Köpråd: Familjebil mellanklass

Hej! Har läst en del trådar här med köpråd, men tänkte skapa en utifrån mina egna specifika behov. Grundförutsättningen är att jag är bilägare utan egentlig kunskap om bilar och jag har i ett antal dagar nu inte gjort annat än att på internet söka information om olika bilar. Hittar dock (naturligtvis!) alltid för- och nackdelar med alla bilar. Som att KIA är bra bilar för mitt behov, men enligt en del är dyra att reparera etc. Ytterligare en grundförutsättning är denna: två vuxna, babyskydd och bakåtvänd barnstol (med tillhörande barn ). Jag har efter dessa dagar lyckats begränsa mitt val till bilarna nedan. Eftersom jag vill ha en relativt ny bil, men inte är direkt köpstark så är dyrare märken inte aktuella. Ej heller för stora modeller då de ju blir dyrare. Vill ha modellår 09-12 (13 känns för dyrt kanske, men hey... går det så! ). Kombi. Kosta helst mellan 130-140k (billigare funkar ju också!), men om jag hittar nåt perfekt så kan väl 145k också funka. Hyandai i30 (kombi):Utrymme utifrån våra förutsättningar? Är de kända för att vara dyra eller billiga i drift (tänker mig reparations- och servicekostnader)? Fördelar/nackdelar i övrigt? Något att tänka på? Som att t.ex. 2011 kom ny generation så köp hellre en 11:a än en 10:a (om det är värt nån extra tusing). Övrigt att tänka på som jag som okunnig kan ha glömt bort att tänka på? KIA Cee'd (kombi):Samma som ovan. Opel Astra (kombi):Samma som ovan. Skoda Octavia (kombi):Samma som ovan (och tillhör väl egentligen en större bilklass kanske, men tycker den verkar prisvärd). Något märke/modell jag missat som passar in på förutsättningarna? Jag uppskattar att ni tagit er tid att läsa detta och hoppas på mycket input!!



Svar på inlägget: Köpråd: Familjebil mellanklass



Kanske ska tillägga att ett svar inte behöver innehålla svaret på alla mina frågor eller kommentera alla fyra bilarna. All information tas tacksamt emot hur kortfattad den än må vara!


Opel Astra är bra går billigt och ganska långt intervall mellan kamremsbyten http://www.blocket.se/stockholm/Opel_As . =7&w=3 180hk automat en del lull-lull


Hyundai I30 tycker jag är helt okej för det priset, jobbar som Hyundai mekaniker. Service en gång om året och inte alls mycket "andra" reperationer, förutom slitagedelar. Det negativa är väl vägljudet då, hörs väldigt mycket in med dubbdäck tyvärr. Kian är ju i princip samma bil.


Tack så mycket för input!! Så mellan KIA:n och Hyundai är det i princip en smaksak hur de ser ut och benutrymme etc, det har inget med kvalitet i tillverkning eller driftkostnader etc att göra? Tillverkas de av samma företag/fabrik etc? Långt intervall mellan kamremsbyte är ju bra på Opel Astran! Mil/år? Så att man inte köper en bil och så måste man byta en kamrem det första man gör...


Hej Jag är/var i samma situation som dig. Jag har försökt hitta en bra bil som inte blir så dyr i drift för vår familj på två vuxna och två barn. Vi kommer från en v70 2001 som har rullat mycket bra. Jag kom fram till att vi skulle prova Kia Ceed eller Renault Megane då förbrukningen var mycket lockande tillsammans med lite längre garantier än många andra bilar. Jag var så sent som förra veckan helt inne på Kia Ceed då 7 års garanti var tryggt. De Kia Ceed jag provkörde gjorde mig dock inte övertygad. Jag valde nu istället en Renault Megane Sport Tourer. Där kan du få en 2011 med låg mil eller en 2012 med lite mer mil, de har fem års nybilsgaranti, så är den servad som den ska så har du tryggheten i det. Personligen tyckte jag att Renault kändes med "erfaren" jämfört med Kian, men det är en högst personlig uppfattning. Om driftskostnad inte är ett problem så skulle jag dock alla dagar köpa en v70, du får en bil i nybilsskick för 130 000 med utmärkt komfort och kvalitet. Mycket bil för pengarna. Du får dock inte en bensinsnål bil. Skoda och övriga bilar du nämnde har jag ingen erfarenhet och kan inte uttala mig om. Stort lycka till i djungeln där ute! / Magnus


Kia ägs av Hyundai så nästan samma bil skulle jag vilja säga, finns lite skillnader men dom är hårfina. Plus är ju bra garantier om bilen är servad ordentligt, gäller både Hyundai och Kia.


Tack för din kommentar, Magnus! Utrymmesmässigt... vad säger du om KIA:n för två vuxna, två barn? Om det skulle vara så att vi inte får samma intryck av bilen så att den ändå är intressant för mig. Renault Megane kan jag tänka mig! Har nu en Renault Clio Sports Tourer som jag tyckte funkat helt okej. Ska kolla upp den! Har inte riktigt tänkt på en till Renault konstigt nog. Fortsätt gärna bidra till denna tråd!!


Tack, NilssonN-89! Är det nån skillnad på drifts- och underhållskostander för KIA/Hyundai?


Det tror jag inte, samma delar och likadana servicar vad jag har sett i alla fall.






Okej, vad bra! Då känns det ju verkligen bara som intryck och känsla då man väljer mellan de två. Skönt att kunna konstatera det. Håller på att bli tokig av all information som åker runt i huvudet. :-D


Beroende på hur långt du kör med bilen varje år så hade jag nog föredragit en Volvo v50/v70 av nyare års modell. Bra bilar, väldigt säkra med tanke på barn(bygger inga bilar i aluminiumfolie) och driftsäkra. Reservdelarna växer på träd här i Sverige i princip, mycket kunskap finns att hämta här vid lättare reparationer på egen hand. Går att få mycket v50 för pengarna, och i fikarummet var vi ett gäng som enades över att v50 var överlägsen i mellankombiklassen. http://www.blocket.se/stockholm/Volvo_V . 15&w=3 Har du däremot bestämt dig för en av ovan nämnda så hade jag personligen valt en Europeisk bil. Jag har själv inte ägt någon av modellerna ovan, men tyskarnas Opel har jag hört ska ha en hög driftsäkerhet. I mina ögon har en Europeisk bil ett högre andrahandsvärde, men i den utsträckning du själv valt bilar så är det nog inget du behöver oroa dig för vad beträffar värdet


Tack så mycket! Känns som att Volvo är dyrare att köpa in, drar mer bensin och är dyrare att reparera (jag kan sträcka mig till att byta säkringar och glödlampor, kolla olja, fixa med lufttryck etc och min man byter däck, längre än så räcker inte vår kombinerade förmåga ). Får för mig att de är dyrare att försäkra också. Fast jag kanske har fel? Opel har väl fått två röster nu då. Ingen som har tankar och åsikter kring Skoda eller fler åsikter och tankar kring de övriga bilarna? ALLT är av intresse!


Just ja: ska tillägga att vi kör ca 2000 mil per år. Förutom kanske 15 tiomilskörningar per år och 4 femtiomilskörningar så är all körning under 2 mil. 5-15 km är det allra vanligaste. Tyvärr tycker jag att det är svårt att hitta bensinbilar av Hyuandai och även en del andra. Diesel verkar vara helt övervägande, men jag har läst omkring på detta forum att man bör ha diesel om man kör mycket och långt för annars får inte partikelfiltret "jobba rätt". Valen tycks begränsas rejält av att vilja ha bensinmotor tycker jag.


Ford Focus, går att få bilar från 2009 och uppåt från 80k Ford Mondeo är större men även säkrare bil, ungarna kommer ju växa upp också.


Är Ford driftsäkra och stabila bilar? Av någon anledning så får jag en känsla av att Fordar inte är så bra. Fråga mig verkligen inte varför, för det kan jag inte besvara!


Vi har två fordar jag och frugan, en Mondeo och en Focus. Båda har varit i princip helt problemfria bilar, mycket nöjda med bägge två! Mondeon (haft sen ny, snittar 0,72 och jag står på rätt bra.. gått 7300 problemfria mil nu) http://www.garaget.org/?car=228379 Focusen (köptes beg, snittar 0,52 när frugan kör, gått 13300 mil hittils) http://www.garaget.org/?car=331222 Köp en tdci. Flexifuel e skräp.


Gammalt ryckte, om någon kör en Volvo från 2008 och klagar på Ford ska de veta att Ford har byggt deras chassin. Har bara bytt K-stag och stötdämpare i chassiväg på taxibilarna som rullat 30k plus, original länkarmar och sånt sitter ännu kvar..


Tack för de senaste två inläggen! Iofs hamnade en ny bil i mixen och gör mig än mer förvirrad, men det kan jag gott ha! Fortsätt gärna bidra! Är det nån som tycker att någon av bilarna jag nämnde ska undvikas av någon anledning? Någon som är känd för höga servicekostnader eller andra otrevliga överraskningar? Hur är det med Skodan? Inga Skoda-ägare här kanske.


Storleksmässigt tycker jag både Kian och Meganen funkar bra för två vuxna och två barn. Jag tänkte att jag kan ha takbox om det är så att vi behöver lasta mer, men det blir kanske en gång om året, annars räcker det till för oss nu. V70n kändes stor då vi körde nästan bara inne i stan. / Magnus



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka