (och vi fått plogat av grannens traktor) och det sedan snöar, eller blåser in snö. Kanske räcker me att skaffa snö-kedjor


Är Jeep Grand Cherokee intressant? Riktigt stadig bil som gärna går på snö och is, och ännu hellre i terängen när den driver på alla fyra! Satsa på nåt roligt med hög markfrigång, fyrhjulsdrift, lågväxel


Ta iaf nånting som är permanet 4WD. Inte nått tjafs som "lägger" bakhjulen när framhjulen spinner. Altså Subaru Audi Quattro (inte a3 och TT) lr nått liknande.


Har faktiskt haft en Grand Cherokee för många år sedan (men innan vi flyttade till landet så jag körde aldrig den annat än i stadstrafik) Det hade kanske varit ett alternativ. Har hört att visco-varianten inte är så bra när det gäller 4wd (som min gamla Cherokee hade) men det kanske inte är det på de nyare modellerna av Cherokee?


Skiljer oftast inget mot suvarna, utan bara markfrigången... Och en suv har högra tyngdpunkt, så dne blir instabilare, och inte lika kul att köra. Undantaget är Forestern som håller vikten lågt ner p.g.a boxermotor. Jag är ju fast för subaru, men förstår att det är ett jäkla hopp neråt i kvalitetkänsla jämfört med Mercedes, även om kvalitén i sig är minst lika bra. Men är man van vid känslan i en Mercedes, så förstår jag att subaru inte riktigt ligger på samma nivå Jag skulle köra på en vanlig furhjulsdriven bil. Varför inte en sån du har, fast 4matic?


Är det SÅ viktigt? Jag har läst att nya generationen Haldex (t.ex. hos Volvo) slänger in bakhjulen redan efter 1/7 dels varv spinn på framjulen eller nåt sånt (eller var det ännu mindre) och det känns väl acceptabelt, eller? Att inte ha konstant 4wd torde minska bränsleförbrukningen vilket är bra, men blir verkligen effekten så dåligt som du menar (när man "lägger" bakhjulen när framhjulen spinner)?






Inget jag har erfarat men har också hört att viskokopplingen inte ska va 100%, vilket också är dyrt... men visst har den förbättrats


Det är svårt att uttala sig om vilka som är ledande inom fyrhjulsdrift, både Subaru och Audi är duktiga men båda har svåra konkurrenter. Både Mercedes och Bmw är lika duktiga, i det senaste testet jag läste klarade MB och Bmw sig bättre än ovanstående. Det varierar och alla system har sina starka och svaga punkter, men för dig spelar det nog ingen större roll då "alla" är tillräckligt för dina behov. Är i alla fall mycket nöjd med Bmw´s xDrive, upplever det konsekvent och duktigt på att få ner kraften i backen. Drog senast en fullastad trailer genom halvmeterdjup snö (Smal skottad väg, hade inte tid/ork att backa hela vägen...) utan några som helst problem. Dessutom har Bmw ett antisladd-system med olika lägen, helt inkopplat är det vad många skulle beskriva som "tryggt understyrt", det går in tidigt för att häva sladden och bilen kommer inte med några överraskningar. Nästa läge är DTC, då uppträder bilen mer bakhjulsdrivet och det är inga problem att få ut bakänden eller få bilen att styra. Mitt favoritläge, det går att köra riktigt fort med mycket glädje utan risken att bilen sätter av rakt fram som många fyrhjulsdrivna bilar annars gör (Tex. framtunga Audi) och du har ändå systemet som en extra säkerhetslina även om det griper in lite senare. Det tredje läget är helt avstängt, kul att ha ibland. I och med att Bmw nyss lanserat en ny X3 som enligt recensionerna skall vara grymt bra (Och enligt många klassledande) tror jag du skall ta dig en titt på den, annars är GLK en riktigt kompetent och mysig bil som verkligen känns som en Jeep och ingen SUV. Jag rekommenderar dessutom en högre bil, tex. en stadsjeep. Dagens modeller är som en personbil att köra och att bara köpa en 4WD personbil känns ett halvt steg. Skall du ändå släpa runt på fyrhjulsdrift kan du lika gärna ha markfrigången att utnyttja det ordentligt.


Ja, precis som du säger är det helt klart ett bra steg ner att köpa Subaru om man, som jag, idag kör Mercedes. Inte för att kvaliteten är sämre i Subaru, men just känslan i reglage, stolar, dörrar etc. Det jag tänker med en vanlig sedan/kombi med 4x4 kontra en SUV är att jag inbillar mig att en högre markfrigång hade varit bra. Många gånger (ute på landet, när vägarna blåser igen) får man forcera rätt stora snömassor på vissa vägsträckor och där känns det som rejäl markfrigång hade varit vettig. Dessutom: Dom gånger jag kör fast på vår infart så inbillar jag mig att detta till viss del beror på att man bromsar in bilen för att t.ex. lägga i backen för att sedan backa tillbaka till ena änden av huset, och att man då "fastnar" uppe på snömassan (om det kommit mycket ny-snö)? Det skulle då göra ett hög markfrigång hade varit bra (gissar jag).


Du ska helt enkelt ha en Cherokee En säker och pålitlig bil! Om du istället vill åka betydligt billigare och viskokopplingsproblemen, välj då "lilla" Cherokee. 4,0 liter rak sexa som är i det närmaste outslitlig. Cherokee är bakhjulsdriven med inkopplingsbar fyrhjulsdrift (Granden har automatisk fyhjulsdrift genon viskokopplingen). Både fördelningslådan och automatlådan är problemfria och rätt skött håller bilen ut!


Har någon här inne koll på 4hjulsdriften i t.ex. Volvo XC60, eller Mercedes GLK?


Ja visst, om du inte har något emot en LITE vingligare bil så är det ju inte dumt med högre markfrigång faktiskt Dagens suvar är rätt vassa på vägen, men riktigt så bra som motsvarande vanliga bil är dom inte. Du klarar dig rätt bra med vanlig markfrigång faktiskt, bara att det driver på alla fyra gör mer än man tror. Och som rquired säger så spelar det i princip ingen roll vilken tillverkare du väljer idag, för även "fusk" systemen är grymma numer. Tycker, om du ska ha en hög bil, att GLK, X3, X5, Q7 m.m inte är dumma val alls Undrar hur M-klassen är numer?


Anledningen till att jag inte vill ha tex haldex är att de tyvärr inte är lika driftsäkra, och när det går sönder är det DYRT. Har egen erfarenhet av det. Mindre elektronik mindre som kan krongla.


Tänker du på Mercedes ML? Upplever den som onödig när GLK finns, en bekant har båda två med samma motor (320cdi) och GLK räcker väl och är smidigare samt roligare. Om det nu inte är just storleken man är ute efter...


Jag har läst en del tester, och det verkar som att t.ex. Honda CRV och Lexus är exempel på direkt dåliga 4wd-system, så det är lite därför jag undrar vad man EGENTLIGEN ska köpa för att vara "safe". Spelar markfrigången ingen roll alls kan man ju titta på just Audi A6/A4 Allroad (trevliga bilar) men om markfrigången är riktigt viktig känner jag att det är en mellnaklass-SUV eller en riktigt SUV som är intressant. OM jag ska byta bil vill jag i alla fall inte kompromissa för mycket. Ska det vara, så ska det vara. Mercedes ML är det jag HELST skulle vilja köpa (begagnat) just för att det är Mercedes och för att dom känns lite bättre än GLK. Volvo XC60 känns mest prisvärt när det gäller utrustning, men jag har inte en susning om hur deras 4wd-system är i verkligheten (Haldex).


Vad jag vet så är de viskokoppling i Volvo AWD, men kanske inte är så längre alltså i grunden framhjulsdrivna, men en viskokoppling leder kraft till bakhjulen om framhjulen slirar. Viskokopplingen består av lamellskivor i olja



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka