Köpråd: BMW E39 touring M-Sport

Sitter och letar lite bilar och hade väl nästan bestämt mig för Audi A4 STCC, men dom visade sig vara lite väl små (tror jag, dom finns kvar i bakhuvudet dock). Så jag har börjat snegla lite på BMW E39 runt -02 ungefär, kraven är facelift och fabriksmonterat M-paket. Är det dessutom alcantaraklädsel och borstad alu invändigt så är inte det helt fel=) Det får gärna vara en 525i, den är inte för seg och räcker åt mig. Vad ska jag leta för fel på dom här? Rost vet jag är ett problem, men det är väl mestadels karossmässigt? Hur är det med vxllådan, är automaten bra på dom? Vanliga fram/bakvagnsfel? Övrigt jag måste veta?



Svar på inlägget: Köpråd: BMW E39 touring M-Sport



Rost är inte mer än ett skönhetsfel på E39, det är felaktig tätning som lockar fram rost i skarvar som tex. nederkant på dörrarna men framför allt är det i nederkant av bakluckan man brukar kunna finna rost. Ser naturligtvis tråkigt ut men spelar ingen roll för bilens funktion i sig naturligtvis. I övrigt har E39 ett utmärkt rostskydd, och inte ens i dörrarna rostar den värre än många andra bilar vågar jag påstå. Värst ur rostsynpunkt är första årsmodellerna av E39, finns en utvärdering att läsa här: http://www.vibilagare.se/zino.aspx?page . odelID=274 Men även E39 facelift rostar på dessa utvalda platser. Alla vanligt förekommande fel på E39 är annars uppräknade under begagnatguiden för E39 på www.autopower.se. Det som inte står där behöver du inte vara orolig för Automatlådan till E39 är 5-stegad och en rejäl konstruktion, där är inga problem att vänta sig från dessa.


Ok, det lär väl räcka med att göra en okulär besiktning när man tittar på själva bilen så ser man väl om det finns rost på den. Det där beror ju mycket på vad det har varit för ägare tidigare också, har man skött bilen bra så ska det inte vara något att anmärka på tycker jag. Har precis lärt mig att ASC/DSC;n skall vara bytt då det är en tidsfråga innan dom går sönder med en kostnad på 6000:- resp. 12000:-


Saxat från Autopower.se: "Styrenheten till ABS & ASC/DSC (beroende på utrustning) kan gå sönder på årsmodell -99 och -00. Detta resulterar i att ABS och ASC/DCS-lampan tänds och systemen sätts ur funktion. Diagnosdatorn läser av felet som fel på ABS-givare. Kvarstår felet efter byte är det styrenheten som behöver bytas. En ny styrenhet kostar 5.990:- och måste kodas om av BMW innan den börjar fungera igen" Så är det en E39 Facelift du är ute efter bör problemet inte vara vidare aktuellt, i övriga fall är det förhoppningsvis inte aktuellt med 12.000:- oavsett. Däremot förekommer det ibland att givare ger upp, ASC/DSC fel har ofta ett samband med ABS-givaren på vänster bakhjul. Men inte heller denna kostar en massa tusenlappar. Men att den "måste" vara bytt har jag aldrig hört om, och om styrenheten nu går sönder på en bil nyare än 2000 byts den rimligtvis mot en likadan. Är du (eller din källa) säker på sin sak eller kan denne ha missuppfattat det ovan?


Det är väl ett "måste" för mig innan jag köper den, det var nog så han menade, så att jag inte blir tvungen att lägga ut en 12 papp direkt efter bilköpet. Men jag läste också autopowers köpråd och det stämmer som du säger. Men man kan ju ha ögonen öppna, och det är ju om inte annat ett bra tillfälle att pruta=)


Inte heller hört att den ska klabba.. inte på dessa bilar efter -00 iallfall..


99-00 och endast abs-sensorerna vid hjulen, inte alltid alla fyra utan ibland en, två eller tre. Kostnad nån tusenlapp per sensor = ett litet problem för berörda årsmodeller. En standardutrustad E39 med M Sportpaket har alulister och alcantaraklädsel och dem flesta sv-sålda 525iMT har dåligt med extrautrustning = dem har det du söker:). 530d har problem med automatlåda speciellt vid trimming, den tål inte mer effekt. Men det gäller endast 530d och ingen annan modell. Det är problem med stöld av stötfångare/strålkastare, så ha en säker parkering, i vissa områden är enskilt garage ett måste. Stephan


Ang. styrenheten kan man i många fall hamna på en mer rimlig nivå prismässigt sett, om man använder sig av t ex innosunds tjänster: http://innosund.com/content/view/17/52/ Har själv skickat in min ABS-modul dit med gott resultat som följd. Har även bytt ABS-sensorer. Se till att införskaffa högkvalitativa sensorer (original). I mitt fall satt det Siemens från fabrik och jag köpte även nya Siemens-givare (Schmiedmann). Lycka till i jakten på en fin E39, köp inte första bästa utan se till att hitta en väldokumenterad vagn i fint skick. Mvh:Thomas



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka