köpråd: Svets

Jag är ute efter en migsvets som klarar av plåtarbeten på en bil. Har ni några rekommendationer på var man kan hitta en som funkar bra till en billig peng. Jag har tänkt mig en kring 2000 kronors klassen. Jag ska mestadels använda den till plåtarbeten på bil men det vore kul om den hade fler användningsområden. Har kollat lite på biltema och Jula. Är det någon som har koll på den billigaste svetsen från biltema. Funkar den hyfsat? Och hur är det med intermittensen. Vad menas egentligen med 85 A 25 % Är det att den klarar att leverera 85 ampere i 1 minut och måste vila i 25 % av den tiden dvs 15 sek? Finns det några skickliga svetsare som kan svara på denna fråga?



Svar på inlägget: köpråd: Svets



Intermitensen är nästan rätt. 85a 25% betyder att du kan svetsa med 85 ampere i 25% av en 10 minuters period. på lägre ampere är det vanligtvis högre intermitens, och på högre ström mindre. Jag har precis köpt en mig/mag från www.swedol.se för ca 4000 och den verkar jävligt bra. klarar rostfritt,svart och alu. Har rätt bra strömområde också. Det enda som var lite dåligt var att slangpaketet var lite kort, men svetsen är liten och lätt att flytta på istället.


Lånar lite. Ska också införskaffa mig en MIG är det tänkt. Själv kollade jag på den från Biltema för ca 3500kr är det något som funkar eller. Kan ju sägas att jag alldrig ägt en svets innan men vill inte köpa den billigaste heller så man behöver byta direkt. Vad kan man svetsa med MIG? Kan man svetsa Balk eller är det mest tunnare plåt? Är en riktig nybörjare på allt som har med svets att göra Men är ubersugen på att lära mig svetsa. MVH


Med en MIG kan du bara svetsa aluminium och rostfritt. men en MAG kan du svetsa allt annat. och mig/mag kombinerar de 2, samma masking. annat tillsatsmaterial och gas bara. Och det som avgör tjocklek på det du svetsar är hur mycket ampere din svets klarar av, och hur grov tillsatstråden är. oftast kan man svetsa 1.2mm tråd, och över 150A, och det räcker gott och väl till bilbalk. Vad gäller tunnare plåt är det bra om svetsen klarar av ner till 0.6mm tråd, och ungefär 35 A. Då man vill ha så kallt som möjligt när plåten blir runt 1 mm tjock. Ska man BARA svetsa kaross och tunnplåt kan man använda ren kolsyra som skyddsgas, då den samtidigt kyler plåten. Vill man ha bredare grund med gasen är Mison 18-25 något att satsa på, eller ATAL (Beror på var ni köper den). Atal är samma sak som Mison 25.


det är väll ändå en TIG du svetsar alu å rostfritt me! mig är en helt vanlig plåt svets..


går att svetsa alu och rostfritt med mig men vid alu svets måste/bör man ha trådmatningen i handtaget och inte mison gas funkar bättremed argon .... rätta mig om jag har fel...


precis. Man anväder argon eller helium när man svetsar rostfritt eller alu. Skillnaden med MIG eller TIG när det kommer till rostfritt eller alu är att TIG blir såååååå mycket snyggare.


FEL! MIG är endast rostfritt eller alumium-svets. Därav I:et i namnet, står för Inert eller Inaktiv. I MAG, står A:et för active eller aktiv. Dvs att gasen är aktiv eller inte i svetsprocessen. Och det är allt för ofta folk tar fel på MIG och MAG. Vanligast är att man säger MIG, när man menar MAG.


Han har helrätt, MIG är Inert och MAG är Aktiv.. Personligen tycker ja MIG - Alu är lättare än TIG - Alu


bättre att lägga på nån tusing och köpa en esab eller kempii mig..då håller den länge..räcker med mindre modeller upp till 3-4mm plåt..men är optimalt till bilplåt..kempii vet ja ej om de finns så billiga..men esab säljer en rätt billig för runt 4lapp och den är kanon att ha till bilplåt..är nog ingen fara att köpa en beg heller av nåt av dom märkena..har jobbat som svetsare i 16 år så köp inget skräp..






MIG är till alla typer du måste anpassa gas och tillsatsmedel för olika material. Dock är TIG mycket bättre och snyggare till ALU. Köp en 3 fas svets på 150 - 200 amp, mindre så blir du bara grymt besviken. Själv har jag en Migatronic 183, men kan rekommendera en svets från DUAB i Mönsterås som har bra priser och bra kvalite på sina svetsar. Det är viktigt att köpa någorlunda bra kvalite och märke, för ev servie och underhåll, reservdelar etc. Försök att hitta ett svetspaket, annars får du köpa till tråd, gastub, klocka till tub, svetshjälm utöver svetsen. //T


Altaså vad har detta med Utseende och styling att göra?


Ska nog gå någon kurs i svets innan jag köper. Hittade lite studie cirklar som verkarde vara rätt bra ska bara hitta någon närmare där jag bor. Men tack för era tips iaf. MVH



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka