Köpråd - Saab 9-5 -02 med T5-motor

Hej! Helt ny här och relativt ny på bilar/motorer. Har inför stundande bilköp riktat in mig på Saab 9-5. Jag har tänkt lägga högst 30 papp och bilen kommer bli en familjebil och inget racingobjekt eller liknande. En annons som jag fastnat lite för är denna, och jag vore tacksam för lite synpunkter från er: http://www.blocket.se/alvsborg/Saab_95_ . 7.htm?sa=1 En 02:a med "ny" T5-motor, kamkedja och Aero-turbo. Låter bra i mina öron efter allt jag läst om Saabs motor- och turbohaverier. Finns även lite rost på vanliga ställen hos 9-5:an samt att det "Sitter ett 265 hk bensin/etanol program i." Jag ber om ursäkt för eventuellt dumma frågor då jag inte kan så mycket: * T5-motorn ska ju vara stryktåligare och kanske bättre på andra sätt (?) än originalmotorn, men finns det några nackdelar med att köra en sån här motor med ett 265hk-program och innebär detta att den är trimmad? Känner ju inte att jag behöver alla dom hästarna och känner mer att jag är ute efter lägre förbrukning men en mer hållbar motor och bättre turbo känns ju bra. Är det enkelt att ladda in ett annat program i bilen? Har hört att det finns dåliga och bra programvaror så hur vet jag om det är en pålitlig programvara och kan motorn ta skada av en billig programvara? * Behöver en bensin/etanol-motor servas oftare? * Nåt speciellt jag behöver vara uppmärksam på gällande motorn? * Vad gäller rosten - hur vet jag om det är rost som går att jobba bort och var ska jag kolla efter rost där det kan vara svårt/dyrt att åtgärda? Tack på förhand!



Svar på inlägget: Köpråd - Saab 9-5 -02 med T5-motor



Att motorn är ombyggd till t5 gör egentligen vare sig till eller från i detta fallet. Det görs ju normalt sett för att de kolvarna anses klara mer effekt, alltså i syfte att trimma motorn, men då över 300hk. Sen är det många somgör det ändå av en eller annan anledning när originalmotorn har rasat och man ändå måste bygga ny. Det är inget fel på en t7-motor så länge den inte är drabbad av oilsludge. Har man renoverat en motor hade man lika gärna kunnat sätta ihop en originalmotor och sedan uppdatera vevhusventilationen för att på så sätt se till att motorn inte återigen drabbas av oilsludge. Ja, 265hk innebär att den är trimmad. En standard 2.0t ska ha 150/185hk. Beroende på hur högt vridmomentet ligger så kan det vara för mycket för bilens originalkoppling. Är den däremot bytt till aerons så bör det vara lugnt. Att ladda in ett annat program är inte särskilt svårt eller dyrt och det finns många som kan hjälpa dig med det. Att den har aero-turbo är positivt, den håller betydligt bättre än original garret-turbon. Förutsatt att det är en original-turbo och inte en billig kina-kopia. Saker att vara uppmärksam på är väl egentligen desamma som för vilken annan 9-5 som helst, eller för den delen vilken annan bil som helst. Är det missljud, effektsvackor eller andra konstigheter så skippa bilen. Det finns många 9-5or att välja på. Sen drar jag och många med mig öronen åt sig när man ser bilar som är hemmameckade, speciellt nåt så stort som en motorrenovering. Man vet ju inte hur bra det är gjort. Lägger man till 15´000 och köper en -04-> så slipper man i princip alla de välkända motorproblemen. Etanol-bilar servas ju i kortare intervall än bensinbilar, men allmänt är ändå att båda varianterna bör servas med olja/filter vid 1000-1500 mil. Gör man det själv är det ju ingen märkbar extra kostnad i det stora hela. Vad gäller rosten så är den så jobbig den kan vara på dessa bilarna, när det väl syns i bakskärmar/hundben så har det redan rostat länge och väl bakom plasten och att bli av med den är ganska dödfött. Speciellt med tanke på att man lär spendera betydligt mer på det än man nånsin kommer få tillbaka. Så bestäm dig för om du kan leva med rosten eller inte istället.


Stort tack för svaret! Ja, det känns halvbra med hemmapulad motor och trim. Har kollat några 04:or och 05:or men alla har gått runt 25k och inte bytt turbo/kedja och då börjar jag lätt noja för dom kostnaderna vill jag inte ha tätt inpå ett köp!


Köp min 9-5. Besiktad o skattad till okt/nov. Allting fungerar självklart, inga pixelfel eller dyl. En ny turbo slängde jag på för ca 1500-2000 mil sedan. Går kanon, inget att klaga på förutom lite rost här o där. 5 tusen.



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka