Köpråd: räcker det med en varudeklaration ?

Om man köper en bil från en bilfirma räcker det då med en varudeklaration och deras garanti om ngt skulle hända? Man behöver väl inte åka med den till ett testcenter, eller? Bilen jag är ute efter är en 2010:a och kostar 85;000kr



Svar på inlägget: Köpråd: räcker det med en varudeklaration ?



Garanti är garanti. Går något sönder under garantin ska du få felet fixat. Många bilfirmor köper sig fria genom att en tredjepart sköter garantiärenden. Sedan är det vissa som har klausuler att garantin endast gäller om bilen servats på märkesverkstäder. Enda sättet att veta är att reda ut dessa frågor med bilfirman. Generellt skulle jag våga påstå att om du köper bil på en märkeshandlare så är du säker. Små bilfirmor kanske inte alltid är lika säkra för kundens rättigheter.


En varudeklaration ska medfölja vid köp. Annars kan handlaren råka i blåsväder... Tyvärr fyller de (vi) ofta i den rutinmässigt och behöver inte nödvändigtvis spegla bilens skick. Som sagts ovan är en större handlare att föredra. Gärna MRF-ansluten då de riskerar sitt medlemskap om de inte följer ARN:s rek. vid en ev. tvist. En handlare ska reparera din bil om den går sönder inom garantitiden. Givetvis under förutsättning att du inte förorsakat felet själv vilket de kan hävda... OM det blir en tvist och du drar de till ARN är de helt upp till handlaren att följa denna. De riskerar i princip inget på att strunta i detta. Svårt. Googla handlaren.



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka