Köpråd - SUV !

Nu är det dax att köpa en ny bil! Jag och tjejen har kommit överens att det skall helst var en SUV Vad för snygg och bra SUV finns det ?! Och det ska vara Diesel. Jag har tänkt på en Jeep Patriot 2,0 CRD. Men tänkte fråga er här på garaget vad ni tycker vad för suv man ska ha ! MVH haris



Svar på inlägget: Köpråd - SUV !



Bmw X6 M


Svårt att säga, det beror helt på vilken budget ni har? Har varit runt och provkört de SUVar man kunde provköra i Hallandsområdet nyligen så tycker mig ha en bra bild av området "lite mindre stadsjeepar" Någon plastig amerikansk SUV (Dodge Nitro, Jeep Cherokee och Patriot etc) hade jag inte köpt om jag inte hade dragit släp och/eller kört i terräng dagarna i ända. Som vardagsbil i trafik är de långt efter konkurrenterna på alla punkter. Efter min lilla runda fastnade jag för tre kandidater: Lilla lagom och körglada Bmw X1, Rejält smarta, terrängdugliga och roliga(!) Skoda Yeti samt Volvo XC60 och dess billigare/vettigare kusin Ford Kuga. Av dessa tycker jag två var värda att slå till på; Bmw och Skoda. Bmw X1 behöver väl egentligen ingen motivering, kör den så förstår du. Genomtänkt, välbyggd, bekväm och har väghållning bättre än de flesta personbilarna. Skoda Yeti däremot är prisvärd, vettig och smidigt uppbyggd, samma smarta minibusstänk som Mercedes A-klass W168 (Vet att du också haft en sådan) där man kan fälla och ta ut sätena och så vidare, fullt godkänd i terräng och riktigt bra väghållning även om man jämför med personbilar, om än inte i klass med X1. Tyvärr blev det ingen av dessa ändå i slutändan utan en Bmw X3, men det är en annan historia. X3 är kanon den med men gammal, hittar du inte en till ett kanonpris som jag gjorde så gå på X1 istället. Men någon av dessa tre är vad jag kan rekommendera dig att titta på, undrar du något är det bara att fråga!


Haha okej tack för allt tips. Har också kollat på en x3 eller x5 nu Men har andra problem nu, min å tjejens moppe har blivit stulen !!!


Jag kollar också efter en nyare SUV 04 framåt! Står mellan BMW X5, X3 och Chevrolet Captiva just nu. Någon som har något gott att säga om Captivan? Tänkte spendera runt 200k. Beslutsångest! Blir ju en välutrustad 3,0 X5 04/05 med relativt låga mil för dem pengarna åtminstone.


Tyvärr inget gott att säga om Captiva, ingen dålig bil men en 6år äldre Bmw är betydligt bättre och framför allt mer bil för pengarna. För 200.000:- kan du efter lite prut möjligtvis köpa en ny snikutrustad Captiva LS men för samma eller till och med mindre pengar får du en fullutrustad fem år gammal Bmw. Bmw X5 av första generationen är om man plockar fram måttbandet bara marginellt större än X3 både till storlek och kupéutrymme samt lastutrymme. Däremot är X3 mer modern i allt, och betydligt smidigare att köra och "lättare på foten" längs vägen. Vilken av X3 och X5 man väljer är trots allt en smaksak, men båda två är efter 6år och ett par tiotusen mil fortfarande betydligt mer bil än Chevan.


Tänker väl i samma banor, en fullutrustad 3,0 X5 -05 10000 mil är mer för pengarna än en "välutrustad" Captiva V6 -08 4000 mil.... Det är väl bara det där när man skall ta fram plånboken också när det är dags för service och lite reservdelar. För det får man ju räkna med både för en X5 -05 (det är ju inte en ny bil) eller en Captiva -09 (det är ju en amerikanare!) Rattar du en X3 själv Rquired?


I det här fallet tror jag inte det är någon nackdel faktiskt, X5 var den billigaste modellen att serva i klassen (Stora SUV) enligt en undersökning i Teknikens Värld och reservdelarna till Bmw ligger någonstans kring medelbilen i pris. Hur Captiva ligger vet jag faktiskt inte, men Bmw X5 är i sig ingen dyr bil att underhålla jämfört med liknande bilar. En gissning är för övrigt att en Bmw X5 håller ihop bättre än en Captiva trots ålderskillnaden, dels är X5 är lite äldre och beprövad konstruktion och dels är Captiva bitvis lite plastig och ranglig redan som ny. Och rätt gissat, jag kör själv en Bmw X3 sedan en månad tillbaka


Härligt! Vilken motor sitter i din? Har själv bara kört 3,0d i en X3:a, kändes pålitligt och pigg, men ett omotiverat val till mina 1000 mil/året. Jag känner mig mer övertygad om att kunna släppa Captivan nu, det är väl egentligen grannarnas fel att jag började kika på den, eftersom det står 4 st. ute på gatan. Min lokala bilhandlare som jag känner väl har en perfekt X5 3,0i -04 med massa utrustning och 11000 mil. Varför ska det vara en import för... Tack för dialogen, allt kul att kunna bolla med någon som har ett riktigt intresse!


Var så god, min X3 är enbart en xDrive20i tyvärr. Var som sagt ute efter en X1 men hittade denna pärla till ett bra pris, var lite rädd för att den skulle vara allt för klen men den dög gott och väl till vardags faktiskt. Men skulle inte råda dig att köpa en sådan trots att den är snål, 25i eller allra helst 30i är mina favoriter; Starka motorer med en härlig karaktär och ljud. Klart de drar lite mer än 20i, men den lilla skillnaden är det gott och väl värt med tanke på hur mycket mer motor man får. Så leta i första hand efter en 30iär mitt tips, kostar inte mer att driva än en 25i men motorn är ytterligare lite roligare än lillebror. Och i X5 tror jag också du gör rätt i en 3.0i, klart att 4.4i V8 slår högst men det är inte värt extrakostnaden utan 3.0i är gott och väl pigg nog för att göra X5 till en rolig bil. Att det är en import behöver du inte oroa dig över, se till att kolla upp bilen bara. Om du går in på www.autopower.se finns där en flik som heter "Importguiden", läs igenom den så tror jag du känner dig lite säkrare på att köpa en import. Lycka till!






Fyfan vad sköna x5: an är skön att köra och sitta i. Men det är en 4.4L som min polare har. Men ja har tänkt på en diesel motor. Om man tar en BMW x5 3.0D och chipar den, blir det något klös i maskinen? Men då kommer nästa fråga:hur mycket diesel skatt måste man betala på en sån bil ?


Räkna med strax under 8000:- Tror det kan variera lite på årsmodell(partikelfilter, miljökrav osv) Rätta mig gärna om jag har fel. Jag kollade ialf på en -07 X5 3,0d som kostade 7700:- i skatt per år, var också sugen på en 3,0d först, men med den skatten så behöver man köra en del för att kunna motivera det motoralternativet...


Som sagt nedan, skatten är en dyr fråga på en så stor och tung diesel. Bmw´s 3.0d M57 får väl anses ha rejält klös original, och den går utan problem att chiptrimma så den ger ännu mer, men modellen med 204hp har en svaghet; Ett spjäll i insuget. Själva motorn i sig är som sagt en rejäl konstruktion, men detta spjäll har i sällsynta fall trillar i bitar och ner i motorn. Och vad dessa små delar i metall gör för skada i ett förbränningsrum kan du nog tänka dig själv, haveri blir det i alla fall kort sagt. Detta är inget man skall vara allt för orolig för, tror det har skett knappt 100st haverier med detta spjäll i europa varav 6st var originalbilar och resten chiptrimmade. Jämfört med antalet sålda bilar med M57-motorn är det alltså inget vanligt problem men risken finns där; Tänk, kontrollera och trimma denna motorn "på rätt sätt" och undvik den kloka gubben runt hörnet


Oj! länge sen man skrev här nu, men såg denna tråd och kunde inte hålla tyst. Vad ska du använda bilen till? Dra släp? Köra i terräng? eller bara sitta högt och bekvämt? Behöver du lågväxel? Spelar soppa förbrukningen någon roll? Hur mycket pengar har du att spela med ? motor? kommer bilen mest gå motorväg? eller delvis asfalt delvis terräng? jag kan varmt rekommendera en suv i alla lägen, men ha i åtanke att det finns nästan lika många suv kategorier som det finns kategorier för "vanliga" bilar. Fundera på hur du kommer att använda bilen så kan vi hjälpa dig att hitta en lösning. Jag har själv kört suv/terrängbil i några år de bilar jag har ägt är Land rover freelander, Jeep Cherokee och jeep Wrangler unlimited sahara (nuvaranda) Allt började med att jag köpte en Subaru impreza wrx edition ...sen dess kan jag inte vara utan 4wd ...men man kan säga att det har eskalerat lite på slutet om du svarar på mina frågor så ska jag hjälpa dig så gott jag kan ...för det blev en hel del provkörningar innan jag har inhandlat mina bilar...så lite erfarenhet om hur dessa modeller är att köra och äga har man ju.... Mvh / Henke


Det som talar mot en äldre tysk premium suv mot en tex ny korean/japan är ju ägandekostnaderna... nu tänker jag inte på några uträknade mil priser det kan nog mycket väl vara likvärdiga... MEN och ett väldigt STOOORT men! Du kan få en modern asiat men hyfsat mycket lull lull(inte som en tysk men beror ju på vilka krav man har) MED FABRIKSGARANTI KVAR. Jag kan LOVA dig att tex en BMW X5 med säg 5år och 10000mil på nacken kommer bli en dyr historia att äga, VISST du kan ha tur att den går som en klocka och att INGET går sönder, men elektronik går sönder förr eller senare och då kommer det bli dyrt... Ni får gärna motbevisa mig om ni tror att jag har fel... Men jag vidhåller att kan det jävlas så kommer det att jävlas och då är man riktigt glad att ha garantier att backa tillbaks mot! Men har man budget för plötsliga utgifter och hällre åker äldre tyskt lyxåk så tycker jag att man ska satsa på det! Men är ju värt att ha i åtanke att bara för man klarar av "mil kostnaden" och inköpet så är det inte säkert att man har råd att äga bilen!


Nu känns det som om du lovar något du inte kan hålla, hade det varit en 10år gammal 7-serie jämfört med en 2år gammal Hyundai Doldis (eller vad det nu heter) hade jag förstått; Lyxkryssare har mycket som kan krångla. Men Bmw X5 är inte på samma nivå, jag vågar påstå tvärt emot vad du skrev nämligen att efter 5år och 10.000mil har du inga elektronikproblem i en Bmw X5 mer än i värsta fall döda pixlar i färddatorn. Jag har erfarenhet från både äldre Bmw än i ditt exempel och sådana så rullat fyra gånger så långt på samma tid som i ditt exempel och aldrig stött på några elektronikfel som skulle resultera i så dyra reperationskostnader att en genomsnittlig stasjeepsägare inte skulle ha råd att åtgärda det... Tvärt om; Bmw X5 och dess lillebror X3 hörde till de mest felfria modellerna totalt nu när SBP presenterade sin statistik över besiktningsresultaten, Bmws X-modeller hör dessutom till de mest felfria modellerna i tyska ADACs statistik, och Bmw hör generellt till topp tre bland de bilmärken som har nöjdast kunder. Dessutom är den, som skrevs ovan, billigast i klassen stora suvar att underhålla. Som kontrast till detta har vi en koreanskt-amerikanskt budget SUV, med kanske ett års nybilsgaranti kvar. Nja, det känns utan tvivel som om Bmw X5 är det trygga valet av dessa två. Sedan är den förmodligen dyrare att driva, dyrare försäkring och troligen högre förbrukning. Å andra sidan har även enX5 3.0 en helt annan prestanda än Captiva, och Chevan har dyrare delar. Kort och gott tycker jag allt talar för X5 som det trygga köpet av de båda, kanske inte det billigaste (Eller det kanske tom är billigare? Beror framför allt på TS försäkring och körsträcka) men man får i alla fall överlägset mest bil för pengarna i premiumtysken.


När det gäller kostnad på delar så ligger Chevan ett antal längder framför BMW'n. Som de flesta Chevorna så har den riktigt billiga delar jämfört med BMW'n.


Du har fel tyvärr; Chevrolet Captiva LS: Strålkastare: 3781:- avgassystem ink. byte: 13546:- Bromsklossar ink. byte: 2190:- Bmw X3 2.5i:Strålkastare: 4265:- (Xenon och aktiv stålkastare med kurvljus, inget av detta finns på Captiva) Avgassystem ink. byte: 12230:- (Och då med dubbla pipor) Bromsklossar ink. byte: 2050:- (M-paket och grövre bromsar) Och sist Koppling, på Bmw 4100:- bytt och klart på Bmwn. I och med att Captivan var automatväxlad i testet finns ingen uppgift, men i och med att det är en V6a som sitter på tvären vågar jag gissa på att det kostar närmre det dubbla jämfört med Bmwn bara att byta, exklusive delen. Detta är visserligen i test mot en X3, eftersom jag inte hittade något test av Captiva och X5 från samma år. Att ta priser från 2001 i ett exempel och vintern 2007 i ett annat blir inte rätt. Men X3 och X5 är snarlika i uppbyggnaden, motorn är densamma M54 i båda bilarna och det är snarare så att den 7år nyare X3 är mer komplicerad i uppbyggnaden än nittiotalisten X5. Bland annat är fyrhjulsdriften "xDrive" av en helt annan, bättre och mer avancerad, generation än i X5. Trots detta (Bl.a M-paketet) är Bmw lite billigare, så dina "hästlängder före Bmw" i reservdelspris känns fel http://www.teknikensvarld.se/files/TV07 . st_red.pdf


Snacka om udda delar att jämföra... Och sen ger jag fan inte ett skit för vad teknikensvärld skriver... tycker deras beg tester är rent av löjliga och fulla med grova fel...


Ska du köpa suv så är det bmw x6 eller någon gigantisk amerikansk modell som gäller!



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka