Köpråd av kompressor och verktyg till den.

Hej Ska köpa en kompressor och jag undrar hur stor jag behöver det vill säga hur många bar måste den ha eller hk. Jag vet ingenting om kompressorer och behöver lite kött på benen. det jag ska använda den till är att lacka med färgspruta, mutterdragare, dremmer (stavning). Så hur stark kompressor behöver jag? och ge gärna tips på fler luftverktyg ni tycker är bra att ha till meck med bil osv... Undrar också om jag behöver gasmask om jag lackar i en carport? eller räcker det med ett sånt är munskydd??



Svar på inlägget: Köpråd av kompressor och verktyg till den.



Bar är alla samma typ, ligger runt 8-10 på en vanlig kompressor. Det är hur stor tanken är och hur fort man kan fylla den som är väsentligt. Jag skulle väl rekomendera nåt lagom, typ 50l tank och ett luftflöde på minst 200l/min.. säg ca 3hk. Det kan du driva de du ville med. Till din kompressor skulle jag köpt: Muttersmack, rak slipmaskin (stiftslip, typ dremel.. fast jag hade köpt en med mer kräm i =6mm stift) och en plåtnibblingsmaskin.. Och en renblåsningspistol förståss! Jag har massa olika luftverktyg men jag använder dessa 3 klart mest. Ps. Bläster är jävligt vettigt med, men då behöver du ju ett skåp med.


En färgspruta kräver oerhört mycket luft. 200-350 liter/minut, så en kompressor med i alla fall 150-200 liters tank är inte fel. Dessutom skulle jag investera i ett vettigt olja&vatten-avskiljare med filter som är bättre än det som sitter där original, om där ens sitter något, oerhört viktigt när du lackerar. Olja eller vatten i färgen är inte så kul! Om ni ska vara i verkstaden och vara 2 st som använder luftverktyg, t.ex en monterar hjul på en bil och den andra står och slipar ner en motorhuv med en vanlig slipmaskin så behövs en större kompressor av den typ jag beskrev ovan. Lycka till.


tack för svaren! Tanken är att jag just nu ska använda kompressorn till att lacka grejjer till brorsans moppe så det behöver inte vara någon jättebra maskin. Men rekomederar ni bahaus (stavning?) är deras kompressorer något att ha? Och fortfarande det här med gasmask när man lackar i en carport?


Ska du som Losgard beskriver stå o byta hjul samtidigt som någon annan står och slipar.. ja, då krävs de mer än vad jag rekomendera. Men jag utgick från att du vill ha en kompressor för enstaka arbeten, inte att du ska ha den till en mekanisk verkstad? En färgspruta drar inte alls så mkt luft, runt 150-250 L för en modern färgspruta, plus att du ligger på ett arbetstryck på ca 3-4bar.. vilket betyder att du inte behöver ha så mkt större kompressor. Allt handlar ju om pengar, kosta de lika mkt så visst, köp värsta aset! Men de kostar ju pengar och därför behöver man ju inte köpa värre än nödvändigt. Gasmask visst, kostar inte så mkt på Biltema.


Jag ska använda den enstaka gånger, och jag ska använda den till att lacka, byta hjul, och ha lite luftverktyg och den kommer inte stå i en verkstad där fler använder den samtidigt. tack för svaren men vart ska man köpa kompressor då? Vet ni någon bra prisvärd så får ni gärna skicka länk eller skriva affär pris osv... hittade nåra på bauhaus för 2500 och 3000kr och dom har 8 bar 2 och 3 hk. hur stor tank det är vet jag inte. mvh


Nån mellan den här för 800:- Kompressoraggregat 24 l Transportabla kolvkompressorer med direkt-/remdriven motor och luftbehållare. Med manometer, och tryckregulator för inställning av lämpligt arbetsryck för olika verktyg. Helautomatisk drift: en tryckströmbrytare startar och stoppar kompressorn vid dess nedre respektive övre tryckgräns. Snabbkoppling typ CEJN. Luftbehållare: 24 l Motoreffekt: 1,5 hk Genomlupen cylindervolym: 180 l/min Fri avgiven luftmängd: 116 l/min Max. arbetstryck: 8 bar Cylinderantal: 1 Motordriven: Direkt Vikt: 18 kg El: 230 V/1-fas Till den här För 7000:- Kompressoraggregat 150 l Transportabla kolvkompressorer med direkt-/remdriven motor och luftbehållare. Med manometer, och tryckregulator för inställning av lämpligt arbetsryck för olika verktyg. Helautomatisk drift: en tryckströmbrytare startar och stoppar kompressorn vid dess nedre respektive övre tryckgräns. Snabbkoppling typ CEJN. Luftbehållare: 150 l Motoreffekt: 5,5 hk Genomlupen cylindervolym: 605 l/min Fri avgiven luftmängd: 485 l/min Max arbetstryck: 10 bar Cylinderantal: 2 Motordriven: Rem Vikt: 140 kg El: 400 V/3-fas /mCom


den första är väldigt intressant den andra är inte det men klarar den första av alla mina krav? med färgpicka osv?? isåfall åker jag och köper den imorn;)


Den första är i minsta laget, jag skulle gå upp några snäpp. Om jag ska ta någon från biltemas sortiment som är lätt att syna på internet så skulle jag valt deras 17-632. Dock är de bara 24L tank på den, det är i minsta laget. Men ska du bara lacka några mindre saker går de nog vägen.


Okej ska kolla in den, tack för svaren!






Varsågod Det tog ca 3 min av min värdefulla tid som nybliven arbetslös..


Hej igen! tänkte uppdatera tråden lite då jag har lite fler frågor! hittade en kompressor på Bauhaus med en 50l tank 2hk och 8bar. Ska jag satsa på den eller räcker det med en på 24l med 8bar 2hk på biltema? Som sagt så ska jag lacka lite grejjer med kompressorn och det är inga stora grejjer det är allt från ciaoar till motorhuvar osv.... alltså småsaker. Så ska jag satsa på den på bauhaus eller räcker den på biltema? Undrar också angående det där med gasmask räcker det med ett munskydd eller är gasmask ett måste? Jag ska lacka i en carport så jag har ju ganska god ventalation om man säger så. Mvh Fredde


ska du göra färgbössa med den så ska du minst ha en iaf 50L HELST en 120L för att verkligen orka med alla verktyg man pysslar med och jag tycker 8Bar är lite mesigt i en kompressor, 10minst för att de ska duga till nånting enligt mig men då håller jag stort sett bara på med större lastbilar och maskiner


Har du läst mina krav? Om inte så är dom att jag bara ska använda kompressorn till att lacka smågrejjer såsom ciaoar och motorhuvar osv. och då undrar jag om 50l är det jag ska ta eller om en 24l på 8bar räcker?


Då ska du helt klart satsa på en 50liters, men även för mindre jobb kan 8bar bli för klent ibland, men de är även en smaksak, men 24litersen kan få de tungt att hänga med när lacksprutan går varm eller när man kör verktyg som kräver mkt luft


ok tack för svaret blir att åka till Bauhaus och köpa den där så fort jag kan.


En kolfiltermask (halvmask) från 3m är en bra investering om du ska lacka. Dammask är värdelöst mot organiska ångor . Kolla även på swedol då de har ett hyffsat sortiment av kompressorer med tillbehör.


Ska du lackera och hålla på med mutterdragare råder jag dig att köpa en som skickar minst 300l/min då man ogärna vill stå och vänta på att den ska samla upp trycket osv. /Backlund


Det är inte tanken som är intressant utan genomlupen volym på luften, den kan diffa mellan två märken även om tankarna är lika stora.


24L kommer inte att räcka till lackering...jag vet inte hur stor din budget är men minst 100L om man ska köra mutterknackare och andra krävande verktyg...8 Bar räcker dock hur bra som helst nästan alla verktyg till bilar kör du på 6-7 Bar...lycka till Kolla denna sidan dom har jävligt vettiga priser på bra produkter...mvh Pontus Davidsson www.verktygsboden.se



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka