Köpråd BWM 318i (förstabil)

Hejsan! Då de två bilar jag skulle kollat på under jullovet såldes dagen jag kom hem till Sverige, var det bara dags att cruiza blocket än en gång. Jag hittade givetvis ett antal fina modeller, problemet är dock tidsbrist. Jag är inte stressad - har kollat på bilar nu i snart 5 månader, men då jag bor och arbetar i Norge har jag yttest lite tid till att åka runt och provköra olika modeller. Nu har jag i alla fal hittar en som känns prisvärd, om inga plötsliga skavanker dyker upp. Men nog om mig. Det är en Bmw 318i årsmodell 93, 20200 mil. Det köparen har berättat är att lacken har börjat släppa lite, men att den annars skall vara i mycket gott skick. Han vill ha 16 000:- för den. Det som oroar mig lite är att den är snart 17 år gammal, samt att den känns ganska så billig, vilket genast får mig att tro att det är något fel på den. Det jag söker är helt enkelt lite "bra att veta-tips" just när det gäller bmw 318. Sen undrar jag om det finns några kända fel med just den modellen samt hur mycket den drar, om någon kan det i huvudet på ett ungefär. Jag har kollat på teknikens värld, men jag vet inte om 0.71L/milen stämmer in på så gamla bilar, och i sådana fall om den drar mer. All hjälp uppskattas! mvh /Hannes



Svar på inlägget: Köpråd BWM 318i (förstabil)



Autopower Modellguide -> http://www.autopower.se/modellguiden/e36.asp Begagnatguide -> http://www.autopower.se/Guider/begagnatguiden/E36/


eftersom den har M40-motorn så se till att kamremmen är bytt, den ska bytas var 4000e mil, men är ruskigt enkel att byta. min 318 E30 (samma motor) hade gått 36800 mil när jag sålde den, gick som en klocka, men hade varit välskött. ang förbrukningen så stämmer 0,7 väldigt bra, stadskörning något mer.


När jag kollade på 1993 års modell står det att den skall ha 113 hk, men på "regestreringshemsidan": https://www21.vv.se/fordonsfraga, står det bara 83 hk, och det tror jag stämmer. Är dock väldigt okunnig när det gäller bilar, kanske borde ha gjort ett tillägg för att förhindra eventuella förklaringar/påhopp, hehe Edit: Kamremsbyta var 4000-mil!? Låter galet ofta! Har för mig att ett riktvärde var var 10 000 mil, men det kanske är annorlunda för just bmw:n. Dessutom vet jag att andra modellet är dyra och dessutom komplicerade när det kommer till kamremsbyte. cirka 3-6k, stämmer deta även för 318i:n?


83 kw, inte 83 hästkrafter dvs 113 hk


Såg att årmodell 93 hade en m40-motor som du skrev samt att trycket på kamrem samt kamaxel blev större pga ett fel. Fråga: Hur mycket kostar ett kamremsbyte på en BMW 318i årsmodell 93 sådär cirka. Samt måste man även byta kamaxeln med jämna mellanrum och i sådana fall vad kostar det?


Köp inte m40 motorn övh. Avråder dig starkt. Försök hitta en med kamkedje motorn iställe. Dom började ploppa i under 93. annars är 318 en bra första bil som är billig att äga och köra och serva.


Är inte 16000:- mycket för en 318? Jag har ingen koll vad dom står i, men man kan ju få rätt mycket bil för dom pengarna.. Jag fattar att man kanske inte vill åka volvo men det känns vettigare att åka svenskt i det fallet, 16000:- får man mycket saab och volvo för pengarna, hade dessutom hellre köpt en E30 än en E36:a.. Men det är jag..


16 är rimmligt för en shysst 318. Det är perfekta bruks bilar. Man åker snålt och billigt... men har ändå bakhjulsdrift och bmw känsla. Dom är prisvärda i mina ögon. Har själv ägt och kommer äga flera till. Skulle aldrig köpa en volvo eller saab framför bmw. Men det är en smaksak.. Finns väl inte ett skit i världen som säger att svenskt skulle va bättre än tyskt? det är knappast billigare eller enklare iaf. Även svenssons springer runt och tror det. Så gemför reservdels priserna själv. VOlvo och saab FÅR man mecka med. Alltid är det nått. Personligen har jag aldrig behövt mecka med en 318. Bytt olja och tändstift som max.


Finns det någon möjlighet att bilen har kamkedja, trots att den är från 93? Jag ska givetvis fråga köparen, men tänkte bara kolla med er först. Om någon skulle kunna svara på frågorna gällande kostnaderna för kamremsbyte samt kamaxeln, får ni gärna göra det, även kvalificerade gissningar kan nog hjälpa. När det kommer till andra bilar har jag givetvis inte uteslutit något i allmänhet, trots att jag har begränsat mig till ett antal modeller. Men den här tråden handlar enbart om en bil, eller en modell.






råder dig också att undvika den gamla rackliga m40 med kamrem. Satsa hellre på antagligen den nyare m43 med kedja. Eller 318 is m42 också med kedja samt lite mer krut. M40 är nog den sämsta motor bmw någonsin producerat så undvik den om du kan Annars finns ju mkt fina sexor men visst dem kostar ju lite mer men de är de värt alla gånger tkr iallafall jag


Nej! Tyvärr.. Du nämde 113hk. Det är gammla motorn. Kamkedje snurran har 115hk. Så den bilen du tittar på har tyvärr kamremsen motorn. Men det finns 93or med nya. Men ja du behöver inte snöa in dig på just den. Finns många många fler prisvärda bumsar på blocket. Har du fundera något på 316 compact? förvörigt så går 318 och 316 inprincip exakt samma. Ingne märkbar skillnad alls prestanda mässigt. Men 316 är ännu billigare att äga och går ännu snålare


Till 1994 års modell kom M43 motorn, så förmodligen är det M40 i denna bilen. Som skrivits, en 316 compact eller en 318is med M44 är förmodligen ett bättre köp :)


Okej, jag förstår komplikationerna, men frågan kvarstår dock gällande ris på kamremsbyte för en m40.


Tja, Bmw i stan tog 3000:- att plocka ner växellådan på en 318i M40. Tror inte det är dyrare att byta kamrem, sedan kan man lika gärna lämna den på en icke auktoriserad verkstad när bilen är såpass gammal. Så bör det bli ännu billigare Liten gissning, men så har du åtminstone lite att gå efter.


annars tar motornord 215:- för bara rem, eller 895 för komplett kamremssats om han har någon mek-kunnig polare. men får du tag i en med kamkedja är det ju såklart att föredra.


Det är säkert smartare, samt en bättre investering att köpa en bil med kamkedja. Tyckte bara att bilen såg väldigt fräsch ut, få antal ägare, billig etc. Men jag antar att det alltid är något som klämmer. Får se hur jag gör, troligtvis köper jag den inte, men det är verkligen tacksamtmed information och tips. Jag har inga mekkunniga vänner, annat än gamla lumpar-kompisar som jag knappt har någon kontakt med. God jul på er allihopa i vilket fall som helst! /Hannes


318is motorn är dock inte m44 utan m42... Sen så är det bara i svensksåld dom kom förs 94... inprincip varannan tyskimporterad 93 har m44. Peace! och god jul


Jag gillar bmw med, det var inte det jag menade.. Skruva får man lik förbannat göra, men för 16 lakan kan man ändå kolla 2 ggr på prylarna för man kan dock få rätt mycket för slanten om man kollar sig runt.. Jag kan garantera att jag inte är märkesbög, har haft typ 120 bilar och jobbar mig uppåt


Har aldrig riktigt rett ut det där med M42 kontra M44, står lite olika här och där. Men det är nog M42, M44 kom först senare. Och angående den sista meningen antar jag att du menar M40 och inte M44? Motorn kom till årsmodell 1994, vilket kan vara en sen 1993 om jag förstått det rätt.



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka