Köpråd: Att åka och kolla på en bil, vad får man inte missa?

Jo, såhär är det. Jag går i tankarna att köpa bil, och har spanat ordentligt.. Nu är det dags att faktiskt åka och titta på en bil. Jag känner ingen som har bra koll på bilar, utan får mer eller mindre lite på min magkänsla.. Det blir intressant Kolla om däcken är ojämnt slitna, göra snabb inbromsning för att se så bromsarna tar bra och lika mycket, kolla om den drar åt något håll, kolla så värmen funkar osv.. Kolla så alla växlar känns bra, kanske låta den stå på tomgång en stund och ta en koll i motorn så allt ser "bra ut"? Hur fan ser man att allt ser bra ut? Kolla efter rost och synliga defekter är väl rätt uppenbart. Vad tycker ni är viktigt? Ös på med "enkla" saker att titta efter!



Svar på inlägget: Köpråd: Att åka och kolla på en bil, vad får man inte missa?



Glöm inte att kolla backväxeln Kolla så den inte ryker onormalt vitt/blått/svart om avgaserna. Lite vitt skall den ryka vid kallstart men avta sen när motorn kommit upp i temp.


1. Kolla så att bilen är betald. 2. Kolla så att bilen är betald. 3. Att det är ägaren du gör upp affären med dvs att han/hon står som ägare på bilen. 4. Kolla så att bilen är betald.


Good stuff. Allt sånt där är jag också jävligt osäker på. Hur går egentligen köpprocessen av en bil till? Håller man på med postväxlar, är det kontanter som gäller eller? Och att skriva över ägandet osv osv.. Det är en djungel Turbovin, kolla avgaserna var bra! Om det ryker onormalt på det sättet, vad brukar det vara tecken på?


Vad är det för bil? kanske blir lättare att ge dig kända fel på just den modellen


Får man fråga vad det är för bil du ska kolla på? Mvh/Tobias


Värst va ni var synkade då Det är en Audi A6 2,8 Quattro Avant 95 jag ev ska kolla på nu.


Topplockspackning eller andra motorfel (blått indikerar att den bränner olja, svart att bilen går fett)


https://www21.vv.se/fordonsfraga/ <-- kollar först hur många ägare, o vad bilen har rullat, när den ska skattad å bes och om de finns lån på skiten. Sen lyssnar jag på motorn, känner växlarna, koppling, besiktingspapperna och hur ägaren verkar vara.


kolla att det är det senaste regbeviset som skrivs på. råkade göra den missen när jag sålde min bil. stod kvar på mig i 2veckor fastän nycklar och pengar hade bytt ägare.






Lyssna på motorn efter missljud, kör och lyssna efter missljud, kolla rost, se om du kan upptäcka glapp i hjullager eller liknande, se om det ryker o.s.v. Ang. betalningen, så skulle jag sikta på en postväxel. Postväxeln ställer du på dig själv, och så länge du inte skriver över den till säljaren, så kan ingen utom du använda den.


Kolla så att kopplingen känns bra. När du kör så lägg den i en lägre växel, så den varvar lagom mycket, inte så den går upp på rödmarkeringen, men den ska varva mer än vid normal körning. Håll jämnt varv och tryck ner kopplingen och släpp upp den snabbt igen, det ska rycka till då och inte slira. Lycka till med bilköpandet!


tack för tipset med kopplingen! har aldrig fattat hur man kollar om den slirar! ;P.. Du menar att när man trycker ner kopplingen , så "andas" den typ, sen när du släpper kopplingen till draget så bromsar den till lite eller?


5! ATT DET INTE ÄR FREDRIK FORTING SOM DU SKA HANDLA AV!


Vad gäller betalningssätt:Om du och säljaren råkar ha samma bank och ni har internetbank så skulle jag rekommendera en överföring per dator istället för en postväxel. Fungerar givetvis även om ni har olika banker, med den skillnad att mottagaren inte ser beloppet på sitt konto förrän ett par bankdagar senare. Men har ni samma bank syns pengarna på kontot på en gång. Hur smidigt som helst. Har kört på det de senaste bilaffärer jag gjort och har aldrig krånglat. Postväxel är också bra, men jag tycker nog internetöverföringen är en mer smidig lösning faktiskt. Vad gäller just Audi A6 så ta reda på när kamremmen är bytt senast. Kan vara bra att hålla koll på!


Va noga med just att bilen är kall när du startar den, annars kan man dra öronen åt sig då ägaren kanske vill dölja eventuella startproblem eller annat genom att ha varmkört den först. Sen vet jag inte, men man kanske ska försöka räkna med att inte kunna pruta speciellt mycket på priset, om nu säljaren vet att du åkt lång väg för att titta på bilen så har ju han klart förhandlingsövertag. Så, bestäm dig kanske innan om du är beredd på att ge den summan han vill ha, sen om de går å pruta e de bara en bonus (vissa går ju liksom in i en bilaffär med inställningen att de ska pruta bort 30%...jävla tomtar).


Det är bra att hålla koll på också...


Haha, jag var tvungen att googla fram Fredrik Forting nu.. Han verkade ju inte vara den skarpaste kniven i lådan direkt. Tack för jävligt bra tips iallafall! Keep it up


Kanske kolla när den är servad senast och om det är dags snart igen, inte så kul att köpa en bil som ska in på service nästan på en gång och få en fin räkning på det.



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka