Saab 9-5 Miltal vs årtal.

Hej, går i tankarna att köpa mig en 9-5 kombi. Hade tänkt mig max 30 000kr. Vad jag funderar lite på hur "illa" det är att köpa en med högt miltal? Givetvis varierar det från bil till bil och hur den är skött men vad skulle ni ha valt av tex en -02 som gått 15 000 mil eller en -06 som gått 35 000? Är det någon fara med en som gått så långt sålänge den är bra skött? Med vänlig hälsning, Niklas



Svar på inlägget: Saab 9-5 Miltal vs årtal.



Jag tycker i allmänhet folk är onödigt rädda för "långmilare". Bilar som har gått långt är oftast välskötta eftersom dom som kört dom inte vill bli stående efter vägen långt hemifrån. Jag har fyndat flera bilar som gått en del mil och dom går inte sönder oftare än andra. Kolla så bilen känns tajt i chassi och drivlina och att förarstolen inte är nedsutten. Jag hade valt den som var finast av dom två exemplen du drog. Med andra ord inte brytt mej nämnvärt om miltalet. Jag anser inte att det är någon fara att käpa en bil som gått långt om den är bra skött.


Skit i miltalen, se på skicket istället. Är 35k milaren fin i chassit och invändigt så finns det ingen anledning att inte välja den bilen, 9-5 06-10 är en mycket bättre bil än tidigare 9-5:or.


Gäller det en -02 och du absolut inte kan tänka dig att lägga lite mer för en -04 med mer driftsäker motor skulle jag alla gånger gått på den med längre mil. 98-03 har en risk att drabbas av oilsludge pga klena kolvringar som kan släppa förbi olja om de fastnar, och en taskigt konstruerad vevhusventilation som kan ge förutsättningar för att kolvringarna ska fastna om bilen t ex körs mycket korta sträckor, vilket bilar med lågt miltal ofta gjort. Oilsludge leder till hög oljeförbrukning och risk för att t ex kamkedja går sönder i förtid. Livsviktigt att oljan är bytt oftare än serviceintervallet anger och minst varje år om du bestämmer dig för en 98-03! Likaså ska vevhusventilationen vara uppgraderad till den bättre så tidigt som möjligt. Bilar som inte fått oilsludge innan de fick ny vhv klarar sig, men det är ju svårt att se om bilen drar en massa olja på bara en provkörning. Från -04 ändrades motorblocket och en bättre vevhusventilation installerades från fabrik, väldigt få av dessa drabbas. Däremot bör du se upp med lättrycksturbon, de med 150/170/185 hk. Ett dåligt aggregat som ofta går sönder inom 15k mil. Kontentan blir att man bör köpa en 9-5 nyare än -04 med 220/250/260- hk motorn då de har ett bättre turboagg som väldigt sällan går sönder samt uppgraderad vhv och motorblock. Mer om köpråd för Saab 9-5 här: http://forum.saabturboclub.com/viewtopi . p;t=245035 "Biopower-motorerna", bensin/etanol går mig veterligen rätt så problemfritt allihop.


Mycket informativt svar Andromeda, tack för informationen



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka