Köpråd: Vilken av dessa småbilar är mest lämplig som pendlar/vinterbil?

Tjenare! Ja, då är det dags att införskaffa sig en pendlar/vinterbil. Valet som jag ser det står mellan: Honda Civic årsm. 96-99 Rover 214/216 årsm. 97-00 Renault Clio årsm. 99-02 Ford Fiesta årsm. 99-02 Mitsubishi Colt årsm. 96-03 Golf 3 årsm. 93-99? Bilar i ~15-30k klassen. Är ute efter en liten bensinsnål (under 0.7 l/mil) och manuell bil som är hyffsat billig i skatt och försäkring. Då jag inte har lyckats hitta så mkt info om för- och nackdelar tänkte jag om dom som vet lite om diverse bilar kan skriva lite plus och minus Vad rekommenderar ni? Tacksam för svar! Mvh Mattias



Svar på inlägget: Köpråd: Vilken av dessa småbilar är mest lämplig som pendlar/vinterbil?



Köp min! haha.. Nä men rekomendera dig en Honda Civic Lsi eller en Esi (lite mer kraft i Esi) grymt rolig väghållningen orignalt faktiskt. Bensinsnål ja, har inte fått min över 0.7 ngn gång! Dock får man akta sig för rosten och oljan kan försvinna!(tun olja) eller som ingen förvana mig om, strömfördelaren går!


Känns som om du får mest bil i en Rover 200 (25?), det är en Honda Civic i grunden om jag inte minns fel men håller en lite roligare nivå än den klassiska "Plast modell 1A" som finns i japanerna...


Blir väl en Civic med 1.4 motor isåfall... Tyvärr har många bilar gått ganska långt.


Jag tycker aktiskt clion e en rätt trevlig bil vissa funkar å går utan problem hur länge som helst medans andra tyvärr strular hela tiden. det absolut viktigaste för mig med en småbil e ju om jag får plats eller inte (E 190cm) å jag får faktiskt utmärkt plats i en clio Kolla även på megane 98- faktikst väldigt lite priblem med dessa men se till så att kamremmen e bytt å att alla löphjul spännare vattenpump generator rem spännare å löphjul till den me e bytt annars kan du råka ut för problem stratr dom inte e det till 90 procent samm afel svänghjulsgivare å kontaktstycket till den. Tändspolarna har en förkärlek till å pajja på 16v med men det e inga direkt svåra fel


Rover är ju inte kända för att ha speciellt hållbara motorer. känner flera som fått byta mkt delar på sina till ohyggliga priser , men det kan ju bero på flertal faktorer förstås. Topplockspackningarna verkar ge sej rätt lätt på dom. Detta beror bla på att folk slarvat med att byta kylarvätska. Glykolen blir med åren frätande nämligen och har man då en packning av sämre kvalite som Rover då verkar ha ( kom in en kund på ett ställe där jag var och han var inne på sin tredje topplockspackning på två år, detta skulle enligt mekanikern bero på just dålig kvalite samt att kunden använt samma kylarvatten ( glykol ) som vart i systemet innan ... Dumsnålt värre. Som med allt annat , se till att kolla så att service är gjort i tid helt enkelt.


Gäller ju att få en som håller Det som talar emot Clion jämfört med dom andra är att den är lite väl tråkig invändigt och där har man ju tänkt spendera en del tid. Men det är ett alternativ som bör granskas.


Detta är tyvärr helt sant. Nästan. Det är ett kraftigt överdrivet rykte att Rovers K-motor (för det är BARA den det handlar om) skjuter topplockspackningar till höger o vänster. Men det är så att kylarvätskan är mycket viktig. Service är a och o. Dvs byte av rätt kylarvätska och koll på vätskenivån. Motorn har problem med termisk chock, alltså den tål inte överhettning. Att gå ut i 20 minus o varva skiten ur den gör att den går sönder. (Som många andra motorer) Packningen i sig är det inget fel på, det är monteringen som falerar om man måste byta flera gånger. Motorn har lösa foder och bultar som håller ihop allting. Gör man fel måste man göra om. Alltså inget hemma i garaget jobb. Men positivt:Bilen är snål, mycket snål. Den är snabbare än man tror (216) med tanke på hästarna, och den går riktigt tyst på motorvägen. Rost är inga problem. Dessutom är den tokbillig. Och det sista: bilen är död på den svenska marknaden, pruta.


Funderar du på Honda så köp en lite nyare Civic om du ska ha den till det ändamålet, inte en 92-95. Kan väl vara bra bilar i sig men de var ju extremt krockfarliga visade ju sig i både tester och försäkringsstatistik. Kan väl acceptera det i hobbybilen, där blir det som en kalkylerad risk i förhållande till nöjesvärde + färre mil och därmed lägre risk att det händer nåt i just den, men ska man ligga och pendla kan det ju vara trevligt att veta att man åtminstone har någorlunda chans att överleva om man krockar med nåt tyngre än en kundvagn från konsum (lite tillspetsat).


Hehe, kundvagn ja Borde väl skrivit 96-99 då det är dom jag kollat in mest. Dom är ju som du skrivit lite mer bil. Tack för svaret!






Skulle nog satsa på en Golf III. Fast det kanske du inte vill ha eftersom den inte stog med... Men Golf e ett bra alternativ annars. Finns mkt reservdelar o man åker hyffsat i dom.


Ingen av dom men glutta på en Saab 900 og förmodligen den bästa tvåhjulsdrivna vinterbil som finns, ( bortsett 1200 bubblan då)..


Är det något större ingrepp att byta denna kylarvätskan själv med jämna mellanrum i förebyggande syfte? Har aldrig gjort det så jag vet inte Tkr dom verkar billiga, därav intresset. Tack så mkt för svaret!


Som sagt. Pruta. De kommer ha ett h-vete att få den såld. Gå in med 10k på fickan så skulle det inte förvåna mig om du får den. Men kom ihåg: 214 är slöare än 216 även om den är snålare. En bilfirma är dyrare, procentuellt mycket dyrare på en bil i den prisklassen. Vad får du för garantier? Inga garantier=meningslöst att handla på firma tycker jag. 3 månader klassar jag som inga garantier, du ska ha 1 år. Resonera annorlunda om privatmarknaden när du tittar på Rover 200/25: Vem köpte, säljer nu en Rover privat? Stor chans är att du hittar en äldre person som säljer sin andrabil. Servad på märkesverkstad kanske, med få mil. Billigt, billigt och du kan pruta dessutom.


Vill inte ha saab, även om det är en bra bil. Dessutom är den lite för stor, vill ha en lite mindre bil.


Nej, lätt. Störst problem är att åka till sopen med sådär 6 liter gammal kylvätska, dvs ha gamla dunkar som räcker. Du ska köpa original kylvätska eller något som är märkt OAT. (organic acid technology) Det finns massor med märkesverkstäder som kan hjälpa dig med rätt vätska.


Ska ringa firman imorrn hade jag tänkt. Se om jag kan byta in celican. Men som du säger, pruta. Är inte ute efter en racer, så om den är lite slöare och drar mindre är det okej för mig. Tack för svaret!


Blir till att köpa nga dunkar på biltema då Men gott, om det nu är ett problem som kan lösas såpass enkelt (om det nu hjälper) är det inga problem. Återigen tack!


Eller en VAZ 2105,av senare modell. en djäkligt underskattad bil..


Skulle du kunna länka ngn?



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka