Köpråd: BMW kontra Saab? ~15000kr

Hej! Jag har haft en Mercedes 190E 2.3 -87 i min ägo i ett år. Nu har bromssystemet rostat ihop och bilen ska troligen skrotas eller säljas. Jag behöver därför en ny bil. Jag vill såklart lägga så lite pengar som möjligt på bilen men ett maxtak skulle kunna vara ~15000kr. Några saker jag skulle vilja ha:- Bakhjulsdrift - Bensinsnål - Så lite rost som möjligt, bör se hyffsad ut i lacken. - Rolig att köra... (helst inte tråkigare än min förra bil iaf) - Relativt säker, inte minsta möjliga bil mao Jag har kollat runt i forumet här och många verkar rekommendera Saab. Mycket på grund av säkerheten. De verkar också ha turbo som standard på sina bilar, gör det mycket för körglädjen, om man jämför med valfri bil i samma prisklass utan turbo. Jag har ingen plan på att trimma bilen ytterligare, vill att den ska vara så rolig som möjligt från början. Jag har kollat på BMW E30 bla. Är det bra bilar? De verkar populära iaf. Jag vet inte hur det är med rost och så på dem. Ryktet säger att delar till bmw är dyrt, hur mycket dyrare är det egentligen? Andra förslag mottages tacksamt. Jag är en fattig studerande och har inte allt för mycket pengar över till bensin, därför är förbrukningen att prioritera. Således antar jag att volvo är uteslutet.Svar på inlägget: Köpråd: BMW kontra Saab? ~15000krHade valt Bmw om jag vart dig. Försäkringen kan vara lite hög beroende på vart man bor. Delar är inte alls så dyrt tycker jag. Kan du skruva själv om det skulle vara något, så är Bmw väldigt lätt skruvat. Sköter du bara oljebytena, så har du garanterat en rolig och bra bil. Rost är det väl mer eller mindre på alla äldre bilar, men finns säkert något exemplar som är bra.


Bmw e30 lätt! Jag är extremt nöjd med min, drar strax under litern Har 130 hästar o hänger på en polares volvo t4 me 200 hästar så dom rör på sig oxå Dyr är den verkligen inte! Plus den är RWD


Bmw.n helt klart rätt tid att köpa bmw nu med tanke på snön som nalkas jag menar hur kul är framhjuls krafs.jag har själv en bmw men har en mercedes som vinter bil. hur kul som helst med sexcylindigt och bakhjuls drift. man blir gammal men aldrig vuxen!!!


Reservdelarna till Bmw är billigare än till Mercedes, och som du som MB-ägare kanske märkt är det inga farliga priser på dem heller. Lite beroende på vilka delar du letar efter och vart är Saab på ungefär samma prisnivå. Saab har inte Turbo som standard, däremot har de många turbomodeller att välja mellan. Många säger att man skall köpa en med Turbo, för en Saab utan turbo är som en ostmacka utan ost och jag håller med dem då det är trevliga motorer. Ta däremot inte Turbo som en självklar källa till körglädje, det är en smakfråga och personligen föredrar utan tvekan en sugmotor över en turbo´s lite oärliga karaktär. Speciellt om det handlar om erkänt bra motorer som tex. Bmw´s. Skall du dessutom inte trimma ser jag ingen anledning till att köpa en turbo, det är bara ytterligare en grej som kan gå sönder. Valet mellan Bmw och Saab är i mina ögon mycket enkelt, för 15.000:- är det däremot mer tveksamt då en Bmw i ok skick oftast kostar lite mer. Problemet är inte att det inte finns ok Bmw för 15.000:-, utan att det finns så många slutkörda Bmw i samma prisklass. Mercedes ligger oftast lite lägre i pris om du inte skall ha någon värre variant, jag skulle i första hand leta efter en ok Bmw om jag var du. Hittar du ingen så hade jag satt Mercedes i andra hand och Saab i tredje.


Tack för alla svaren Hur stor är skillnaden, accelerationsmässigt osv mellan 1.6 - 2.3 modellerna av bmw e30, kontra bensinförbrukningen? Är det e30 eller e36 man bör kolla på, antar att jag får en finare e30 för 15k, eller?


Kolla siffrorna på www.autopower.se under "modellguiden" för respektive kaross. Jag tycker E36 är en bättre bil till vardags än E30, framför allt om du tänkt använda den året runt. En E36 är en riktigt kompetent vinterbil, E30 duger men kräver sin förare. Framför allt är E36 bekvämare och rejält mycket säkrare, samtidigt som den håller bättre. I E36 är det bara 4cyl. fram tom 1994 man bör undvika, då dessa har en motor kallad M40 som inte var någon höjdare. I E30 satt samma motor i 4cyl. from 1989 års modell, i E30 har däremot de 6cyl. motorerna kamrem. M20, som motorn heter, är visserligen en tålig konstruktion men långt ifrån lika slitstark som de nyare M50-sexorna. Det i kombination med att M50 har underhållsfri kamkedja och är rejält snål på dropparna gör den till den klart bästa motorn i mina ögon. E30 är en mycket populär busbil, många är slutkörda och därför stiger de fina exemplaren i värde. Jag tror det är svårt att hitta en 3-serie i fint skick för 15.000:- oavsett vilken kaross du väljer, men det är nog enklare med en E36 skulle jag gissa då den inte har fått samma intresse än.


Det verkar som att de flesta som har svarat förespråkar BMW framför Saab. Saab har ju inte bakhjulsdrift, men förutom det så tror jag en sån kan uppfylla mina kriterier rätt så bra ändå. Finns det nått som är dåligt med saab, direkt jämfört med bmw? Jag syftar i huvudsak på modellerna e30/e36 vs 900, jag antar att de är de modeller som platsar bäst i min prisklass. Passar mina fälgar från min gamla Mercedes 190E -87 på någon av ovan nämnda bilar?


Med ett maxtak på 15 000 kr och studentekonomi så är det nog inte bilmodell utan mest exemplar du ska leta efter. Dvs leta efter ett fynd oavsett vad det är för märke o modell. Klokt av dig dock att tänka på säkerheten. Du behöver ange lite hur du ska köra. Landsvägskörning eller stadskörning? Totalekonomiskt är en volvo 240 svåra att slå, men de börjar bli rejält rostiga, och laga rost är mycket dyrt.


Som någon nämnde här över, akta dig för SLUTKÖRDA BMW, det finns det gott om, spec i den prisklassen du har. Kolla upp bilen noga innan med antal ägare osv, och köp helst en av "Sven Andersson 65år"


Jag skulle faktiskt hellre köpa en 900 av gamla modellen (typ 85-92, med insprutare 16V! skit i förgasarna och 8V som kan få ryckningar och skit) eller en 9000 för de pengarna. ng900 känns som en betydligt mer modern bil än föregångaren, men dras också med lite tråkiga vanliga fel. Att byta soppapumpen kan man få räkna med, och det är dyrt och besvärligt. Att SID och ACC-panel tappar pixlar får man också räkna med. Att huvudinstrumentet börjar glappa är också vanligt (mätarna ställer sig på noll). Handbromsen from Hell som måste spännas varannan vecka etc. Gamla 900 och 9000 är enklare konstruerade i många avseenden och lättare och billigare att fixa felen som uppkommer på. En bil för <15k vill man ju inte behöva kosta på några större reparationer. Gällande gamla 900 är det viktigt att kolla så att länkarmarnas infästning mot chassit inte är rostskadade, och gärna redan åtgärdade. Angående BMW delar jag inte Rquired's fascination för en gammal sliten Babbe-bil från slutet av 80-, början av 90-talet (knappast speciellt exklusiv längre och har säkert någon gång hunnit med att ägas av en zigenare). Många har redan passerat genom gasglada ungdomars händer och fungerar och håller därefter. Saabar kan man ofta köpa av pensionärer i oftast de mindre motorstarka varianterna och i gott skick. Jag skulle råda dig att leta bland pensionärer efter BMW om du bestämmer dig för dom, och verkligen kolla noga så att det inte ser ut som om barnbarnet säljer den i farmors namn. Kolla många bilar innan du bestämmer dig. Lycka till!


Bak eller framhjulsdrift spelar lika mycket roll som färgen på en bil för min del, det är köregenskaperna och hur bilen uppträder som jag uppskattar och detta är Bmw mycket duktiga på. Saab har haft roliga bilar de med, men ng900 är inte en av dem utan en bil med riktigt dåliga köregenskaper. Men om man så tar Saab´s roligaste bil så är det fortfarande körbarheten som är Bmw´s stora fördel, bakhjulsdriften är en av orsakerna till detta men det är inte "bara för att" den är bakhjulsdriven som folk rekommenderar bilen. Inte heller är det exklusivitet som jag tycker man köper Bmw för, men det skiljer. Trots allt är Bmw ett varumärke som uppenbarligen ligger högt värderat, och många prioriterar detta. Därför finns det många lungt körda, gubbägda Bmw, köpta för komfort och märke mer än köregenskaperna. Är du intresserad av Bmw är den bland dessa du skall leta! Sedan förstår jag inte varför vi skall gå in och kalla Bmw "babbebil" och liknande löjliga slagord när Bmw´s största kundgrupp utan tvekan är vanliga svenssons. Förmodligen går Saab-ägarna in på sådana löjliga åtgärder för att de vet att de själva förespråkar en högst tveksam bil "tillverkare" Smutskastningen är allt de har kvar när de vet att de inte kan slå tysk miljonindustri med tekniska/vettiga argument


Du får mer bil för pengarna om du köper en saab, men efter som du vill ha RWD är ju BMW det självklara valet tycker jag!


Men du, han kollar efter BMW för max 15k. Då är de flesta dåligt skötta babbe-bilar eller rondelldrift-bilar, så är det tyvärr. Sven Svensson plockar ut en ny basutrustad 320/520 som tjänstebil och byter efter tre år. Denna befinner sig sedan på marknaden 15 år innan den kostar 15k. De som plockar ut en splitt ny BMW och pedantsköter den i 15 år innan de säljer sätter ut den för och får också betydligt mer än 15k. Du får leta jäkligt länge innan du hittar en bra skött BMW i bra skick för dom pengarna då de trots allt är populära och prislappen sätts därefter.


Beror på hur du definerar "rolig att köra". Gillar du när det svänger så är BMW överlägsen, och föredrar du att prestanda rakt fram så är Saab överlägsen. Annars kan du alltid köpa en ny 190.


Det var också precis det jag skrev i mitt första inlägg i denna tråden, och rekommenderade därför något annat än en Bmw i denna prisklassen. Däremot tycker jag det låter illa med "babbebil" oavsett prisklass, hur många Bmw är inte slutkörda av vita, blonda och blåögda ungar?


Jaja, vi kanske inte behöver blanda in integrationspolitik i tråden Vi kan väl enas då om att de flesta beamers i klassen 15k troligen är brukade av snorungar oavsett etnicitet som ofta haft mer gasfot än pengar att serva och reparera bilen för.


Håller med till 100%, jo det är nog det vi båda tänkt men sagt på två olika sätt hela tiden.


det beror helt och hållet på vad du ska ha bilen till vill du sladda runt och lägga laktris på vägen så är det bmw som gäller där medans turbo saaben gillar mer raksträcka där turbon kan jobba fullt ut. säkerheten vinner nog saab'en som har airbag och är klassad som säkrare än medel bilen enligt folksams mätningar. bensin snålheten så drar saab'en mellan 0,7-0,8 milen blandad körning, bmw'n har jag ingen aning om men kan tänka mig runt 0,85-1,0 milen o de är en 325 men som sagt jag har inte koll på bmw rostiga blir ju alla bilar så där ligger nog båda bilaran lika nu har jag räknat på saab 900ng turbo och bmw e36 med dom raka 6'orna jag valde ju saaben pga av prestandan och att jag har trimat min men hade jag inte valt den så hade jag valt en bmw e36 lätt, väldigt roliga bilar som är hållbara som bara den. men saab'en vann just för att deras motorer är bland dom stabilaste jag har varaigt me om går att trimma ganska så mycket utan att behöva öppna motorn


Saab 900 och Bmw E36 har samma (med moderna mått dåliga, två stjärnor) resultat i krockprov, Folksam´s tester har sina fördelar men också grava nackdelar. Det är som sagt "verkliga tester", och turbofantaster kan säga vad dom vill om 900 men det är och har till största delen varit en familjebil där många inte prioriterat körglädje vid köpet. Bmw däremot, funkar väl som familjebil men hur många köper en Bmw utan att prioritera körglädje? Av säg 100 krockar med respektive modell, hur många av 900ans krockar är då kökrockar, påkörning bakifrån (Av Bmw-vilde kanske? ) och liknande? Gör nu detsamma med Bmw, hur många krockar är inte svåra singelolyckor i hög fart med gasglada personer bakom ratten? Observera nu att jag inte påstår att det aldrig händer med en Saab turbo, men det är liknelsen mellan en familjebil och en sportig bil jag vill få fram. Det är en av nackdelarna med Folksam´s statistik. Nu rankas visserligen E36 som medelsäker den med, men det finns andra exempel på modeller som rimligen borde vara säkra som rankas som farliga. Angående förbrukningen dricker en 325i 0.9-1L/milen om man kör som sig bör med lite effekt under huven, kör man försiktigt blir den snålare. Att en 4cyl. Turbobil är snålare om man kör försiktigt är inte så konstigt, men jag har då aldrig kört en Saab (Av aktuell modell) som klarar sig i närheten av 0.8 om man "kör som sig bör med lite effekt". Gasar man blir en turbobil törstig, och skall man inte gasa kan man lika gärna köpa en 900 2.0i/2.3i? Tror man kan räkna med att dessa bilar är rätt jämna i både säkerhet och förbrukning.Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka