Köpråd: Hur mkt får man lov att pruta?

Hej, har varit i kontakt med en privatperson som vill sälja en volvo 945 classic årsmodell 98 bilen har gått 20.000mil är ny besiktigad och ny skattad, bara haft en ägare och regelbunden service har utförts. Personen ifråga känns seriös och ville sälja bilen eftersom han skulle byta till en automat pga. att han började bli till åren. Vinter och sommar däck följde med fast i varierande skick. Priset som han ville ha för den är 25.000kr, har kollat på diverse köp och sälj sajter och priset ligger mellan 30-40.000 för en bil i sådant skick. Hade jag själv försökt sälja bilen hade jag nog också förväntat mig att få minst 25.000 för den, i alla fall vill inte verka osolidarisk men som rubriken antyder så undrar jag hur mycket man får lov att pruta på en sådan bil? Hade tänkt föreslå 23.000 vilket är -8% av vad han hade tänkt sig, dock antydde han till att priset var något vi fick komma överens om



Svar på inlägget: Köpråd: Hur mkt får man lov att pruta?



Testa 20 000, säger han nej, så säg 22 000 ? , å säger han nej, så säg 23 000, sista priset å att prutning tillhör försäljning! Eller frågar du - Vad är ditt sista pris ? (som alla gör )


Du får väl åtminstone testköra bilen och kolla vilket skick bilen är i innan du börjar storpruta. Finner man inga brister eller saker som behöver bytas inom kort kan det kännas lite svårt att motivera en prissänkning. tex. behövs det nya däck så kan man ju be om att få dra av någon tusing på priset. Sedan kan man ju fråga sig om det kanske behövs en hjulinställning om däcken är snedslitna? Annars tyckte jag att det lät som en bra affär så 25k är väl inte mycket att grina över... tänk vad ägaren själv fick betala när han hämtade ut den -98


Pruta gör man efter genomgång och provkörning, allt annat är kränkande och en ren förolämpning Pruta gör man vidare om man hittar brister på bilen som föranleder ett lägre pris då de fordrar utlägg av den nye ägaren för att åtgärdas. Kan du inte betala begärt pris får du leta billigare bil. Du nämner ju att bilen redan ligger 25-40% under det begärda för liknande bilar. Är den bra så är det väl bara att betala och vara glad.


Vad säger det egentligen? Ingenting, det kanske var ett överpris, o säljaren var gladare än dig? Till TS. När säljaren säger att ni får prata om priset , så finns viss prutmån,, Hur mycket gäller det att lirka ur säljaren. Det verkar som utgångspriset är någorlunda rätt från början. Ju angelägnare o sugen du är desto svårare är det att få ner priset,, Det är ett spel. OT. Jag prutade ner en 100k+ bil med 40k, o en annan 75k till 50k. Men det säger egentligen ingenting,,,,, /Tommy.


7% på 150k, är det nått o slå sig för bröstet för? Tror inte en Saab med utgångspris 150-170k säljs för det idag, Saabs bilpriser är i fritt fall. /Tommy.


Tkr det är skamligt att folk alltid ska pruta på precis allt hela tiden, har ägaren satt ett pris får man respektera det priset.


Håller med dig, när jag köper på blocket eller olika forum prutar jag aldrig, känns respektlöst och pinsamt


handen på hjärtat - det mesta jag har prutat på en bil är 500 :- , bensinpengar ^^ ...


polaren prutade ner från 90lax til 60 för sin bil. iskallt! det finns ingen gräns för hur mkt man får lov att pruta. men däremot finns det idioter som prutar och när man väl gått ner så ska han pruta ännu mer. men dessa lirare får inte köpa. jag brukar pruta en gång bilen osedd, därefter tittar man om det finns skavanker eller fel&problem. då ska det fanimej prutas igen. är allt fint och ok så prutar jag bara en gång. har dock bara behövt pruta en gång.






Om man lyckas så är en bra sak som kan funka om bilen är i skick och man har fått massor med bilder att man frågar hur mycket man får ge för den om man har en bit att åka, hämtar bilen utan diskussioner och betalar. Det är lite köpa grisen i säcken men det kan bli bra.


Håller med litet om det där med att pruta tillhör försäljningen, tror många sätter ett pris lite mer än vad dem räknar med att få, kanske inte i det här fallet då en sådan bil ligger på runt 30.000 och mer, men tror inte jag testar med 20.000 blir nog att försöka med 23.000 isf. Men får se hur det blir, har inte varit och kollat på bilen än men eftersom det inte finns något känt fel på bilen så är det svårt att motivera en pris sänkning särskilt när priset redan är såpass lågt.


Hur bar du dig åt?


Jag prutade ner min gamla camaro från 63.000 till 43.000. Sålde min 9000 igår för 2.500kr mindre än vad jag hade lagt ut den för, vilket jag tycker var helt okej Lite prutande hör som sagt till sålänge det inte är frågan om typ "a din bil är i perfekt skick men jag är en tattare som ger dig 10tkr mindre för att jag inte har råd med mer".


Fast dom flesta sätter ju ut saker liite dyrare så man får det man vill efter alla har prutat ändå " bara för att alla prutar" Bilar ska man pruta på OM man inte själv verkligen tycker att den där bilen lätt är värd dessa pengar, då kan det ju vara onödigt att pruta, men alla vill väll göra en så bra affär som möjligt


Sålänge personen visar att man på sätt och vis är beredd att betala fulla summan så bör man iaf försöka. Jag tycker 23.000kr är en vettig prutmån! Jag lyckades inte pruta en krona på mina två senaste bilköp, men de hade också hållt vad de utlovade, men jag försökte ändå litegrann! Enkel ledväg: Pruta med respekt! nästan alla säljare lägger ett lite högre pris än vad de hoppas få för sin bil. Själv hade jag nog ökat priset någonstans mellan 5-10% (beroende såklart värdet på bilen)


Det där om att däcken är slitna kan vara något som motiverar en liten prissänkning. Men som du säger 25k är inget man grinar över


Jag tycker inte det är respektlöst att pruta på ett pris. Man märker ju på säljaren om det går eller inte går att pruta. Men jag tycker ändå det är något alla borde räkna med. Det hör till liksom. Jag prutade 9000kr på en bil som säljaren begärde 48tkr för, 17%, tycker jag är okej om säljaren går med på det. Men jag har ju å andra sidan oxå stött på många som prutat när jag sålt saker. Det hör till affären.


Exakt. Roligare när man får förhandla lite.


Prutade ner lexusen 20k och fick nya vinterdäck, på bilfirma



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka