Köpråd A3 1.8ts Quattro -99

Hej! Jag har intresserat mig för en a3 enligt rubrik, jag har aldrig ägt en audi tidigare så jag vet ingenting om motormodellerna etc Vet att det finns 200 trådar om just detta .. tycker jag har kollat runt bra mycket men inte blivit direkt klokare. Vad kan jag säga om bilen .. runt 9000mil svart, skinklädsel 5 dörrars osv .. 85k begärda. Vad bör jag tänka på när jag tittar och provkör bilen? Är priset way to high? /Tack på förhand!



Svar på inlägget: Köpråd A3 1.8ts Quattro -99



http://www.teknikensvarld.se/bilpriser/ Skriv in regnr och uppgifter så får du ett förslag på vad den bör vara värd. 9000 mil är inget för en sådan, välbyggd bil som klarar betydligt mer än så. Eftersom 1.8t är trimglad så håll utkik efter tecken på trim eller hård körning.


85 var ungefär vad jag fick för min a3 tq -99 som gått 11000 mil i nov 2007! Jag vet att jag också begärde lite för mycket för den då, jag fick vänta länge innan jag hitta någon som ville betala lite extra för det goda skicket... De flesta a3 med quattro och utan facelift låg reda då ute för 75-90 000:-. Så i dagens läge tycker då jag att priset är minst 20 000:- för högt! Betalade ju 90 000 för min lågmilade S60 AWD -03 nyligen och det är en bättre och modernare bil på alla sätt och bara då känns ju ~80k väldigt för mycket för en A3 TQ årsm -99... Dom delar ju 4wd och är båda turbobilar så tycker det är en bra jämförelse! Men.. nu skulle vi snacka A3... Jag hade inga modellrelaterade problem på min bil men jag vet att dom brukar rosta i dörrarnas nederkant, kärvande bromsar och ha taskiga länkarmar(som de flesta audis...). Annars är det en bil som håller god kvalitet. Tyckte bra om den faktiskt. Trevlig tight växellåda med korta fasta lägen och med ambitionpaketet (sportfjädring bland annat) gick den som på räls i kurvorna. Med chip fick den uppskattningsvis runt 210-220hk i motorn med tanke på vilka bilar jag kunde haka på..


En liten inflikning här, VAG motorer byter ju kamrem lite olika, men om jag minns rätt börjar de kontrollera vid 9000 mil och bytet brukar bli gjort innan 12000 mil, eller hur? Isf får du definitivt räkna med detta i priset, om du tänkt göra de på verkstad, för det är en stor service som kostar många laxar små


Kamrem, vattenpump etc var bytt vid 7914mil enligt honom och alla papper finns(hans far jobbade tydligen på audi) Jag tycker det är skit svårt då jag inte kan speciellt mycket generellt sett heller så .. Men det är väl bara att åka dit och kolla läget och försöka pruta ner den så gott som ... Jag tycker själva bilmodellen är trevlig, lagom stor och rymlig, vet inte vad det finns för fler alternativ i den prisklassen ?!


25 mars i år köpte jag mig en a3 1.8TsQ -02 7000 mil med ambition paketet o lite lull Borde vara i stort sett samma som din fast min är faceliftad Har hitintills inte haft några problem, bytte olja och filter i motor, växellåda och haldex. inga problem Bommade dock på att kamremmen skall bytas var 18000e mil ELLER vart 6e år! (bara byta rubbet, rem, rullar, pump) Dock inga problem då det tog nån timme i garaget och lite svordomar så var det åtgärdat Vanligt problem är tydligen att abs/antisladd? får frispel o börjar bråka, pixelfel i kombi instumentet. kolla oxå så att det ser ut som däcken är jämt slitna. Det är viktigt med rätt stift säger dem oxå. ngk platina. Betalade mindre för denna. Mvh


Kom ju på att VAG bytte kombiinstrumentet åt mig på mrf-garantin. Tempmätaren till kylarvattnet levde sitt eget liv. Kom aldrig helt upp i temp utan stannade på 80 grader.. Finns många på nordicaudi.com som fått byta sina kombiinstrument så håll utkik efter konstigheter i instrumentet. I princip allt kan krångla. Varvräknare, hastighetsmätare, tempmätare osv. Lösningen är ett nytt instrument som VAG tar 6000 spänn för.... Bussningen i hundbenet eller dogbone brukar bli slitet. (Ett motor/vxl-låds fäste) Billigt att åtgärda men kan ju avslöja om bilen varit hårt körd. Min som hade gått 11000 mil var aldrig utbytt men det var också en kärring som haft bilen sen den var ny.. Dock en del som kan ge upp på 1000 mil på en trimmad/hårdkörd bil. De flesta som kör trimmat byter till powerflex. Så kryp under och kolla färgen på bussningen!


Liknande bil är ju Golf IV, samma årsmodeller. Du ville ju ha tips på liknande Lägre pris, samma motorer, liknande rostskydd och delar till stort. Dock inte direkt många modeller som har fyrhjulsdriften.


Nu har jag varit och kollat på bilen,lacken var väl som man väntade sig av en 10 år gammal bil. Inuti var den som ny, gick bra i motor och låda. Den kändes väldigt tungstyrd är det "normalt" ? Alltså vad är det egentligen för skillnad på 1.8t ts tsq ?! Är det bästa alternativet att egentligen kanske kolla på en 1.8t ambition?


Skillnad mellan ts och tsq är quattro (4wd alltså) men antar att du menar skillnad mellan en tq och en tsq? Som jag förstått det är skillnaden minimal. Olika versioner av K03 turbon och ett lättat svänghjul i ts. Och programvaran som ger ett högre laddtryck på ts därför 180hk. Har du tänkt chippa bilen finns det ingen anledning att stirra sig blind på om du köper en ts eller t. Du når samma laddtryck på båda bilarna vid chip och skillnaden i effekt blir inte märkbar ens. Om du inte vill trimma ska du köpa ts för vanliga t quattro är SLÖ . Helt klart ska du ha en ambition oavsett om du väljer ts eller t. Det är alltså sportpaketet.






Okej då är jag med på det hela. Ja tanken var väl att chippa o greja i framtiden, men då kanske det är lika bra/mer värt o köpa en "vanlig" 1.8t(utan quattro? för quattron är väl rätt seg/tungdraget och drar mer soppa eller?) med ambitionpaketet(självfallet) om nu skillnanden knappt blir märkbar. Tack i alla fall för hjälpen! Det är inte lätt när man inte vet och kan.


Det absolut viktigaste du ska kolla efter är rost i underkkant av dörrarna vilket är extremt vanligt på A3! Kolla också så att bromsskivorna är i bra skick, framförallt bak brukar de kunna vara i ganska dåligt skick. Under de tre åren jag hade min A3 -98 var det en del i framvagnen som fick bytas vilket man får räkna med så lyssna efter missljud där! Utöver det var det framförallt ABS-sensorer som blev dyra reparationer.


A3 quattro drar faktiskt inte så mycket extra soppa mot fwd. Haldex(4wd heter så) fungerar som en fwd tills det släpper, då förflyttas kraften till det hjulpar som har mest grepp. Detta gör också att bränsleförbrukningen bli lägre mot exempelvis A4 quattro som har 50/50 4wd och mer effektförluster i drivlinan. Min A3 tq drog 0.85 blandad körning. Gick aldrig över 0.95 ens vid en hel tanks hårdkörning(chippad) Med chip gjorde min 0-100 på runt 7s och omkörningsaccelerationen var grym. 80-120 på 3an gick på 3.8s, 100-150 på 4an gick på 6s. Så där hängde inte många bilar med! Inte ens min S60 AWD med chip och 250hk har sån prestanda på dom växlarna pga högre utväxling. Låg utväxlingen på quattron gör den pigg upp till 150-160 sen planar det ut och toppfarten blir faktiskt inte högre än max 210-220kmh. Lite rallybil över quattrons utväxling faktiskt


Väldigt mycke rally, min e ju 6 växlad och väldigt tät låda... fått upp min i 1.2L/milen blandad men då körde jag mycket roligt normalt snittar min 0.9 typ. 4hjulsdriften skickar kraft dit det behövs hela tiden, det behöver inte släppa på framdäcken för att fördela drivning bakåt. detta gäller då min -02 Tsq 7700 mil tror att det är olika styrning på haldexen mellan -99 och -02 då jag tycker mig minnas att det inte satt massa elektonik vid haldex klumpen på min morbrors -99


Verkar sitta generation 1 haldex på alla A3 quattro fram till -04 om man tolkar denna text på ace competitions hemsida. För övrigt en "måste-uppgradering" för de lekglada http://www.ace-competition.com/index.ph . &gen=1


En liten missuppfattning tror jag, systemet ligger alltid i ja. 95% fram och 5% av kraften bak mer exakt, detta för att öka stabiliteten i bilen. Men det är varvtalsskillnader mellan hjulparen som aktiverar haldexkopplingen ytterligare och fördelar kraften. Källa: http://www.aftonbladet.se/bil/biltester/article57725.ab



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka