Köpråd: 4WD / SUV till vintern

Hej! Har kollat igenom en hel del trådar och det finns mycket fint att läsa om det bilval jag står inför, men man kan aldrig få för mycket hjälp! Jag skall köpa en billig bil för att ha i vinter. Bor och jobbar uppe i fjället i Norge, och behöver en bil som fixar att det är en 2-3 dm snö. Vägarna är mycket upp och ner, och mycket serpentiner. Väghållning/säkerhet på vinterväglag är därför rätt viktigt för mig. Finns ju en hel hög med fina 4wd och välja emellan, men så kommer kruxet: Jag kommer i vinter köra mycket längre resor också, mellan olika skidorter och kanske hem till Sverige nån vända. Ska ju inte direkt pendla 10 mil varje dag, men det ska liksom funka att köra den 3-4 timmar utan att skaka sönder / ha hörselkåpa. Andra krav är minst 4 sitsig och det ska finnas plats till några par skidor. Gärna diesel. Budget 50.000, helst mindre. I utgångspunkten tänkte jag mig en Volvo v70 x-country med takbox som den ultimata, men skulle inte haft emot lite mer frigång. Sen har jag haft mycket volvo förut, och den går bort lite på att den är tråkig. Jeep Cherokee fanns det många fina(?) billiga på marknaden, men är lite skeptisk till att köra dem längre sträckor. Toyota RAV4 är väl mer vad jag behöver, men den är lite kort? Mina skidor är 192cm... Honda CR-V är väl lite samma, men sen läste jag att seg omkoppling till 4-hjulsdrift gjorde den rätt värdelös i kuperad terräng. Erfarenheter? Annars är det väl bara det som alla vill...billig i drift, lättmekad (helst inte alls), etc. De bilar jag nämnt, vad finns det för fällor kring dem? Vilka skall bort? Vilka skulle kunna hamna på listan? Kollat Opel Frontera, Ford Explorer, Land Rover Freelander. Finns det något kul OCH bra för mig, eller ska jag krypa till korset och ta en tråkvolvo? Mycket tacksam för all hjälp



Svar på inlägget: Köpråd: 4WD / SUV till vintern



Volvon har ju ingen vidare fyrhjulsdrift, visst räcker för att skapa en lite stadigare känsla vintertid men är inget som hjälper dig att klättra utan är snarare av karaktären "Du kör fast, sedan efter lite betänketid börjar bakhjulen snurra". När det gäller framkomlighet kan jag rekommendera Suzuki Vitara starkt, men precis som med Jeep är det ingen rolig bil att åka länge sträckor i. Men liknande Cr-v och Rav4 men med bättre framkomlighet, och möjligheten att köra endast bakhjulsdrivet vilket kan vara roligt ibland... Stadig vinterbil med trygga vägegenskaper? Jag hade tittat efter en Bmw (525)iX, Audi quattro eller valfri Subaru. Hittar du en Mercedes 4matic är den lämplig med, jag hade dock föredragit tyskarna ovan då dessa är mer komfortabla autobahnkryssare OCH kompetenta vinterbilar. Subaru är visserligen en minst lika kompetent vinterbil, men pappig och ingen långfärdsbil på samma vis som de tyska modellerna.


Alltid detta tjat om tyska bilar från din sida, Audi håller jag med om i detta fallet men Mercedes 4-matic och Bmw Ix och så vidare är väl inget att rekommendera när TS eftersöker HÖGRE markfrigång än just XC70? Då dessa är markant lägre? Audi eller Subaru säger jag. Åkte chefens Forester förra veckan, visserligen en -07 men det va riktigt nice.


Yes, audi är ju inte så dumt. Glömde helt dem. Överlag annars då, vad ska man tänka på när man behöver en bra, stabil och driftsäker vinterbil? De stora, höga och tunga bilarna är ju kanske inte skitbra i hårnålskurvor med 100m stup bredvid... Finns mycket på forumet om roliga vinterbilar, men jag vill mest ha en pålitlig. Bakhjulsdrift går bort på de vägar jag kör. Sen för den ju såklart vara rolig också, men det är prio två.


Alfa 156 crosswagon? är dock inte säker på om du får en under 50k..


Och hur mycket extra markfrigång bjuder en V70xc (Inte XC70 som senare modeller heter) egentligen på? IX och 4-matic är höjda de med, men visserligen är en V70xc något mer höjd om jag inte minns fel, men markant lägre är en överdrift då ingen av dessa modeller bjuder på markfrigång som höjer på ögonbrynen. Men faktum kvarstår att tidiga Volvo AWD är mindre kompetent än många tvåhjulsdrivna bilar och markfrigång i all ära; Men ett bra 4x4-system går före något högre frigång. Och varför tyckte du Audi var ok när dessa inte är högre än Bmw och Mercedes?


frugan har en jeep grand cherokee v8 -00, dom är törstiga nå gudomligt, men mycket trevliga bilar åka/köra, tar sig fram väldigt bra, bra 4wd, diesel motorn i dessa är också trevlig och tar inte alls för mycket diesel, men dom är inte snåla, volvos 4wd skulle jag nog stå över, japanarna är väldigt burkiga och lever om mycket landsväg körning, audi har fin 4wd men är ju inte höga och kör man i mycket snö satsa på en suv


Därför Audi´s 4wd är bra mycket bättre och höll med om att det är en bra vinterbil? räcker det? Faktum kvarstår ju att han vill just ha markfrigång högre än xc70 så....


Går helt klart att diskutera... Jag har däremot aldrig påstått att de tre tyskarna är det bästa han kan köpa utan bara att de är bättre än en Volvo med mer markfrigång men tveksam drivning. Tror dock en jeep/Suv är mer lämplig, det finns modeller med godkänt väghållning med.



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka