Köpråd: BMW 323, behöver tips och råd om bilen!

tjena, jag har funderat på att köpa en BMW 323:a (kombi) men jag undrar om de är vissa årsmodeller som rostar mer än andra (vet att volvo är så) tänkte kika på 95-98 (har hittat en 97:a som har gått 25.000-29.999 är de för mycket?). hur mycket special verktyg måste man ha för att skruva, snackade med en som hade bmw förr och han sa att allt va så krångligt.. ni får gärna skriva allt som kan vara bra att kolla upp när man åker och tittar på bilen ifall de finns såna här typiska "vanliga fel" som man ska kolla efter? jag vill veta allt, hehe :)Svar på inlägget: Köpråd: BMW 323, behöver tips och råd om bilen!På www.autopower.se under "begagnatguiden" kan du välja modellen E36, vilken är den du kollar efter. Rostskyddet är bra på alla 323i och alla Touring, endast tidiga E36 kunde ha svagheter i rostskyddet men då hette modellerna annorlunda och fanns inte som kombi. Bmw är vettigt byggda, du behöver inte verktyg i någon större utsträckning än till andra samtida bilar. Enklare saker som tex. till service behöver man knappt verktyg alls, luftfiltret sitter tex i en kasset man bara lyfter och för olja, filter och tändstiftsbyte behövs enbart två olika nycklar. Dessutom är det ofta lätt att komma åt. Miltalet är inget att tänka för mycket på, för en välvårdad Bmw är varken 30 eller 40.000mil något problem men det är viktigt att kolla upp skicket för ingen bil tål 30.000mil under dålig skötsel, och sköter man inte oljebyten och liknande på en Bmw-sexa kommer den om inget annat åtminstone att börja låta illa. Sköter man däremot det grundläggande är de däremot hur fräscha som helst även som långmilare, det kan vara svårt att gissa hur långt en Bmw rullat just på grund av kvalitén vilket är en av anledningarna till att de är populära att skruva tillbaka mätarställningen på. 323i är en vettig motor och Touring är godkänt praktisk, till rätt pris och med rätt skick är det ett mycket bra köp!


tack för ett vettigt svar, den där sidan kommer komma till mycket hjälp du verkar ha ganska bra koll på bmw så en liten fråga till, Bmw 320 och Bmw 323 Touring är samma bil förutom under huven va?


Korrekt, samma maskin med det skiljer en halv liter i motorvolym. 23i är markant starkare och piggare, mitt tips är att satsa på en sådan.


har kikat runt lite och sett att de finns en del som har M-paket eller sitter de ett sånt på alla bara de att alla inte skriver ut de, tycker dom ser rätt lika ut ändå? förövrigt så finns de väldigt dåligt med 323:or och 320 till salu nu :o


M-front: Vanlig front: Det är den stora skillnaden mellan bilarna, kollar du noggrannare märker du att det är mer som skiljer på lister (bredare på dem med M-paket), kjolar, bakdel och så vidare. Denna bil har M-paket från fabrik:http://www.garaget.org/?car=117263&image=1108196 Du kan använda den och jämföra med andra som saknar M-front så hittar du snabbt skillnaderna.


nu såg jag skillnaden blir mkt "puckade" frågor nu men du verkar veta de mesta.. läste en annons på en bil som hade m-paket och han/hon skrev att chassit va styvare på den? de har väl bara att göra med om man sänkt den och satt i sport dämpare/fjädrar?


Låter inte så troligt att ett par kilo plast i karossens nederkant mer än original gör någon skillnad för styvheten, möjligtvis att det ökar luftmotståndet lite, lite grann. Sannolikt är det säljsnack bara


Har man fullt M-paket så har man också M-chassi (visst var det så även på E36 Rquired?). Sänker väl 20 mm om jag inte har helt fel? På en bil som börjar närma sig 30.000 mil kan det vara värt att kolla upp så att kamkedjan är i bra skick. Har själv haft en 323i -96 och det var en mycket trevlig bil, saknar den fortfarande!


När det gäller E36 är rost och elfel de största bovarna (har varit så på mina iaf). Kolla efter rost på skärmkanter fram/bak, nederkant dörrar, nederkant bagagelucka och där man sätter domkraften undertill. Vanliga elfel är: kupefläkten fungerar bara på högsta hastighet (fläktmotståndet), kupefläkten fungerar inte alls eller låter illa (byte av hela fläkten), värme i stolarna slutar att fungera, taklucka (om man har en sådan) fungerar bara ibland och/eller läcker in, elhissar som slutar att fungera, baklysena ärgar lätt så de slutar att fungera. Annars är det en väldigt bra bil. Motor och växellåda är riktigt fina.


Korrekt, dock brukar det aldrig vara några problem med kamkedjorna på Bmw. Och det är inte fel, för då kan man använda en sliten sådan som en indikation på att bilen kanske inte vårdats särskilt väl.


Jag tror också fullt på att om en kamkedja är sliten är det inte mycket med resten av bilen. Sköt oljebytena på en motor med kedja så håller kedjan tills långt efter att resten av bilen har rostat upp, oavsett märke. Men det här med M-paket, många slänger väl på exteriörpaketet bara? Kan TS någonstans se om bilen också utrustats med chassit i några papper?


Det står ju dels på utrustningslistan om det är en bil med M-paket från fabrik, sedan är det skrämmande sällan folk verkligen bryr sig om att göra det ordentligt. Ofta sitter bara M-fronten på, ibland hela kjolpaketet men lister, emblem, shadowline, det svarta innertaket och liknande saknas. Men enklast är nog att kika på listan, brukar finnas med bland papperna, sitta klistrad på insidan av pärmen på service eller instruktionsbok eller något liknande. Minns jag inte fel brukar det sitta en etikett i bilen med, men minns inte var på E36. Under passagerarstolen var det kanske?


tack för alla svar och tips kamkedjan låter som nått jag ska ha koll på iaf någon som har erfarenhet av en bra sida med angeleys och annat smått och gått?


Här finns en hel del till E36: http://www.hova.com/bmw/e-36/e36-touring-c-403-1.aspx Jag rekommenderar angeleyes av den här typen: http://www.hova.com/bmw-e36-4drs-angel- . c-882.aspx De som är oneblock är så fruktansvärt fula enligt mig.


Jag hade en -97, men som nämnt ovan så bör du kolla efter rost i skärmkanter, dörrkanter, huvkanten är också vanligt(sitter en gummilist som ofta är boven där). I övrigt så är motorn stark och hyfsat pigg, min gjorde 230km/h.. Är bilen välskött av tidigare ägare så kan man få tag på en riktigt fin bil för inte så stor peng. Hade jag varit du så hade jag försökt få tag på en med fullt m-paket, lite skönare att köra med "sport-chassie" och självklart sport stolarna.


Här har du en bra sida där du kan läsa lite om BMW 323. http://repairpal.com/cars/bmw/323i


någon här som har koll på 320i -01? har hittat en på blocket jag är intresserad av eftersom de är väldigt dåligt med 323:or så nu blir de många frågor om just den jag hittade på blocket (http://www.blocket.se/varmland/BMW_320i . =6&w=3 ) hörde med han iaf om länkarmarna (stod på autopower att tidigare modeller hade problem med dom) och han hade inte bytt dom under sin ägo (4år), men visste inte om förra ägaren hade gjort de, går de här att kolla upp på nått smidigt sätt? om de skulle vara så att han inte bytt dom vad kostar de med nya och hur ofta bör man byta? de fanns en rost bubbla ovanför vänster baklykta vad skulle de kunna tänkas kosta att lämna in och få de återgärdat? samt finns de nått rost skydd man kan ha på bilen inte bara under? kostar isf? en sista fråga jag kan komma på nu är om de är krångligt att byta ut original stereon till nått annat? är de något annat jag bör ha koll på eller är det de ni sagt tidigare som gäller.. tacksam för alla svar


Eftersom han skriver "bra däck" om vinterdäcken och inte ett dugg om sommardäcken tolkar jag det som att sommardäcken är slut, och att köparen till sommaren behöver skaffa en ny uppsättning däck. Bra 17"-däck är dyra, säg 1500 kr/styck. Rost är generellt dyrt och svårt att fixa bra. Räkna med ett par- flera tusenlappar.Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka