Köpråd: Atmosfärisk/återcirkulerande dump för LMM bilar

Tjena, Nu har jag läst och läst och läst men inte kommit fram till någon slutsats... Jag har en Astra OPC och jag vill få bort turbofördröjningen så gott det går. Min första tanke är att byta dumpventil. Bilen har luftmassemätare och därför undrar jag vad jag bör satsa på för dump. Har läst och hört massa om just vad man ska välja. Jag funderar på en HKS SSQV eller den här: http://www.regal-shop.co.uk/acatalog/co . alves.html Nu till frågan: Funkar det med HKS SSQV om bilen har LMM? Vissa säger att det är okej då den är "dubbelkolvad" andra säger att atmosfäriska dumpar är helt att glömma om man har LMM. Mitt syfte är alltså att främst sänka spool-up tiden för turbon men det hade varit trevligt med lite skönt dumpljud också. Funktion före show är iaf mottot! EDIT: Såhär ser det ut där dumpen ska sitta: Blir det problem med HKS:en? Den ser ut att vara lite "klumpig". Vilken bör jag satsa på?



Svar på inlägget: Köpråd: Atmosfärisk/återcirkulerande dump för LMM bilar



Om du är ute efter funktion så är återcirkulerande att föredra då du behåller en del av trycket från turbon istället för att släppa ut allt i vädret Om du även vill ha lite "dumpljud" så kan du köpa ett öppet luftfilter. I mina öron så låter det bättre med öppet luftfilter än atmosfärisk dumpventil. Men smaken är som baken, delad EDIT: stavfel MVH


Tackar för tipset.


ifall du vill gå in närmare på det: http://www.garaget.org/forum/viewtopic.php?id=119798


Kan ju slänga in en fråga här istället för att köpa en ny. Har en audi s2 med rs2 motor, luftmassemätaren är kvar. Har en HKS öppen dump (kan ej exakt namn, men ett orginal iallfall). Har hört att man skall köra med återcirkulerade till dessa bilar.. Vad säger ni? mvh


Tackar! Ska ta en titt där också!


Svaret finns i länken ovan. Om man köper en dump eller dumpkit och det visar sig att det inte lirar så är det ju en smula svårtsålt om man säljer "pga det inte fungerar"


Men om vi säger såhär då... jag vill sänka spool-up tiden. Vad bör jag göra? Vad är lättast och billigaste åtgärden?


Jo men mitt funkar utmärkt. Inget fel på dumpen om det var det du trodde.. Frågan var mer: Vilket är optimalt för just min bil. Skall ta en titt på länken!


Dumpen har inget att göra med spool up tiden på turbon. Om något så bör den bli sämre med en atmosfärisk eftersom motorn får fel blandning efter varje växel.






Men nu e jag inte med? Turbofördröjningen måste väl ändå vara mindre om en bra dump finns eftersom man behåller trycket. eller e ja ute å cyklar?


En fungerande dumpventil öppnar aldrig förrän du släpper på gasen.


Jo det förstår jag! Men en bra dumpventil måste väl också bidra till att man bibehåller trycket i turbon så att fördröjningen inte blir lika lång?


Den släpper ju ut allt övertryck så att inget slår tillbaka mot turbon. Mycket mer än så kan inte en dumpventil göra tyvärr. Det har spekulerats lite grann att om man vinklar återcirkulationen in mot turbon så kanske det kan göra någon minimal skillnad på spool-upen men om det fungerar vet jag inte. Jag tror inte det, inte märkbart åtminstonde.


Dumpen släpper ut allt tryck så turbon kan fortsätta snurra lätt. Det är enda anledningen till varför man har den. Skulle den behålla trycket skulle den turbon snurra långsammare pga trycket. Det vill man ju inte. Så klart en dump hjälper spool tiden. Reagerar den snabbt (både öppnar och stänger) och är tillräckligt stor så den släpper ut trycket snabbt och lätt så får du bättre/kortare spool tid. Jao, folk säger ju att återcirk skulle vara bättre för lmm bilar men... märkbart vet jag inte. Jag har testat bägge men tycker inte det gjorde nån skillnad


Utan att veta något om din bil så hade jag rådit dig att växla ner... Hur stor turbo har du egentligen? Med min GT3071 så hade jag bra fjång från 4000rpm upp till 9000rpm, jag såg således till att hålla mig över 4000rpm när det skulle åkas fort. Du kan även testa att ändra tändvinkeln kring Boost set point min för att höja avgastempen och få igång turbon tidigare.


Med en dumpventil så gör du dig av med övertrycket som existerar bortom turbons turbin. Detta leder till att luften inte slår tillbaka mot turbons impellerblad och är man då snabb, kan man börja ladda fortare då turbinen inte bromsas av övertrycket som smiter tillbaka och turbinen fortfarande snurrar. Så visst kan en dumpventil leda till snabbare spoolup, men detta är ju endast om man inte har nån avlastningsventil ifrån början *edit*. Märkte att jag inte uppdaterat sidan . Mitt svar var således överflödigt då detta redan angetts.


Ok, tackar för svaren. Jag har ingen aning om storlek på turbon, men jag vet att folk med samma bil (motor) har bytt dump och på så vis ändrat spool-up:en ganska märkbart. Jag känner hur det tar en liten, liten stund vid varje växling (om än mer märkbart vid lägre varvtal) innan bilen "hugger" tag igen och drar iväg utav bara helvete! Av någon konstig anledning märks det mer när man varvar fullt från 3:an och lägger i 4:an. Då känner jag det oftast. Hur den släpper taget i någon millisekund innan den trycker på. Är inget proffs på det här direkt men det känns ju onekligen som att det är turbon som släpar lite och enligt vad jag kunnat läsa mig till kan en bra dump bidra till mindre fördröjning. Hursomhaver... Frågan är egentligen om HKS SSQV är ett bra alternativ för min Astra OPC eller inte? Eller ska jag köra på alternativet från Regal Motorsport som är en helt återcirkulerande dump som dessutom passar perfekt och byter ut den gamla rätt av? Vad hade ni gjort i mina skor?


Växlat fortare... ...och titta på killarna som har "dump" hur de gjort. låter långsökt att det skulle bli bättre av att montera bort original och ersätta med något annat som inte är anpassat för motorn


Ok, om jag tolkar det du skriver rätt så bör jag givetvis satsa på Regals alternativ som är en förbättrad orginaldump. Tror dom ändrat fjädringen i den etc. Problemet kvarstår oavsett hur snabbt jag växlar, men jag förstår din logik!



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka