Köpråd: 40-80k

Hej skulle vara tacksam för lite hjälp inför bilbyte. Tänker mig en disel nyare än -08 gärna -10, kombi eller halvkombi, farthållare, ac/acc och förbrukning på Max 0,5l/mil gärna lägre. Se kollat lite på två fd taxi en -11 megan 1,5 tdi automat 50.000 och en golf 1,6 tdi automat 80.000 hur står sig dem mot varandra? Vet inte så mkt om meganen men har läst att golfen har problem med kopplingen men det ska inte kvarstå om kopplingen är bytt? Tacksam för ytterligare förslag eller åsikter om dessa modeller.



Svar på inlägget: Köpråd: 40-80k



Meganen har vi på jobbet, och jag tycker att det är en helt ok bil med tanke på vad den kostade ny (man kan ju inte jämföra den med bilar på dubbla nypriset, blir ju inte rättvist). Men man sitter bra, och det går att klara sig under halvlitern milen. För 80k behöver du inte gå upp på en gammal taxi, då kan du hitta en med lägre mil, speciellt om det inte måste vara en automat.


Låter bra har letat info om meganen men inte hittat så mycket angående vad man ska titta på (vanliga fel) eller vad dem faktiskt drar. Jag pendlar 5 mil enkel resa 3/4 motorväg och 1/4 stad och kör sällan fortare än 100km/h på motorvägen då jag prioriterar ekonomi före dem få minuter man sparar. Automat är absolut inget krav utan de va bara två exempel jag hittade och måste säga att meganen är ganska lockande för som du säger fins det lägre mil under 80k.


Megane är en trevlig bil. Elfel kan man råka ut för. Den kan gå prickfritt i 10 år eller kosta 25000 per år i rep. Lite chansning där. Men man åker som en kung. Har den elektrisk handbroms och den ska stå ute kommer du att ha mycket kul med den till vintern.


Den modellen har gammal hederlig handbroms. Dock hade vi mycket problem ett tag med våra på jobbet. Vi hade en stor vattenpöl på parkeringen, och när man åkte genom den och sedan parkerade med minusgrader över natten frös handbromsen hela tiden, med larm på ABS/ESP titt som tätt också. Men kör man inte genom stora vattenpölar innan man parkerar borde det vara lugnt


Gäller alltså att hitta en som inte är ett måndags ex haha. Megane phase III kom -08 om jag mins rätt? Är det någon skillnad på årsmodeller som kommer efter? Vanligare med "skit" fel på -08 än säg -10? Någon utseende eller prestanda mässing skillnad?


Har tittat lite noggrannare på blocket nu och har konstaterat att dem bilar som finns i prisklassen 40-80k -08 eller nyare, diesel och som inte är allt för små för mig är. Skoda Fabia combi VW Golf Audi A3 Kia Ceed Skoda Octavia Hyundai I30 Renault Megane VW Passat Fabian är ju minst och borde väl dra minst? Jag kör idag en Leasad A1:a och fabian är ju i stort sätt samma bil? men finns som kombi och lastar ganska braför sin storlek. I golfklassen har jag mindre koll vet inte heller hur körkomforten i t.ex. I30 och Kia är för mig som är lång? (ca 190cm) har testat lite olika bilar för 2 år sedan innan jag leasade min A1:a och har för mig att meganen kunde jag sitta skapligt i men har för mig att kian var något mindre? och slutligen Passaten är störst men går den att köra så pass snålt som 0,5 eller lägre? kanske till och med är så att det går att hitta en A4 för ca 70-80k men är dem snålare idag än dem var för ca 10 år sedan? min svärfar hade en A4 -00 1,9 TDI underbaraste bilen jag kört och den var nästan nere och snuddade på 0,5 vid långkörning men som sagt har dem blivit mycket snålare sen dess? Har valt bort dem modeller där det bara finns enstaka bilar samt citroen och peugot då jag har dåliga erfarenheter av dem bilarna. har även valt bort dem bilarna jag helt säkert vet inte kommer under 0,5 så som volvo... står sig även i detta sällskap Meganen bra? och någon som vet om det är någon större skillnad mellan årsmodellerna -08 till -11 på dessa olika modeller? angående detta med att meganen kan ha problem att stå ute så har jag Kallgarage och parkering ute och på båda platserna finns ju risken att den skulle kunna få dem problemen finns det något man kan göra för att slippa dem eller är det bara gilla läget?


Jag har bara kört Meganen av dessa. Vad gör en Passat kombi bland dessa bilar förresten, det är ju en stor bil? De problem vi hade med handbromsarna berodde alltså på att vi körde bilarna genom en 15 cm djup vattenpöl innan vi parkerade, och sedan blev det minusgrader på nätterna. På somrarna var det inga problem. Så man skulle nog kunna sammanfatta det med: Kör inte i vattenpölar som nästan räcker över hjulnaven innan du parkerar i minusgrader Ingen bilmodell hade nog reagerat annorlunda på den behandlingen. Kan du få tag på en BOSE edition är de hyffsat utrustade och har halvskinn. Problem med handbromsen är det enda vi har haft på våra, och de har gått ca 7-8k mil vardera nu, och då kör vi inte snällt med dom. Det blir mycket fullgas kort efter kallstart osv. Jag hade faktiskt kunnat tänka mig en sådan själv om jag hade behövt en till bil. Kan tillägga att jag (183 cm) faktiskt sitter jäkligt bra i dom, det brukar jag inte göra i fransoser och asiater. Vi har en kille på 200 cm+ och han tycker också man sitter helt ok även utan att lyfta ut stolen och sätta sig i baksätet och köra


Passaten hamnade där mesta bara för jag var osäker på förbrukningen då min svärfar haft en A4 1,9 TDI som var riktigt snål för sin ålder men var en på ett annat forum som upplyste om att den är inte så mycket snålare än vad dem var för ca 10-15 år sedan så den går bort hehe oki vet inte om vi har riktigt så djupa vattenpölar men vet att det kan vara ganska djupa på sina ställen men då får man väl försöka ta sig runt dem


I30 rekommenderas. Min (fd) fru fick en sådan 2008. CRDi miljösläde. Mycket trevlig bil. Drog exakt 0.5 l/mil. Gick utmärkt på motorvägen. Haft flera äldre hyndor efter detta. De går och går. Dessutom billigt. En herre jag sålde en ny Cupé v6 till -05 har kvar bilen. Han har i princip haft gasen i botten i 9 år nu. Den går fortfarande som ny. Dessutom har han voltat med den en gång :-)






Oki låter bra Får nog ta mig ett varv till handlarna och se va dem har hemma i golfklassen och testa lite. Hur mkt skulle ni säga att man vågar pruta? Och var kan man göra bästa fyndet privat eller hos handlare?


Du kan alltid göra de bästa fynden privat. Alltid. Så är det tveklöst. Handlaren har ju rekondat bilen, har en lokal, personal och ett företag att betala och måste ha marginal för att kunna ge dig garanti. Du kan alltid göra ett bättre fynd privat, men det ställer ju större krav på dig som köpare att vara noggrann vid undersökningen, kolla upp det som går på bilen och försöka läsa av om säljaren är ärlig. Men när det gäller så pass nya bilar som du tittar på, typ max 3 år, bör det inte vara några problem privat heller. Och målgruppen för dessa bilar brukar kunna sköta om dom, det är ju inte tio år gamla motorstarka statusbilar som körs hårt och hamnar hos folk som inte har råd att serva och hellre säljer när stora reparationer är på gång. Att pruta hos handlaren är svårt. Räkna inte med många procent. Det kan vara lättare att få utrustning istället, typ vinterdäck, en gratis service eller en dragkrok. Penningmässigt kanske det går max 5% hos en märkeshandlare om du har tur och inte har något inbyte.


Är det någon som kan svara på hur trovärdig prisuträkningen man kan göra på http://www.bilsvar.se/sv/ är om man enbart justerar körsträcka, ägandetid samt försäkringsbelopp?


Vad har försäkringspremien med saken att göra? Min uppfattning är att man kan lita på bilpriser.se och liknande sidor så länge det är bilar som är yngre än 5 år gamla. När bilarna blir äldre skiljer det så mycket i skick från bil till bil, och skicket blir mer avgörande för priset. En rätt så ny bil kan man anta är i fint skick invändigt, utvändigt och maskinellt. Tar du t ex en 15 år gammal M3 går det absolut inte att lita på. En stor brist med dessa sidor är att de inte tar någon hänsyn alls till marknadens påverkan på priset, dvs tillgång och efterfrågan. En fin 15-20 år gammal M3 är rejält eftertraktad, marknadspriset därefter, men dessa sidor tar bara hänsyn till nypris, ålder och mil, om den har vinterdäck osv (vilket egentligen inte är ett plus på en "entusiastbil", då kan den ju vara vinterkörd) Fan, nu blandade jag ihop dig med tråden om "sportiga bilar under 100k". Sorry. I ditt fall tycker jag du kan lita på bilpriser.se och liknande sidor. Rätt nya bilar, inga entusiastbilar.


Hehe lätt hänt. Nu är ju inte den sidn en sida som går att jämföra med bilpriser.se då denna sidan utifrån märke och år tar fram modeller och har info om dem med en flik som heter ekonomi där dem utifrån vad bet jag inte tagit fram vissa parametrar och därifrån kan räkna ut t.ex kostnad / mil eller år osv.


http://www.blocket.se/jamtland/Ford_Foc . =6&w=3


Som gammal bilhandlare finns bara en sida som visar korrekta priser på bilar: Blocket. Jämför hur länge annonsen har legat ute och priset. Detta är verkligheten. Tittade lite på Bilpriser.se på våra bilar... Polo aut -05: 34-40 tkr. Vi får mer än det pga automatlåda. Chrysler 300C -09: 146 tkr. Glöm det. Inte en chans. På tok för mycket. Chrysler cab -02: 53-61 tkr. Mitt i prick. Gav dock myyycket mindre strax innan jul :-)


En liten Golf hade jag köpt, billig försäkring, bensinsnåla och går inte sönder lika lätt


Jag håller helt med, det är på Blocket.se priserna hittas. Bilpriser.se stämmer mycket sällan med dom riktiga marknadspriserna, dom räknar på nypriset och har en algoritm för värdeminskning då mil, ålder, räknas med vilket då exempelvis gör att en:A8 4.2 -98 24400mil värderas till hos handlare 25900kr och privat 16500-21900kr. A8 2.8q aut -98 24400mil värderas till 34000kr hos handlare och privat 23800-29200kr. Eller varför inte titta på en Prius -05 Business med 18900mil på mätaren, enligt Bilpriser.se kostar en sådan 29600kr hos handlare och 18200-23600kr privat Hur verkligheten ser ut förmodar jag att de flesta vet. Verkligheten för de som inte vet: http://www.blocket.se/hela_sverige/bila . =1&w=3


Nu vet jag inte om jag kanske tolkar dig lite galet. Men det "korrekta" priset är väl alltid vad en köpare vill betala? Blocketpriset är ju en bra indikation men knappast ett korrekt pris. Många annonserar ju sina bilar både högt och lågt. Jag tycker också att bilpriser.se kan vara en bra indikation. Men ibland så visar de ju lite galet som du säger. Jag skulle aldrig köpa en bil utan att pruta minst 10% men då har jag inte heller något problem med att det blir lite tråkig stämning eller att man helt enkelt får åka därifrån utan bil. 5% ser jag som normal rabatt och inget jag ska behöva argumentera för, vill man nå över måste man självklart ha argument att komma med. Exempelvis avsaknad av utrustning och defekter(Som ALLTID finns på en begagnad bil om man letar noga). Senaste bilen en inbytesbil, en Volvo V50 T5 -06 som låg ute hos en hyundaihandlare som jag prutade 13% från blocketpriset. Förrförra var en privat blocketannons på en Toyota Corolla TTE -06 och där prutade jag 11%. Det finns undantag förstås, i ett fall köpte jag en S60 AWD -02 för blocketpriset men då var det ett mycket fördelaktigt pris hos en privat säljare i behov av pengar. Ligger priset 15-20% under liknande bilar på blocket och bilen är bra så är det såklart inte läge att pruta..



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka