Köpråd: Mercedes w124 200E

Hej på er! Är väldigt sugen på en Mercedes Benz w124 200E men skulle väldigt gärna vilja veta mer om den. Hur den är att köra, slukar den mycket bensin, är det dyra delar, reparationer, försäkring och skatt? Om jag skulle åka och kolla på en av dessa vad skulle jag då kolla efter, finns det några vanliga fel på dessa? Och hur är denna allmänt, går den att gämnföra med tex en volvo 740 i pris att äga och kvalite? Tack i förhand!



Svar på inlägget: Köpråd: Mercedes w124 200E



Ganska snål, kör min 230E med samma motor (bara lite större volym), högre vikt och sämre aerodynamik på under 0,8 landsväg. De flesta delar kostar skäligt, skatten är väl inte tokbillig på en så stor bil, försäkring vet jag inte. Jämfört med en Volvo 740 så ligger kvalitet och komfort i en annan högre division och ägandekostnaderna torde vara jämförbara. En mycket vettig bruksbil, vad du ska kolla efter är som på alla gamla bilar rost (men inte värre på dessa än på nåt annat), samt att den verkar välvårdad i övrigt etc... Köp s.a.s. inte första du hittar bara för att den har vita blinkers, marknaden svämmar över av w124or...


Rost! Jag betalade 4600:- i försäkring som 22-åring på en sån '93:a. Älskade dock den bilen, riktigt skön att åka, motorn bara gick och gick. Fastän den var närmare 37.000 mil var den väldigt pigg om man fick varva den riktigt. Dock så rostade min sönder, men håller man efter dom så är det en evighetsmaskin! Edit: Avgassystemet rostade sönder tidigt på den, tror det är vanligt på dessa modeller, speciellt de senare.


Så man ska se upp för rost då alltså, det är ju rätt enkelt att kolla i alla fall som tur är. Vad bör den ha gått som max för att undvika problem? Har även kollat på 740 därför nämnde jag den i första inlägget, vad jag fått höra (från bekanta) är Mercan väldigt dyr om man gämnför med 740:n i delar, försäkring och dyl. Är inte ute efter någon racing maskin utan bara en bil med komfort, billig i drift och ägande. Skulle helst se att försäkringen går att få ner till 2000-2500kr, trafikförsäkring. Kan det tänkas vara möjligt? Det är min mor som ska äga denna bil och ska inte köras mer än någon gång i veckan kortare resor, blir väl inte mer än 500-800 mil om året kan jag tänka mig. Hur går 200E annars då? Ska ju va 122hk i den så lite drag finns det väll? Ni får ursäkta om jag frågar dumma frågor eller något men jag kan knappt nåt om bilar överhuvudtaget!


Den är inte så mycket dyrare än Volvon, men värd varenda krona för det är så mycket mer bil. Dessutom är MBn långt ifrån lika törstig som traktorn, och fördelen med Volvon är att du hittar delar *överallt*. Men då krävs det nästan att du kan meka själv, för skall du ändå lämna in bilen så är delen en så liten del av den totala kostnaden för verkstadsbesöket så... Båda bilarna passar in bra på dina krav, men MBn sticker ut med lägre förbrukning, riktigt bra vägegenskaper (till skillnad från Volvos som är knappt värda namnet), samt riktigt bra kvalitet och känsla. Volvon sticker ut med lägre inköpspris och billigare delar.


Hade för ungefär ett år sen en 200TE 92:a, som 20-åring då skulle den kosta 19000:- på ett ställe, men fick ner den till 9000:-, och då var det halvförsäkring. Hade också 4-petad automatlåda så den slukade en hel del. Men med en 5-växlad manuell ska de nog gå att köra skapligt billigt.. Och sen är ju rosten inte så rolig på dom..


"Jag" Får betala 1000-1500kr i halvåret i försäkring. Och min räknas då som lite mera sport, hehe. Köp en 89 eller nyare de är mycket snyggare. 1988 och äldre ser ut såhär. En från 1989 och nyare ser ut såhär. Vid 1994 så fick de bland annat ny huv och bagagelucka och då ser de ut såhär.


Nä, det är en stark överdrift som väldigt ofta kommer från folk som aldrig ägt en Mercedes själv.


Riktigt bra svar grabbar! Känns nu som man har lite mer hum om bilen. Ska kika lite på blocket nu i några veckor och se ifall jag hittar nåt som är värt att åka och titta på. Ska försöka ha is i magen så jag hittar den rätta. Angående bilderna så ska jag nog försöka hitta en 89 eller nyare, den såg riktigt fin ut.


Jag hade en basutrustad 200 manuell, med förgasare (samma bil som 200e) i många år. Komfort, bränsleekonomi och driftsäkerhet kännetecknade den modellen tycker jag. Visst, de är inte accelerationssnabba men går bra i höga farter och är hur stabila som helst. Gedigen kvalitetskänsla. Svåra att bygga bra ljud i. Är det svensksålda ex som gått som bruksbilar kan man räkna med rost, är det litegrann kan man fixa det själv men annars är det ett helvete för de är inte speciellt bra rostskyddade i karossen, däremot får man sällan problem med besiktningsrost. Har de gått långt kan man få problem med slitna bakvagnsbussningar (de gungar i högre farter och dunkar när man gasar/släpper gas). Drivaxelhaveri kan ske på riktiga slitna långmilare, det säger pang och så blir man stående Annars är det riktigt bra bilar. Personligen skulle jag satsa på en rätt basutrustad variant som bruksbil, inget sk-t som strular, bara en rejäl bil. Jag har en 300E nu och de har betydligt mer strul och saker som kan strula.






Verkar vara en riktigt stabil maskin w124 alltså, men ska man ha en fin kostar de runt 12000 kr och sedan har jag kikat på Volvo 740 GLT 16 ventarn som man kan få billigare än mercan tillochmed. Den verkar ha rätt mycket ha komma med också vilket gör detta ännu svårare. Om man ska ha en Mercedes som går som 16ventilaren vilken motor är det som uppfyller det? För 200E är väll lite slöare?


Jag har inga siffror på GLT:n men nog behöver du en sexa iaf, 260E eller 300E. 200orna är slöa och 230E är väl normalslö.


Så det är så alltså, vad anser du är ett rimligt pris på en 260E resp 300E?


TS. Både Mercedes och volvon har för och nackdelar. Det är du som måste välja vad du är ute efter. Vill du ha en billig bil som är billig i drift så är volvon det rätta. Men vill du ha en bil som har mera komfort så är det mecedes men dom är dyrare i allt och rostar mycket.


Förbrukningen hamnar dock på en helt annan nivå. Min E320 24v med 5-växlad automat fick jag som lägst ner i 0,95 liter/mil efter att ha kört landsväg mestadels i hastigheter mellan 70 - 240 km/h men mestadels 90 - 130 km/h. Normal blandad förbrukning hamnade på cirka 1,2 liter/mil. Dyr i drift men en riktigt underbar bil. Förbrukningen på en 300E lär vara väldigt jämförbar.


Jag skulle lätt vilja köpa en Mercedes. Men om det ska vara en Mercedes så ska det vara en diesel och jag vill inte betala dieselskatten.


Volvo 740 är inget under av rostskydd, moderna Mercedes rostar i rätt frisk takt men W124 tillhör inte dessa. Mercedesen är inte sämre än Volvon i det här fallet, jag tror snarare MB är bättre men har/hittar inga belägg för det... I övrigt så betalar du för kvalitet i Mercedes, denna känns betydligt bättre byggd än Volvo. Inte bara känns, den är stabilare byggd. Volvo 740 är en driftsäker konstruktion rent mekaniskt, men runt omkring är den knappast felfri (som om någon bil är det). Hur många 740 har eller har haft problem med bränslemätaren tex? Ingen av bilarna är felfria, men köp inte Volvo i tron av att du får mindre problem bara... För runt 4000:- kan du hitta en bes och skattat 740 utan större problem, även om du då oftast hittar slitna ex. Det är det som är Volvos fördel, även om du kan hitta Mercor för något mer om du har tur. Sedan skriver du att du tror MBn är dyrare att försäkra, har du kollat upp det? Volvo 740 är nog Sveriges mest svinade bil, vilket leder till högre försäkring. Jag tror nog en motorsvag MB kan vara lika dyr eller tom billigare att försäkra eftersom det knappast är en vanlig busbil. Sedan skrevs det att "Vill du ha en billig bil som är billig i drift så är volvon det rätta", håller jag inte med om. Dels pga försäkringen och motiveringen ovan, dels pga förbrukningen. Du kan förmodligen köra en E-klass med sexa på samma siffror som en sketen 116hp Volvo. Och visst är delar billigare än till Volvo, men som jag skrev tidigare "fördelen med Volvon är att du hittar delar *överallt*. Men då krävs det nästan att du kan meka själv, för skall du ändå lämna in bilen så är delen en så liten del av den totala kostnaden för verkstadsbesöket så..." Jag tror bara det blir marginellt dyrare att köra Mercedes, mest pga inköpspriset. Det är småpengar med tanke på att du får lägre förbrukning, bättre kvalitet och avsevärt bättre vägegenskaper. Volvo är i Sverige ansett som en mycket driftsäker konstruktion, och Mercedes har rykte om sig att bara vara dyra skrytbilar. Men utanför Sverige är MBn betydligt vanligare och anses vara en betydligt mer beprövad och driftsäkrare konstruktion. I U-länder (Afrika tex) är dessa bilar en mycket vanlig syn, och där de bara går och går trots minst sagt eftersatt skötsel. Där nere är Volvo lika vanligt som snö... Köp Mercedes och få en bättre bil helt enkelt


http://www.blocket.se/blekinge/Mercedes . =4&w=3 Jag skulle lätt kunna köpa den Ser fin ut. Jag inte fatta att folk kallar detta för komfort. Vad är det som gör så man får en skön kännsla när man kör mercedes W124 och W123? Vad har dom för komfort?


För det första så är det där ingen E-klass (w124) Utan det är en C-klass (w201). Bilen är en 88 och har tyvärr brister som åtgärdades till 89. Singelkamkedja. Materialet i kamaxeln slets ovanligt fort. 1989 blev bilarna faceliftade med, andra kofångare, saccoplank, mer benutrymme bak.


Det ligger mycket i det ni skriver, väldigt bra och givande svar. Hitta denna när jag kikade nu http://www.blocket.se/vastmanland/Merce . 14&w=3 verkar vara i väldigt fint skick för ett så lågt pris. Om man gämnför volvos 130hk gle motor med en 200E, går de då ungefär likadant?



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka