Köpråd: Mercedes W126 420 SE

Hej! En som jag känner ska sälja sin Mercedes W126 420 SE, så jag tänkte vara snabb här. Den är besiktad, den är fin, men har rosthål i skärmar och rost på dörrar, samt huven har fått rostangrepp. Har inte kollat så mycket mer på den. Jag vill veta vart exakt man ska kolla på. * Rost * Lister * Deffekter * Vad kostar mycket på dessa bilar * Förbruktning * Skatt * Bussningar * Hur ska automatlådan kännas? * Missljud? osv Hur mycket ska man bjuda för en sådan. Det är ju inte direkt speciella bilar, trots att det är en gammal S-klass från 1987. Jag har sett dessa ligga runt 4-8 tusen på blocket. Kanske lite högre om dom är stylat elller så. Nu är detta en vanlig familj som annars kör en Volvo 850. Just nu står mercan ute översnöad så det blir till våren jag vill göra klippet.



Svar på inlägget: Köpråd: Mercedes W126 420 SE



Rost ska du kolla, överallt! Skärmkanter är vanligast men lyft på dörrlister osv också, bakom spolarkaggen är väldigt, väldigt vanligt att det rostar. Över litern får man räkna med att den vill ha.


Okej, tack. Det är väll inge mera kända ställen? Typ som sparklådor? Finns det några klassiska saker på dom, t.ex instrumentpanelen har spruckit? Hur mycket bör jag bjuda?


Givetvis är även sparklådor rostbenägna, intrumentpanelen brukar vad jag vet inte spricka så lätt som på w115 tex. Mil, färg, inredning osv. Allt spelar in på vad priset ska vara.


Vad gäller förbrukning ska den, enl. EPA estimates från när den var ny dra 1.56 liter per mil blandad körning (15 miles per gallon). http://www.fueleconomy.gov/feg/Find.do? . mp;id=3412


De brukar rulla på mekaniskt sett. Haft 2-3 stycken i min "ungdom". Rosten tar dessa. Den 560SE jag hade 1999 var då 11 år gammal och fick lacka om den runt om under listerna "saccoplankerna". Automaten ska växla utan att du märker det vid normal körning. Man ska se på varvräknaren att den växlar... Under fullgas så ska den dunka i växlarna. De kan ticka rätt friskt i topparna på äldre dar. Slitna kamaxlar. Vi har ett lik i form av en 560SEC som rullar i trakten. Den har nog inte sett en tvätt eller service på 10 år. Totalrostig. Men rullar gör den... Tänk dock på att du får snygga till bilen rätt snart. En w126 med rosthål är bara pinsam att köra runt i. Beträffande förbrukning skulle jag bli förvånad om du någonsin kommer under 1.5 L/mil. De är törstiga. Laga rost kostar om du inte kan göra allt själv. Då är det bättre att köpa en som är friskt. Det blir billigare. Tittade dock snabbt på blocket nu och de växer inte på träd längre... De fina säljs fort. Min gamla "JR Ewing":


Ett annat inte helt ovanligt rostangripet område speciellt när bilen stått och det samlas kondens är under bakrutan, öppna bagageluckan och känn (försiktigt) efter rost. Enligt den då gällande körcykeln vi mätte efter i Sverige vill en 420SE ha 1.15 blandad körning. http://www.cars-data.com/en/mercedes-420-se-specs/24925 Trevliga slädar med hög komfort även jämfört med dagens bilar. Har själv ägt några. 300SE -88


...och nu kör vi bägge Prius, Mr Evil. Vad gick fel? :-)


Dom kromade listerna på stötfångarna rostar friskt, bytte hörnen runt om på min -87 300se.


Vi har förmodligen ledsnat på att pumpa skattepengar åt staten, det får andra sköta om med sina bränslemonster.






Visst är det så. Kör hellre en bil som drar långt under halvlitern... Aldrig haft en 420 men de 500 och 560 som passerat har legat på cirka 1.5 l/mil. Vad har du för siffror på dina?


En billig Mercedes är en dyr Mercedes Alla bilar blir lite inkontinenta vid 20-30 års ålder. Kolla oljeläckage från motor, låda, bakaxel, ASD system mm. Det droppar lite här och var. Byta en packning är lätt och tex avrostade rör blir svindyrt. Lådan får inte slira. Inget tick- och rasselljud från motorn. Ylande bakaxel är standard. Dyra delar. Kolla all el. Kan vara hur mycket irriterande småfel som helst. De ÄR speciella bilar och kan kosta mycket mer. Men bara om de är välskötta. Få människor har råd att hålla liv i gamla lyxbilar. Personligen tycker jag en 124a är smartare om man vill ha en kvalitetsmerca billigt. Finns betydligt mer delar på skroten till att börja med.


Glömde det. Slirar lådan i växlingar så köp inte. Tack M103. Ylande bakaxel förekommer men om inte bilen gör det så... Man ska kolla noga så torkare, värme och elhissar fungerar. Mercedes överlag brukar inte bli varma så om tempmätaren klättrar uppåt ibland så köp inte. Provkör länge!!!


Det har varit liknande siffror här, 560SEL -86 tog vid tråkig körning (utan att bruka alla 299hk 455Nm och åka 0-100 på de 6.9s som en sådan var kapabel till då i mitten av -80talet) tog den moderata 1.4ca, oftast mer i takt med att bakdäcken försvann 300SE var snällare, runt 1.3 har jag för mig, alltså en hel del mindre än en jämngammal Volvo 760aut Goa slädar att åka i, dock är det en minst 23år gammal bil det gäller när det handlar om W126, ett välskött exemplar som din och min generation inte har plågat skiten ur börjar bli svårt att finna. Min E-klass 430 -98 gick att köra på litern, men då fanns det ingen mening med att åka just 430, en 240 med liten V6 hade fungerat snarlikt.


Min 300E aut uppskattar jag tar precis under litern vid långkörning men inte hysteriskt mkt mer vid blandad o hårdare körning. ca 1,1-1,2, svårt att säga. Hade en 960 2.5 som nästan drog mer soppa. Min 850 2.5 var inte mycket snålare. Men gamla Volvos är väl inte heller kända för att vara ekonomiska. Ang W126 lär väl en 260SE manuell gå billigast men såna ser man ju aldrig.


Kan man lägga vantarna på en 300SD hade det varit guld. Men troligen är det större risk att man vinner på lotto...


Minns att jag fick köra en W126 560sel en em-kväll för några år sen, var en grymt härlig bil. De enda tråkiga var väl att man nästan kunde se tankmätaren sjunka.


Ja. Törstiga som sagt... Hade dock en 280SE som rullade på strax över litern. Men detta var 1992 och bilfan var nästan ny... Trots att jag ung med nytaget körkort tyckte jag bilen gick bra vill jag minnas.


-85 W126 260SE 166hk 5-vx manuell 1.03 blandad, 0-100 10.2s. -86 W126 260SE 160hk 5-vx manuell 1.07 blandad, 0-100 10.5s. -93 W140 300SD 150hk 4-vx automat 0.97 blandad, 0-100 12.9. -93 W140 300SE 2.8 193hk 4vx automat 1.18 blandad, 0-100 10.6s. Fullt tillräckligt för att värdigt förflytta sig på ett bekvämt vis. Stora MB har något visst, fast med V8 eller V12 blir det "något" rappare.


Några frågor: Hur känner man att automatlådan slirar? Jag har kört automat och det växlar fint, men känner inte av när den växlar, bara när man drar på och varvmätaren är impulsiv upp och ned. Vad menar ni för ljud från bakaxeln. Det är en klassiker? Hur mycket ska temperaturen klättra upp för att man ska säga NEJ och varför?



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka