Köpråd: Välljudande baspaket

Hej kära G.orgare! Som ni kanske ser i rubriken så skulle jag vilja ha hjälp med att välja ut basar + slutsteg till min Audi A6 som låter bra till musik. Alltså ingenting som spelar högt som aset men låter riktigt illa till musik annars. Jag har för tillfället två stycken SPL XTR300d4 12" basar och ett SPL Ice 1500 slutsteg i den som inte riktigt spelar som jag själv skulle vilja att det gjorde. Storleken på basen spelar ingen roll, så länge det inte är fler än två stycken (Pga utrymme). Jag är van vid ett Bang&Olufsen system som sitter i min A4. Lyssnar på all sorters musik (Techno, RnB, House, Dubsteb, Hip Hop) Budgeten ligger på ca 10K, hoppas ni kan ge mig några bra tips! Mvh, Klii



Svar på inlägget: Köpråd: Välljudande baspaket



På vilket sätt spelar inte basarna som du vill, är det peakat eller annat "fel"? Du känner inte för att eventuellt bygga ny låda för att försöka få annat ljud? Hur stor låda och hur stor/lång port har du nu?


Det är lite svårt att förklara men jag tycker det mest bara "vrölar". Den sätter alltså inte tonerna ordentligt. Jag skulle faktiskt kunna bygga en låda själv om det skulle göra stor skillnad. Den här gången var jag dock lite lat så jag köpte med färdig låda. Denna: http://www.dbakuten.se/produktlista/pro . -s1%2F2856


Hur har du ställt slutsteget och hur grova kablar har du?


Lpf är på ca 65-70hz, bassboost på 0, subsonic är på ca 30hz och gainen är på kanske 1/3. Jag har 35mm2 kablar.


Jag hade ett steg som lämna lite över 2k men tyckte inte det räckte. Hade samma basar som du. Tyckte det lät väldigt bra annars. Å var med på några SQ tävlingar också. Om du har dämpull i lådan, testa å ta bort allt. Laborera med rörlängder osv osv.


Ja jag får väl göra det. Lådan är för tillfället avstämd till 37hz vilket är rätt vettigt egentligen, eller? Det finns heller ingen dämpull i den. Jag har även märkt att om jag har en dörr eller ruta öppen så basar det mer, det låter inte så mycket bättre men det basar bara mer. Det har väl att göra med att lådan är för stor eller? Som ni kanske märker är jag ingen expert på billjud direkt så all hjälp uppskattas! ;D


Har du provat att fasvända baslådan, dvs byta plats på högtalarkablarnas plus och minus? Om basen inte spelar riktigt i fas med övriga högtalare så kan det låta "oexakt" och att basljudet "släpar efter" litegrann. Jag har räknat litegrann på en annan låda till de basarna, den blir 981x394x364 mm (BxHxD) i yttermått med 22 mm material. Porten är en slotport som är 80 mm i innerbredd, första portväggen görs 240 mm lång och andra portväggen görs 208 mm lång. Känner du för att prova annan låda så bygg gärna den här.


Det var det första jag trodde problemet var. Har kollat igenom kablarna noga och "tyvärr" så är de rättkopplade. Du tror det blir bättre med den lådan? Ja det är ju inte direkt svårt att bygga en så det kan jag ju testa först. Tack så hemskt mycket för hjälpen


Jag kan inte garantera att den lådan låter bättre eftersom förslaget är en teoretisk uträkning, jag har heller inte testat den basmodellen själv. I teorin ska dock lådan spela lite mer "allround" än de olika förslagen som står på SPL:s hemsida. När det gäller fasningen på baslådan så är det inte alltid säkert att "rätt kopplat" låter bäst, det beror bla på hur basarna är vända och hur mycket basljudet studsar omkring i bilen. Man kan få testa sig fram.






Vad har du för huvudenhet? Och var ifrån spelar du musiken? Aux? Nu vet inte jag hur det låter, men också saker som kan göra att det låter sämre. Sen är väl inte spl ice 1500.1 känt för välljud.


Okej då förstår jag. Jag har dock testat att fasvända på huvudenheten men det kanske inte gör lika mycket som att fasvända "på riktigt"?


Jo, det blir samma sak som "på riktigt" om du fasvänder på stereon. Eftersom du har testat fasvändning så kan vi nog utesluta den biten iaf.


Jag har en Pioneer deh-80prs huvudenhet och jag spelar musiken med Aux från Spotify med låtar inlagda i högsta kvalitet(320 Kbit/s)


Blir det 122 L? Eller räknar jag helt knasigt nu?


AUX e ganska kass, testa USB elr helst CD skiva å lek runt lite med inställningarna Har ju aldrig ägt nått från SPL så jag har väl ingen rätt att kritisera deras produkter men det känns som att grejerna du har inte är några SQ prylar :o Vad gäller lådan så kan du ju alltid ringa dBakuten å fråga hur lådan e byggd för att spela, brukar inte fabrikslådor va lite all around byggda eller e det bara jag som har fått för mig det? D:


Nästan 105 liter brutto blir det.


Å brutto är med basar i lådan? Alltså 122L utan basar eller port. Å när man räknar på avstämning osv så ska man alltid räkna med basar o port, att det sitter i lådan.


Brutto är byggvolymen, dvs tom låda utan att någonting sitter monterat. Jag vet inte riktigt hur du får det till 122 liter, har dubbelkollat uträkningen av volymen och det blir 104,944 liter för att vara exakt. Avstämningen ska beräknas utifrån nettovolymen, alltså den volym som blir kvar när både bas och port sitter i lådan. Stämmer bra det.


TAck, då vet jag det. Lär mig aldrig det där men hoppas det sätter sig i huvet nu. Jag tar bara dina mått och drar av 22 mm på varje mått. Sen multiplicerar jag alla mått och får då 122L. Alltså 9,59 x 3,72 x 3,42 = ~122



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka