Köpråd: M3 E36 vs. M3 E46.

Tjenare! Funderar på en M3:a men skulle vilja ha lite tips. Jag har kollat både på E36 och E46 och kommit fram till två alternativ. Antingen köper jag en riktigt fin E36:a från Tyskland för ungefär 150 000, manuell och 321 hästars motorn. Eller så köper jag en normal E46:a för 200-250 000, manuell. Jag gillar båda modellerna lika mycket. Så vad skulle ni ha gjort? Börjar E36:an bli för gammal? Vilken är dyrast att äga? Försäkringen på E36 är mycket dyrare vet jag i alla fall. Men hur är det med service och reparationskostnader? Någon som vet vad dyraste servicen kostar på de två modellerna? Vanliga fel på bilarna? Håller dem lika bra? Det ska vara ren nöjesbil, köra till träffar, några bandagar om året, en del streetrace kanske och ta en runda för skojs skull. Så ingen pendlarbil som ska dra på sig en massa mil. Tack på förhand /Rikard



Svar på inlägget: Köpråd: M3 E36 vs. M3 E46.



Jag har en m3 e46 och försäkring kan jag inte svara på då det är jätteskilland mellan person och person, men min ligger på 1500kr/månaden (man, 24år, mellanstor stad, flerbilsvarmgarage) Dyraste servicen på e46an är Inspektion II och den kostar allt från 7000kr till över 12000kr beroende på var och hos vem man gör den. Vanligt fel på e46an är nog rost på bakluckan, sedan vet jag inte direkt några andra men kolla på www.autopower.se där finns en massa att läsa. på e36an verkar många vara oroliga för vanosen.


Jo försäkring är alltid svårt att säga. Tycker det var inte så jävla dyra servicar, men har du reparerat något någon gång? Tänkte så jag får lite koll på reparationskostnaderna. Har också hört saker om vanosen på 321 hästars. Många som säger att man ska ta 286hk istället.


E36:an har ju stil även att modellen börjar få några år på nacken. Själv tycker jag personligen att E36 är snyggare än E46 modellen. har läst lite osv och har oxå fattat att 286hk motorn är mer tåligare än 321hk motorn. Kan väl bero oxå på vem som kört bilen innan. E46 tycker jag inte är snygg för 5-öre. Men dock e det nyare bil så lite mer för pengarna. Valet e ju upp till dig igentligen. men de finns gott om delar til lE36:an & till rätt priser oftast samt att du spar en massa pengar på att köpa den modellen. Lycka till!


Personligen skulle jag satsa på en nyare E46, kan inget om bmw men tycker att den känns klart modernare och fräshare än gamla E36.


Jag är mest intresserad av 321hk versionen eftersom den har 6-växlad låda, annars hade det nog kunnat kvitta. Jo jag har ju med det i beräkningarna, att E36 är en billigare bil men samtidigt är E46 som Aker_s40 säger en rejält mycket modernare bil.


Det där med vanosen är en skröna. Det pågår just nu en diskussion på autopower om att det endast är magnetventilerna som behöver en översyn. Löda om kontaktytorna och byta o-ringar verkar löser dom flesta problemen. Att själva växellådan i vanos skulle gå sönder är nog väldigt ovanligt. Du kan ju surfa in och läsa lite själv.


Japp tackar jag ska ta mig en titt


Jo det ska den nog ha, men som sagt 321hk är mest intressant pga. den 6-växlade lådan. 286hk kan också vara intressant beroende på hur utväxlingen är i 5:an.


Finns ekonomin så köp en E46. Modern och rolig bil.(E36:an är också rolig,dock lite omodern i jämförelse).






Köp e36an mycket bättre kvalité på den än e46. Dom kan börja spricka i golvet vid infästningarna vid diffen och diffen håller inte lika bra som på en e36 har självt vart med och skruvat med det på en bmw verkstad och en mekaniker sa att det var ganska vanligt på e46 tyvärr.


Har du någon länk/källa angående ditt påstående så vore det intressant att läsa. Eller bara ytterligare en mekaniker som sagt det????


Jag tror bakaxeln är 3:15. Vid 3000rpm gör den 120km/h om jag inte minns helt galet. Personligen tycker jag att 3000rpm är för högt varvtal när man ska glida omkring. Så en 6-växlad låda är nog att föredra.


för det första... eftersom e36an e så pass mycket billigare såkommer du spara stora pengar där. Sen min personliga åsikt... en något specielt med en snabb bil som dessutom har 4 dörrar. därförskulle jagvalt en e36 limo av sista årsmodell, riktigt ovanliga.... sen e det väll nästan på g att e36 m3, specielt limo, i riktigt fint skick börjar bli lite kult samt framtida samlarbil.


http://www.autopower.se/forum/topic.asp?id=207650 här är en länk kolla även filmen i inlägg #4.


Ok ok Men du är nöjd med din 3,0:a? Varför köpte du 3,0 framför 3,2?


Afan det hade jag ingen aning om, tackar.


jag hade lätt valt e46an den fetaste m3an bmw gjort + att det är en nyare bil . I mina ögon är e36 för kantig och för uttjatad och det du säger med vanosen vi har 2 st e36or 3.2 liters o båda har fått byta ut sin vanos lycka till med köpet


Så här i efterhand ångrar jag mig lite. Jag vet att 3,2an går bättre och att den har 6-växlad låda, men den kostar ju lite mer än vad en 3,0a gör. Men jag är helt klart nöjd ändå! Jag tycker att skicket på bilen ska avgöra vilken modell du köper. En fräsch 3,0a är betydligt mer intressant än en risig 3,2a


Japp det tycker jag också, speciellt när jag kollar på E36 så går jag nästan bara på skicket. Men i tyskland är ju marknaden så stor så man hittar i regeln några fina 3,0:or och några fina 3,2:or ändå.



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka