Köpråd: Mazda MX-3 -95!

Tjena, jag går i köpetankar och funderar nu på mitt första bilköp. Det är en röd Mazda MX-3a från året 1995. Den har precis rullat över 18.000 mil, vilket kan tyckas är ganska långt men en japsmotor borde väl klara av en del mer? Har sett registreringsbevis och papper på att den har gått utan anmärkning alla år. Kamremmen byttes vid 14 tusen mil, så 4 tusen mil sen. Nuvarande ägare är en tjej på 24 år och före henne ägdes den av en gammal dam. Priset ligger på 22 tusen, vilket enligt mig är en väldigt liten slant, den ser väldigt fin ut också. Tacksam för tips och råd! EDIT: Mest ute efter svar på om den är prisvärd och ett OK köp, väntar mig inte direkt nån bra bil som första bil så denna tycker jag verkar vara ett bra val, vad tycker ni? EDIT: Jo en fråga till när jag ändå är på gång det är en 1.8l V6 på 131 hk i den, den borde väl gå ganska OK? Jag menar, den väger inte särskilt mycket, 1140kg såg jag nånstans, men kan va mindre. Sen tänkte jag köpa kjolpaket, ljuddämpare och lite smått å gott (sportratt, växelspaksknopp, handbroms utstyrsel och liknande, kanske även sportstolar), tror ni det skulle bli snyggt? Såg en del riktigt fina kjolpaket på astina.dk. Och sist, vad tror ni lackering skulle gå på för ett kjolpaket? Tänkte nämligen lacka dom delarna svarta, kan bli en skön blend, då jag inte har råd att lacka hela bilen och den är ju lite solblekt så att lacka de delarna klarröda med ny färg kan få en ful kontrast. Tips? Svara på det ni orkar, är nybörjare så alla tips välkomnas, men helst inga "orka riskokare, här ska de va volvo".



Svar på inlägget: Köpråd: Mazda MX-3 -95!



ingen som har något svar?


Hello Hello! Välkommen till MX3 klubben Nemen. Absolut inget dåligt köp. Verkar ju som att det inte är något större fel på den heller. Men med tanke på det här med finanskrisen och allting har ju gjort så att priserna sjunker, så nog skulle jag försöka få ner den i pris iallafall. Jag köpte min för 22, den var utlagd för 26, det var ett år sen ganska exakt. Då hade dom nyss bytt kamremmen för 10 papp liksom så det var ju ett helt okej köp. Min har nu gått cirka 26tusen mil vilket är ju några mil, men inge större fel och den går hur bra som helst Det är ju min första bil också och den har vart kanon! Jag har samma motor en V6 1.8l. Roligt som första bil liksom, inget vrålåk men ändå pigg och glad och rolig att köra. Sitter riktigt slimmad på vägen och i kurvorna. Tänkte sälja min nyss för att jag skulle flytta ner till Göteborg, men jag kunde inte riktigt släppa den så jag tog med den istället och ska nu piffa upp den ordentligt! Satsa absolut på styling till bilen, den blir så grymt mycket snyggare då! Jag är precis på väg att införskaffa ett kjolpaket, sportstolar och nya framlyktor, det blir väldigt stor skillnad! Samma med fälgarna, det gör väldigt mycket på den här bilen. Efter jag fick på mina nya fälgar kunde ja inte slita blicken ifrån den Sen finns det som inget riktigt snyggt bodykit, som inte alla andra har liksom. För det är ju inte speciellt skoj att lägga ut ett kjolpaket för typ 10 000 och sen på nästa MX3 träff så har 15 stycken likadant. Men det är ju en smak sak det där Sedan lackningen på kjolpaketet beror ju alledes vart du gör det. Kanske kostar 1500 per del eller 5000 för allt. En hellack får du ju som för 15- 20 000. Sen om du har tänkt lacka hela bilen, vänta då med det tills du har satt på kjolpaket, så slipper du lacka om det igen. Då får du ju allt lackat för 15-20 000. Har du några frågor så är det bara att höra av dig! MVH Stefan


Bara köpa..Mazda är driftsäkra bilar. Vet av egen erfarenhet då jag har ägt åtta stycken och dom har aldrig gått sönder. Ps. i V6:an ligger det 136hk.


Jättesjyssta tips, tack så mycket. Dock hittade jag en annan som var 3 år äldre, men hade bara gått 11 tusen mil, och satt redan lite styling på den (nya fälgar, sportratt, en sån där växelspaksknopp) å den gick på 5 tusen mer, alltså 27 lakan. Frågan är då vilken som kommer ha mest kostnader, den på 11 tusen mil måste jag ju antagligne byta kamrem på själv, och sedan betala 16.000 milaservicen. Dock var den renoverad, alla små saker var fixade, t.ex. bytt antenn, mutant ljudsystem, nya däck och då fälgarna. Vad tycker ni? Tack igen! Vet ni om man kan lacka om fälgarna eller helt enkelt kroma dom? För dom är röda och silvriga, och jag hade ju då tänkt nån gång i framtiden att lacka hela bilen svart, eller i alla fall inte röd. EDIT: Förresten var det nog inte 1,8 utan 1,6a i den första, så nästan självklara valet = den senare?


Ja visst låter den andra mycket bättre, rent motor mässigt iallafall. 1.6l är nog inte så mycket att köra med skulle jag gissa. Men du får ju också räkna med att kamremsbytet kommer kosta ca 10 000 med arbete, det gjorde min iallafall. Så bara där är det ju liksom massa mer pengar. Ett tips är ju att försöka hitta någon som nyss har bytt. Jag tror min bil hade gått 24 000 mil när jag köpte den. Allt har funkat skitbra med motorn och så. men kolla efter mer på andra MX3or och se vad du hittar... MVH Stefan


Sen ska det inte vara något problem alls att få fälgarna lackade. Det skulle jag göra först med, men då la jag ut lite extra pengar på andra nya istället


hm, frågan är om det verkligen kommer kosta 10.000. visst, hos märkesverkstad kostar det skjorta, men såna gamla gubbar som varit raggare å hållit på me bilar hela sina liv, där kan jag nog få ner de till 5000, och såna är oftast bättre än certifierade riktiga verkstäder, konstigt nog.


visst bättre med billigare,men sen har du inget garanti på det


Håller med Prolac där. Då har du ju som ingen garanti, men visst kan du chansa, absolut! Det är ju som sagt billigare.






Har kollat runt lite, det är fan ingen som skriver att de bytt kamrem , palla skriva till 20 olika mazda ägare över 16k mil å se om dom bytt ^^. Dock skaffar jag ju bara förinformation nu, då jag inte vet om jag kommer plugga i höst. Då är det ju i princip omöjligt att ha bil, för dyrt. Men jag tror fan om jag gör det så blir det den. Den har ju redan utrustning för kostnaden av kambyte och om jag får ner priset till 22.000 pga krisen så går det nog på ett ut, och jag får en mindre använd bil på köpet! Räknade lite: Fälgar(~7-8k), Mutant systemet(~4k), Sportratten(~1-1,5k) = I minsta fall i alla fall 10 tusen. Vad tycker ni? EDIT: Kom på en grej, den har gått 11k mil ju, och vår familjebil, en Audi A6, har gått 12000 mil på fyra år, den har gått fram och tillbaks till österrike 7 gånger, körts som firma bil etc etc etc. Då är det ju så att för mig att komma upp i kamrems-bytes-miltal är ju 3-4k mil att köra. Tror fan inte jag kommer upp i det på i alla fall två år. Kommer bara ha den som nöje och en trip till Göteborg (8mil) nån gång då och då. Så efter dem 4k milen tror jag nog jag ska ha råd med ett eventuell kamremsbyte. Diskutera ! UPPDATERING: Den som gått 11,5k mil bytte kamrem 2004, så även fast dom ljuger om miltalen (ringde bilprovningen och dne har gått stadigt uppåt sen år 2000) verkar det ju bra.. Allt som allt har han alltså lagt ut nästan 20k på bilen, och köpte den för 35k. Fan va jag vill ha den! =P


Vad väntar du på då!? Slå till! Så får vi ha en MX3 träff i gbg


22,000 är alldeles för mycket pengar. Mitt tips till dig är att ha tålamod. Kolla blocket dagligen så kommer du göra ett fynd i sinom tid. Var inte heller rädd för att köra en bra bit om det känns rätt. Jag köpte min för 10,000:-, för typ 2,5 år sen och då hade den bara gått 15,000 mil. Sen ang. kamremsbyte så är det bästa att köpa rem, vattenpump etc själv, från tex ebay. Då får du ner kostnaderna, eftersom reservdelar till denna bil är sjukt dyra i Sverige..



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka