Köpråd: Pendlarbil med skottsäker motor, lagom soppaförbrukning och inte helt trist att köra?

Tjenare!, haft äran att få komplett motorras på en Mazda 6a, att byta motor skulle gå loss på 40 000:- så lika bra att kolla efter en annan bil. Jag vill ha en bil som inte är helt supertråkig att köra men som ändå kan gå rätt billigt. Iom detta motorras som tydligen verkar vara rätt vanligt på första Mazdorna så vill jag hitta en motor som är nära på bulletproof alt har massor av delar när reparation är nödvändigt. Lägger ej mer än 40 000:-, så det blir nog en bil runt 20 000 mil om jag inte vill åka en Eu moppe . Givetvis kan dessa ha fel när dom gått 20+ det förstår jag, kan skruva och är beredd på hjullager osv men vill undvika bilar med kass motor. Funderar på dessa bilar men tar såklart emot andra förslag........ 1: Saab 9-3 Sedan från 04-05 med 1,8/2,0T. Händer nått när man gasar, antar att dom går rätt billigt och de bör finnas delar?. Ser inte fy skam ut på utisdan, lite trist inne men man sitter bra. 2: Bmw E46, bra sexor? Blir 320 eller 323. Jag vet att det ej är muskelpaket men vill inte ha större. Komfort till jobbet . Skulle tro att denna är skönat men jag har noll koll på hur dom håller, delar osv. 3: Golf 1,8T runt 00 verkar det luta med pengarna jag vill ge. Denna concern har väl gjort 1,8T länge och väl nu känns det som, det bör vara en motor som håller?.



Svar på inlägget: Köpråd: Pendlarbil med skottsäker motor, lagom soppaförbrukning och inte helt trist att köra?



Ja dom håller, jag körde från 19,000->29,000 mil ~600mil / månad utan att byta en pinal, mycket plågande vart det. Är nog den mest beprövade turbomotorn som finns men inte ohållbar, service och lite kontroller får man kosta på den när man ska pendla mycket. Är i övrigt en rolig motor även om lite svag så ger ju turbon en rolig karaktär ett chip gör den lite roligare vid omkörningar.


utav de du listar hade jag helt klart letat efter en bmw 323a VWs 1,8t ska ju va et offer för oilsluge precis som saab 9-5... men byt olja ofta och rensa silen i tråget så ska det va lungt. Dock så tycker jag 323an är bekvämare, men ingen utav bilarna är bullerproof .... finns ingen som är det


Problemet existerar inte om man vet hur man byter olja Byter man på 500mil så går motorn hur länge som helst


Oilslugde vill jag undvika! Trodde det var borta på 9-3an, va de inte ett 9-5 problem, 2,3T? Hade inte en aning om att även Golf led av det. Men visst kan jag byta olja efter 500 mil, inget problem .


En Saab 9000 (dock lite äldre, om du vill?!), förjävla skottsäker motor!! Köp en med minst 200hk, o den svarar på gasen ska jag lova dig Annars finns ju äldre modellen 9-3 Aero, som min vill säga, hittar du en välskött sådan så går dom väldig bra o problemfri! Har kört 2000mil med min utan några som helst problem, bytt olja osv regelbundet o tankat. Inget mer!! Går hur bra som helst! Mvh


Rekommenderar BMW E46 eller E39 som du själv nämner. I princip så är bensinförbrukningen den samma på alla BMWs sexor. Försök till exempel gärna hitta en 330 istället för 320, då det är väldigt lite skillnad i bensinförbrukning. Samma sak gäller E39. Väldigt effektiva motorer som går att köra snålt på motorväg/landsväg. Körde min 528i på 6.8l/100km på motorvägen medelfart runt 90-100km/h.


BMW låter som ett bra val sexorna är väldigt fina motorer utan större svagheter och bilarna är vettiga att äga. På den nyare M54 kan vevhusventilationen frysa vilket inte skall förväxlas med oilsludge men kan ändå skapa bekymmer, det sker på bilar som körs korta sträckor med sliten olja. Sliten olja drar nämligen åt sig fukt som sätter sig i VHV och det klarar bilen inte av att vädra bort om den körs korta sträckor så motorn inte hinner bli varm, till sist fryser fukten och bildar en propp i värsta fall med övertryck i motorn som resultat. Den äldre M52 har en mycket enklare VHV som inte är utsatt för kyla på samma vis. Nästa nackdel är kylsystemet som man bör hålla fritt från läckage annars finns en risk att det bildas luft i systemet och att det förr eller senare kokar, läckage orsakas av komponenter i plast som spricker med åldern vilket inte är bra eftersom BMW`s kylsystem arbetar med övertryck. Dessa delar är billiga och enkla att byta, just det bör man göra i förebyggande syfte så man slipper bekymmer senare. Jag hade dock rekommenderat dig att fundera på en 5-serie E39 utöver 3-serie om du skall pendla, skillnaden mot en trea kommer du uppskatta till vardags och de är inte nämnvärt dyrare i drift. Värt att fundera på åtminstone!


Länge vart sugen på just en e46, tycker dom är för jävla stilrena . Men känns inte som att dom är det blilligaste alternativet när det kommer till reservdelar kanske? Soppan kanske är minimum men har svårt att tro försäkringen är det ?


att reservdelar till bmw är dyrare än något annat är enbart en myt !






Det är reservdelar och försäkringen hos bmw som drar iväg, allt annat, såsom bränsleförbrukning är bra i förhållande till vilken bil man får!


Hmm, vilka reservdelar är det som du syftar på är extra dyra?


Extra dyra är o ta it, men till skillnad från tex saab eller volvo så är tyskarna dyrare! Sommarjobbade efter gymnasiet på en bmw-handlare (M-bilar) och fick då känna skillnaden


Honda Accord eller den mindre Civic, körglada och erkänt skottsäkra motorer. Lagom förbrukning är ett mkt subjektivt utryck, likaså körglädje. Porsche 944 har tåliga motorer och är rätt kul att köra samt vill ha under litern på landsväg, subjektivt som jag skrev. Toyota Avensis du får en -03 och uppåt för den budgeten, skottsäker maskin oavsett motorstorlek, drar utan ansträngning från förarens sida under 0.7 landsväg samt körlädjen är just att du får köra bilen problemfitt varje gång du önskar förflytta dig, bekväm och tyst annars med stolar tillräckliga för mina 183cm att bruka som taxi 10-12h dagligen utan att bli trött i kroppen. VW 1.8t, i mitt tycke en deprimerande träig maskin med mkt trist motorljud utan udd eller kul känsla, oilsludgeproblemen har redan tagits upp, -longlife service- som egentligen borde heta -shortlife service- med tanke på hur det påverkar motorns livslängd, du vet ju inte hur den är servad innan och med vilken olja, vid täta byten runt 500mil slarvas det säkert på oljekvalitén?


det va de dumaste jag hört idag ... varit med om flera gånger då både saab och volvo varit mycket dyrare handlar man sen utomland brukar reservdelarna vara mycket billigare än till både saab och volvo jobbade du hos en handlar som endast handlade med m bilar är det en annan femma... men varken volvo eller saab har några motsvarande modeller så det går inte riktigt att jämnföra


M-bilar heter vår lokala BMW handlare i V-ås och EA Vissa delar till Volvo/SAAB är dyrare än motsvarande till BMW och tvärtom, räknar man däremot på en snittkostnad som så ofta görs i populärpressen exempelvis teknikens värld när dom gör begtester så blir genomsnittspriserna för vissa ständigt utvalda delar oftast dyrare till BMWn än till motsvarande Volvo/SAAB. Det tycker jag iofs är mycket märkligt då delar som har en hög omsättningshastighet kan prissättas lägre då åtgången ändå är så hög som den är till Bayerska kälkar


om det vore så väl borde man kunna köpa nya motorer till saabarna för en 5a


Nu är det inte en sanning att BMW alltid är dyrare när det jämförs reservdelar i media men så kan ofta vara fallet även om det finns gott om undantag. Men den typen av listor täcker sällan hela bilden och avgasrör är ett bra exempel på det, ofta obskyrt dyrt från BMW men å andra sidan är deras rör helt eller delvis i rostfritt från fabrik. Förr eller senare får man alltså byta avgasrör på till exempel en SAAB eller Nissan för att rosten orsakat hål, men röret på en BMW kan vara helt fritt från skador även på äldre bilar med höga miltal. Och det finns fler exempel fram och bakvagn har många delar i aluminium på BMW jämfört med delar i pressad plåt på andra märken och så vidare. Som redan nämnts kan märke A ha billigare stötdämpare medan märke B har billigare bromsskivor, men snittpriset på vanliga slitdelar till BMW är inte högre än till något annat märke utan snarare tvärt om i många fall. Dessutom skulle jag vilja påstå att delarna till en BMW generellt håller längre och behöver bytas mer sällan än på många andra märken, men det är ett påstående som är hopplöst svårt att bevisa. Sedan är BMW i många fall enkla att arbeta med och man behöver inte riva halva bilen för att komma åt en viss del, ett komplett kopplingsbyte på min 328i E36 kostade till exempel cirka 2500:- med alla originaldelar inkluderade. Motsvarande jobb kan kräva femsiffriga belopp på många typiska, framhjulsdrivna familjebilar från Sverige eller Japan där drivlinan tryckts ner på tvären i motorrummet med skohorn misstänker man. Min erfarenhet är att en BMW bjuder på många billiga, bekväma och roliga mil. Ett väldigt vettigt val som om man skall köra mycket helt enkelt, sedan finns det många andra bilmodeller som bjuder på precis samma sak och vilken man väljer är en smakfråga.


volvos R modeller tycker jag helt klart är jämnför bara med tyskarnas M bilar från samma årtal.


finns ju ingen bil som är skottsäker direkt. ju mer komplicerad en motor är desto mer kan den krångla. men varför inte en Golf? billiga delar (iaf mk2 mk3) och rätt pigga ändå.



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka