Köpråd: Första bilköpet på egen hand

Hej Fyller snart 20 år och det blir dags att köpa sin första bil på egen hand samt för egna pengar. När jag fyllde 18 och tog körkortet fick jag en SAAB 9-5 från 2009 från farsan. Bilen känns ganska bra men med en motor 2.0 turbo och automatlåda drar den jävligt mycket, ca. 1,6/mil. Så nu har samlat ihop 50k och tänker köpa en annan bil. Funderade först på en diesel men 10 år gammal diesel kostar över 6000 i skatt per år. Där försvinner allt man sparat på förbrukningen. Så en bensinmotor föredras, förbrukning på ungefär 0,9-1,0 kan accepteras. Kan tillägga att snart kommer jag flytta hemifrån och plugga på annan ort vilket betyder att jag vill helst ha en bil som är ganska billlig i underhåll. Just fastnade jag på Audi A4 B6 Avant med 1,8t motor. Årsmodell blir i så fall 01-05. Kanske quattro om man finner en i bra skick. Så jag ber om åsikter om någon har kanske stött på en sådan Audi samt andra tips vilken bil skulle passa. Tack



Svar på inlägget: Köpråd: Första bilköpet på egen hand



Du säger alltså att du fick en näst intill splittny bil när du tog körkort och du vill byta ner dig? Lägg av.. En så ny bil kan omöjligt dra 1.6 liter milen, dagens automatlådor är i vissa fall T.o.m snålare än manuella.. Lägg i ekonomi-läget och tryck inte till om du tycker soppan är för dyr. Ett annat tips är sälj Saaben, för pengarna du får lägger du kontantinsats på en bil av årsmodell 2012-2013 då deras största värdeminskning redan varit. Ge dig inte in i o köpa begagnade bilar när du har råd o näst intill casha en ny bil. Audi är inte snåla. Särskilt inte med quattro, jag har ägt en A3a 2.0T och nu en S3a och dom är mindre än A4an och sörplar i sig stadskörning enligt färddatorn 1.2-1.35 liter milen. Båda är manuella bilar från 2008 respektive 2012. Den gången jag åkt riktigt snålt med A3an var när jag låg på farthållaren till GBG från Sthlm, då gick förbrukningen ned till 0.83. Så vill du ha snålt så ska du inte köpa nån Audi som går på bensin. Ska du köra en snål bil så kolla typ VWs dieslar, dom är riktigt snåla, polarns golf diesel drar 0.34/ milen. De råden får du av mig.


Saaben ska farsan ta taillbaka, det är f.d. taxibil som har gått 28.000 mil. Marknadsvärde är just nu ca. 40k. 9-5 har inget gemensamt med en ny (modern) bil. Kanske du inte haft så mycket kontakt med bilmärket. Alltså den drar 1,6l och över 2 på etanol vid normal körning. Pengar kan inte användas som kontantinsats då jag kommer inte beviljas något lån.


Jaså på etanol ja, då lär det väl vara en sån som du kan tanka både etanol och vanlig soppa i eller? Men ska farsan din ha tbx bilen vilket som?


måste varit något fel på bilen... brorsan hade en fd. taxi saab 9-5 -07, fullt utrustad, automat osv. Den drog som minst 0.8 och som mest 1.3l om man kör som folk gör. Detta var alltså på etanol också. denna bil som nu i dagsläget är uppbränd hade ca 53k mil på mätarn. EDIT- Om du har 50k och kanske fast jobb ? sikta på att köpa en NYARE bil som är lämplig för det du behöver den för. kombi ? sedan ? osv. Ta ett mindre billån, det är inte så farligt som många säger det är. Beror hur man lägger upp lånet och hur man tar hand om sin ekonomi. Samme bror som hade taxi saaben köpte för några mån. sedan en BMW 535iT aut bensin med 230 pållar eller vad den nu har. Den snitter på 0.7, fullt utrustad, kombi, aut, kostar 1800kr per år i skatt, får dra 1700-1800 på b-kort. Vad kostade den? 150k med 8000k mil på mätarn, köpt hos en återförsäljare


Svärfar hade en samma lika fast 2006 och den drog också mellan 0.8-1.3 om man körde som folk....


Min med. med 19k mil på mätaren..


Lägsta förbrukningen jag fick var 0,8 landsvägkörning, farthållare och vanlig 95 bensin. I dagsläget drar den i snitt 1,4 vanlig bensin. Bara stadskörning, mest korta sträckor och mekanisk är bilen i riktigt bra skick alltså inget fel på motorn. Min farsa tycker att bilen är tidlös, snygg osv osv. Jag gillar inte den, ser ut i princip lika som den från 1997. Inget lån då jag inte har någon fast inkomst och ska dessutom snart plugga vidare. Jag har precis kollat på blocket och en 9-3 från 08 uppåt med en motor 1,8t kan man köpa för 60-65k. En 9-3 efter 2008 års uppdatering känns väldigt lockande.


Släng i 98 oktan så får du nog ner förbrukningen en dl. Fick jag när jag började köra V-power i audin, bättre för motorn och sänker förbrukningen en aning. Nu säger säkert någon emot mig men ja jag fick faktiskt ner förbrukningen


Vad har du för övriga kriterier? Kombi? Rymlig? Stark motor? Dragkrok? Dragvikt? Automat eller manuell? Ålder på bilen? osv... Finns så mycket olika att välja på för de budgeterade 50000kr. Då du ska studera hade jag tänkt ekonomiskt och valt en bil med bra totalekonomi.






Men om du ska plugga på annan ort så blir det väl mest hemresor med bilen? Och de är väl landsvägsresor där Saaben drar normalt. Eller ska du köra bil till plugget varje dag? Startar du dagen med gåsleverpastej också? Har du aldrig hört uttrycket fattig student ;-)


Såg i första inlägget att du vill ha en audi a4 01-05 och kom på att polaren säljer sin. Kika här: http://www.garaget.org/?car=328829


Riktigt snygg Audi, välutrustad också. Ska tänka på saken. Vidare när det gäller mina kriterier så blir det inga hemresor då jag flyttar permanent. Det betyder att en rimlig bensinmotor går bra. Kombi eller sedan spelar inte så stor roll. Dragkrok, dragvikt - det behövs inte. Helst manuell När det gäller ålder så kan man för 50k köpa t.ex. en Ford Ka från 2010 med 5k mil på mätaren. Kan även köpa en 10 år gammal Audi A4. Väljer Audi eller en annan bil som ger iaf minsta positiva intryck.



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka